tóth gabi
Amerikában a legnépszerûbb, ugyanakkor a legegészségesebb diétának választották a DASH diétát, amellyel úgy lehet gyorsan és tartósan lefogyni, hogy közben soha nem érzed magad kiéhezettnek. Pedig eredetileg nem is súlycsökkentõ étrendnek szánták!
A DASH diétát eredetileg az amerikai egészségügyi hatóságok szakértői dolgozták ki – mégpedig azzal a céllal, hogy a magas vérnyomással élők egyszerű életmódi változtatásokkal csökkenteni tudják a vérnyomás értékeiket – ám azt vették észre, hogy ez az étrend a testsúly csökkentésére is remekül beválik.
A diétában viszonylag sok a káliumban, kalciumban,fehérjében és rostban gazdag étel, míg a nátriumban, zsírban és cukorban gazdag ételek mennyiségének minimalizálását ajánlják. A DASH diéta ajánlásai lényegében megegyeznek az egészséges életmód alapelveivel: egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjét, és hüvelyest, viszont korlátozd a feldolgozott ételek és a cukor fogyasztását.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 90-es években, az akkori táplálkozási ajánlásoknak megfelelően A DASH diéta is viszonylag sok szénhidrátot tartalmazott. Amikor a 2000-es években a táplálkozási ajánlások megváltoztak, a DASH diétát is átdolgozták a szakemberek: a hatása sokat javult attól, hogy az étrendben megnövelték a fehérje és az egészséges zsiradékok arányát, miközben a szénhidrátokét, különösen a finomított szénhidrátokét szinte minimumra csökkentették.
A DASH étrend a gyakori kisebb étkezésekkel arra törekszik, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintet, így megelőzve az evésrohamokat. Ezzel együtt pedig leolvad a hasi zsír, és csökken egyes betegségek, például a cukorbetegség kockázata. Szintén lecsökken a „rossz” LDL koleszterin és a triglicerid szintje, miközben növekszik a „jó” HDL koleszteriné. A fehérjék pedig az izomépítést segítik, ami szintén a tartós fogyás irányában hat: az izomszövet mennyiségének növekedése ugyanis gyorsítja az anyagcserét. A programnak a rendszeres mozgás is része, így teszi fenntarthatóvá a fogyást.
A diétában nincsenek tiltott ételek, de az tény, hogy a cukor, a sós ételek, az üdítőitalok és az alkohol fogyasztását a lehető legkisebb mennyiségben javasolják. Szerepel viszont benne minden, ami viszonylag természetes ételnek tekinthető: sok zöldség és gyümölcs, diófélék, tojás, tejtermékek, például joghurt, sovány húsok, halak. Desszertként a cukros sütemények helyett inkább a gyümölcs fogyasztását javasolják.
A gyümölcsök ajánlott napi adagja 2 -2,5 csészényi, zöldségből ugyanennyit írnak elő egy napra. E mellé érdemes napi 2-3 csészényi zsírszegény tejet és tejterméket fogyasztani. Teljes kiőrlésű gabonából 11-15 dkg a napi adag, sovány húsból és halból 15 dkg. Dióféléket és hüvelyeseket hetente 4-5 alkalommal célszerű fogyasztani. Egyszerre ehetünk például 5 dkg diófélét, vagy fél csésze főtt hüvelyest. Sóból a napi maximális mennyiség 1 teáskanál, ami 2300 mg nátriumot jelent. Az alkohollal, cukorral érdemes minél takarékosabban bánni, célszerű teljesen is elhagyni ezeket.
Reggeli: rántotta sonkával, narancslé
Tízórai: natúr joghurt gyümölccsel és egy kevés mandulával.
Ebéd: roston sült csirkemell káposztasalátával, párolt répával, gyümölcs.
Uzsonna: 5 dkg felkockázott sajt egy paradicsommal
Nassolás: paprika avokádókrémmel
Vacsora: lencsefőzelék, gyümölcssaláta.