kulcsár edina
Szeretnéd, ha étkezés után sokáig nem éheznél meg újra? Ezek az ételek sokáig ellátják tennivalóval az emésztõrendszeredet, így többet hozhatsz ki egyetlen étkezésbõl.
Bár az árpában bőven akad szénhidrát, kutatások igazolják, hogy csökkenti az étvágyat, és hosszú távon a vércukorszintre is jó hatást gyakorol. Ezt magas rosttartalmának, és a benne található rostok speciális összetételének köszönheti – egy tanulmány szerint az árpa még elfogyasztása után 14 órával is magasabb fokozatba kapcsolja az anyagcserét. A hántolt árpa tehát sokkal jobb köret lehet, mint a rizs.
A csípős fűszer visszafogja az étvágyat, miközben felpörgeti a zsírégetést. Már egy kicsi is segít, hogy az anyagcseréd gyorsabbá váljon.
Ha fogyni akarsz, a sovány fehérjeforrás a legjobb választás, ugyanis a fehérje kordában tartja az étvágyadat két étkezés között. Egyél sovány húst, például csirkemellet vagy sovány marhaszeletet, ha pedig nem vagy húsevő, szavazz a fehérjékre, például a lencsére, a babra vagy a csicseriborsóra. De a zöld leveles zöldségek, például a spenót, a brokkoli is nagyon hasznosak.
Elkapott az éhség reggeli után, de az ebéd még messze van? A legjobb, ha egy maréknyi mandulát rágcsálsz el, ami eltelít, és egészséges zsírsavakkal is ellátja a szervezetedet. Kerüld a sózott vagy cukrozott változatot, maradj az ízesítetlen mandulánál.
A tengeri halak húsának omega-3 zsírsav tartalma segít, hogy tovább érezd jóllakottnak magad. Az omega-3 zsírsavak segítik a leptin nevű hormon termelődését, amely egy tanulmány szerint a normál súlyú embereknél elnyomja az étvágyat. Egyél minél több lazacot, makrélát, tonhalat.
Egy 2015-ös koreai vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen isznak görögszéna-teát, kevesebbet esznek, és kevésbé vallják magukat éhesnek. Ennek valószínűleg a görögszéna vízben oldódó rosttartalma lehet az oka.