RETRO RÁDIÓ

Így fogyasztanak a színes ételek

Létrehozva2020. 07. 28. 20:00

Dietetikusok szerint minél több színt kerül a tányérunkra, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy minden fontos vitaminhoz, ásványi anyaghoz hozzájut a szervezetünk. A zöldségek és gyümölcsök ragyogó színéről ugyanis az úgynevezett fitokemikáliák gondoskodnak, ezek pedig az egészség alapkövei.

 

Ráadásul a színes gyümölcsökben és zöldségekben kevés a kalória, így kedvünkre falatozhatunk belőlük, és akár heteken keresztül is tarthatjuk a diétát.

5 szín 5 hétköznapra

Zöld: gyorsan megszabadít a mérgektől

Ezt együk: saláta, spárga, cukkini, brokkoli, kelkáposzta, zöldborsó,

petrezselyem, bazsalikom, kivi

Mi adja a színét: a zöld színt a klorofillnak köszönheti a növény, amely

gyorsítja a szervezet méregtelenítését. A zöldek friss íze ugyanennek a hasznos

anyagnak köszönhető. Számos zöld színű növény tartalmaz még a sze egészségét védő karotinoidokat is, ezért is érdemes minél többet enni belőlük.

Narancs és sárga: védi a bőrt, megelőzi a rákot

Fotó: Pixabay.com

Ezt együk: sárgabarack, narancs, sárgarépa, mandarin, citrom, sárgadinnye, paprika.

Mi adja a színét: a sárga és narancsszínt adó béta-karotin, az A-vitamin elő- vitaminja a szöveteket védi. Ha napozás előtt kicsivel több béta-karotinban gazdag ételt eszünk, mélyebb, egyenletesebb barnaságra, valamint az ártalmas sugarak ellen némi védelemre tehetünk szert. A sárga és narancsszínű zöldségek és gyümölcsök a szabad gyökök képződését gátló flavonoidokban is gazdagok.

Piros: lassítja az öregedést védi a szívet

Ezt együk: eper, cseresznye, meggy, görögdinnye, vérnarancs, cékla, paradicsom, retek.

Mi adja a színét: a piros színért felelős likopin a sejtek genetikai felépítését óvja. Fontos szerepet játszik a daganatos betegségek elleni védekezésben, megóvhat például a prosztata-, a petefészek- és a mellráktól. A bőr napfény okozta öregedését is csökkenti. Ebben a C-vitamin is segíti, amely a felsorolt zöldségekben és gyümölcsökben szintén bőségesen található.

Lila és kék: Védi az ereket, tisztítja a vesét
Ezt együk: füge, erdei gyümölcsök, padlizsán, szilva, kékszőlő.
Mi adja a színét: a lila és kék színt adó antocianidok antioxidáns hatásúak, elsősorban az ereket óvják. Akkor is segítenek formában tartani a hajszálereket, amikor a lábunk megdagad a nagy melegben. Az áfonya hatóanyagai ezen kívül a húgyúti fertőzésektől is védenek.
Fehér: erősíti az immunrendszert és segít elviselni a meleget
Ezt együk: fokhagyma, karfiol, hagyma, édeskömény, gomba, alma, körte,
banán, póréhagyma, zeller.
Mi adja a színét: a quercetin, amely erőteljes gyulladás gátló és az
immunrendszert erősítő szer. A fehér zöldségek és gyümölcsök káliumban és magnéziumban is gazdagok, ezáltal szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában is. E növények olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek segítenek megelőzni a sejtek idő előtti öregedését, gátolják a vérrögök képződését, és csökkentik a koleszterinszintet is.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.