tóth gabi
Sikeres diétáknál minden esetben kulcskérdés a hizlaló szénhidrátokkal teli köret mennyisége. Ezzel a remek módszerrel meg tudod akadályozni, hogy túl sok rizst, tésztát vagy krumplit egyél.
Dietetikusok szerint akkor eszel egészségesen, ha a tányérodat képzeletben három részre osztod, és legalább ránézésre kiméred magadnak a főétkezések alkalmával elfogyasztott élelmiszerek arányát. Ha ehhez a rendszerhez tartod magad, biztosan elkerül a durva túlsúly, sőt akár a fogyásod is beindulhat.
A felosztás így történjen: képzelj a tányérra egy átlót, majd az így létrejött félkörök egyikét szintén felezd el. A nagyobbik részre rostokban gazdag zöldség, saláta kerüljön, a két kisebb rész egyikére hús, a másikra a lehetőleg minél kevesebb szénhidrátot tartalmazó köret - például cukkinirizs, karfiolpüré esetleg egy szelet diétás kenyér. Ez az utóbbi tétel azért lényeges, mert a szénhidrátok okozzák a pluszkilókat, hosszútávon pedig az elhízást.
A tányérmódszerrel viszont teljesen kiegyensúlyozottá teheted az étkezésed! Egyetlen fontos szabályt tarts mindig szem előtt: a tányérnak legalább felére mindig zöldséget szedj, a másik egynegyedére fehérjét tartalmazó ételek kerüljenek. Csak a fennmaradó egynegyed felületen lehet köret! Ugyanis szinte mindig a köret tartalmazza a legtöbb szénhidrátot! Ebből tilos túlenni magunkat!
Egy konkrét példa:
A tányér felére 1 adag egészséges, tehát keményítőben szegény zöldséget tegyél, ez lehet friss zöldsaláta vagy káposzta, itt: karfiol és zöldbab. Ezen a tányérfélen tilos a krumpli!
A tányér egy negyed részére 15-20 dkg magas fehérjetartalmú étel kerüljön, például hús, hal vagy grillsajt.
A másik negyed részre pedig kímélő, minél alacsonyabb glikémiás indexű köretet szedj - például barna rizs, köles, zsenge borsó, csicseriborsó.
És ami a legjobb: ha alapvetően betartod a tányérmódszerben felállított arányokat, minden főétkezés mellé belefér egy kis egészséges finomság vagy nassolni való is!
Zöldség a tányér felére: 1 pohár kevert salátazöld, fél csésze koktélparadicsom félbevágva
Fehérje a negyedrészre: 300 gramm tonhal
Köret a másik negyedrészre: 4 darab diétás pirítós (például diétás fehér vekniből)
Finomság: ½ csésze apróra vágott őszibarack és 1 csésze zsírmentes tej.
Ha szendvicsként szeretnéd elfogyasztani, akkor keverj 1 evőkanál alacsony zsírtartalmú majonézt és egy kis apróra vágott zellert a tonhalhoz és kend rá a pirítósra.
Zöldség: 5-6 szál párolt spárga (más zöldség is jó, pl. spenót, paprika, cukkini) és 1 paradicsom felkockázva
Fehérje: rántotta 2-3 tojásból
Köret: ½ csésze félbevágott újkrumpli, de szénhidrát csökkentett kenyér is jó!
Finomság: 1 csésze sárgadinnye és 2 dl natúr joghurt
TIPP: Használj bőven zöldfűszereket, felgyorsítják a fogyást!
Zöldség: ½ csésze párolt vagy sült kelbimbó ½ csésze pirított gombával
Fehérje: 300 gramm roston sült hátszín
Köret: 1/3 csésze főtt barna rizs
Választható: 1 csésze eper negyedekre vágva és 1 csésze zsírmentes tej
FONTOS! A szamócára csak édesítőt szórj, cukrot ne!
Forrás: http://www.diabeticlivingonline.com/