RETRO RÁDIÓ

F-faktor diéta az új őrület: letépi rólad a pluszkilókat ez a zseniális módszer

Ffaktor04
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 10. 09. 11:00

Eddig önsanyargatásként gondoltál a diétára? Akkor próbáld ki az új amerikai őrületet, az F-faktor diétát, mert ezzel végre nem kell koplalnod!

Az F-faktor diétát egy amerikai dietetikus, Tanya Zuckerbrot dolgozta ki. A nevében szereplő F az angol „fiber” szóra utal, ami egyszerűen rostot jelent. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a diéta a magas rosttartalmú ételekre épül, amelyek fogyasztása után sokáig jóllakottnak érezheted magad. Ez a diéta nem arra koncentrál, hogy mit nem szabad enni, hanem inkább arra, hogyan lehet minél több rost a napi étrended része.

Nehéz követni?

Egyáltalán nem. Az étkezéseid innentől nem a lemondásról, hanem inkább a kísérletezésről szólnak majd. Ráadásul alig valamit kell majd kihagynod az étrendedből, a bőségesen fogyasztható ételek pedig bármelyik élelmiszerboltban vagy piacon beszerezhetők.

A diéta három fázisból áll. Az elsőben beindítjuk a zsírégetést, ilyenkor napi 35 gramm rostot, és kevesebb, mint 35 gramm (3 adag) szénhidrátot lehet fogyasztani. A második fázisban folytatódik a zsírégetés. Az adag napi legalább 35 gramm rost, szénhidrátból viszont akár már 75 grammot (6 adagot) is lehet fogyasztani. A harmadik fázis az eredmények megtartásáé: ekkor is napi legalább 35 gramm rost az adag, de a szénhidrát már 125 grammig (9 adagig) is felmehet. Persze nem kell akkurátusan számolgatni, a legjobb, ha sovány fehérjeforrásokat, például húst, tojást és tejterméket eszel rostos szénhidrát-forrásokkal, vagyis zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

Fotó: Pixabay.com

Ezeknek a táplálékoknak a teljes skálája fogyasztható, így kellően változatos lesz az étrend. A hüvelyesek közül például választhatod a babot, a borsót, a lencsét vagy a csicseriborsót, a gyümölcsökből az almát, a körtét, a narancsot, a banánt, a datolyát vagy a bogyós gyümölcsöket, a zöldségek közül a répától a káposztán és a brokkolin keresztül a sütőtökig bármit, amit szeretsz. A teljes kiőrlésű gabonák közül bátran eheted a bulgurt, az árpát, a teljes kiőrlésű pékárukat, a rostos gabonapelyheket, például a zabpelyhet, a teljes kiőrlésű tésztát vagy a pattogatott kukoricát. A magok közül pedig a tökmagot, a chiamagot, a napraforgó- és a lenmagot, a diót, a mogyorót.

Fotó: Pixabay.com

Tényleg működik?

Az eredmények egyénről egyénre változnak, de az eddigi tapasztalatok biztatóak. Már csak azért is, mert a hagyományos nyugati étrendben nem jutnak elég szerephez a rostok, pedig nagyon egészségesek, így többet kellene ennünk belőlük. A rostfogyasztás eltelít, és a vércukorszint egyenletesen tartásáról is gondoskodik. Ráadásul a rostban gazdag ételek általában egészségesek és természetesek, így a több rost fogyasztásával azonnal javul az étrendünk minősége. Ez pedig „mellékhatásként” fogyáshoz vezet.

Fotó: Pixabay.com

Mintaétrend egy napra

Reggeli: 3 szelet teljes kiőrlésű kétszersült két tojásból készült rántottával és 3 szelet avokádóval.

Ebéd: sült csirkemell vegyes salátával, vagy párolt spenóttal és szeletelt paradicsommal.

Vacsora: karfiolpizza paradicsomszósszal, sok zöldséggel és sovány sajttal.

A diéta második és harmadik fázisában e mellé már befér egy kevés kényeztetés, például egy kocka csoki is.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.