
Így fogyasztanak a színes ételek
Dietetikusok szerint minél több színt kerül a tányérunkra, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy minden fontos vitaminhoz, ásványi anyaghoz hozzájut a szervezetünk. A zöldségek és gyümölcsök ragyogó színéről ugyanis az úgynevezett fitokemikáliák gondoskodnak, ezek pedig az egészség alapkövei.

Ráadásul a színes gyümölcsökben és zöldségekben kevés a kalória, így kedvünkre falatozhatunk belőlük, és akár heteken keresztül is tarthatjuk a diétát.
5 szín 5 hétköznapra
Zöld: gyorsan megszabadít a mérgektől
Ezt együk: saláta, spárga, cukkini, brokkoli, kelkáposzta, zöldborsó,
petrezselyem, bazsalikom, kivi
Mi adja a színét: a zöld színt a klorofillnak köszönheti a növény, amely
gyorsítja a szervezet méregtelenítését. A zöldek friss íze ugyanennek a hasznos
anyagnak köszönhető. Számos zöld színű növény tartalmaz még a sze egészségét védő karotinoidokat is, ezért is érdemes minél többet enni belőlük.
Narancs és sárga: védi a bőrt, megelőzi a rákot
Fotó: Pixabay.comEzt együk: sárgabarack, narancs, sárgarépa, mandarin, citrom, sárgadinnye, paprika.
Mi adja a színét: a sárga és narancsszínt adó béta-karotin, az A-vitamin elő- vitaminja a szöveteket védi. Ha napozás előtt kicsivel több béta-karotinban gazdag ételt eszünk, mélyebb, egyenletesebb barnaságra, valamint az ártalmas sugarak ellen némi védelemre tehetünk szert. A sárga és narancsszínű zöldségek és gyümölcsök a szabad gyökök képződését gátló flavonoidokban is gazdagok.
Piros: lassítja az öregedést védi a szívet
Ezt együk: eper, cseresznye, meggy, görögdinnye, vérnarancs, cékla, paradicsom, retek.
Mi adja a színét: a piros színért felelős likopin a sejtek genetikai felépítését óvja. Fontos szerepet játszik a daganatos betegségek elleni védekezésben, megóvhat például a prosztata-, a petefészek- és a mellráktól. A bőr napfény okozta öregedését is csökkenti. Ebben a C-vitamin is segíti, amely a felsorolt zöldségekben és gyümölcsökben szintén bőségesen található.



