MANI

Ve­te­rán kü­lön­le­ges­sé­gek az AMTS-en

A Ma­gyar Ve­te­rán­au­tós és Mo­to­ros Szö­vet­ség (MAVAMSZ) immár he­te­dik al­ka­lom­mal vo­nul­tat fel old­ti­mer kü­lön­le­ges­sé­ge­ket Ma­gyar­or­szág és a tér­ség leg­na­gyobb sze­zon­nyitó autós ren­dez­vé­nyén. Az idei fel­ho­za­tal­ban olyan rit­ka­sá­gok is sze­re­pel­nek majd, mint pél­dául egy Lam­bor­ghini Es­pada, és egy (si­rály­szár­nyas) Mer­ce­des-Benz 300 SL, mely más­fél mil­lió eurós ér­té­ké­vel vél­he­tően a ki­ál­lí­tás leg­drá­gább au­tó­ja­ként is aposzt­ro­fál­ható. A már­cius 22-én in­duló so­ka­da­lom F-pa­vi­lon­já­ban lát­ható ál­landó és egyedi te­ma­ti­ká­ról az egye­sü­let jogi igaz­ga­tó­ját kér­dez­tük.
Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor
Belső közvéleménykutatások szerint a látogatók kedvenc helyszíne volt minden évben a veterán autók és motorok pavilonja

– kezdte mondandóját dr. Néveri István, a MAVAMSZ jogi igazgatója. Az autók szerelmeseként és gyűjtő szenvedéllyel élő fő szervezőtől megtudtuk, hogy a 40 tagszervezettel és közel 500 taggal működő egyesület több ezer autóból válogatja össze az AMTS-en kiállított modelleket, ebből következik, hogy idén is nagy hangsúlyt fektetnek a klasszikus és közönségcsalogató különlegességekre, de nincs könnyű dolguk.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

A 3800 négyzetméteres tárlat koncepciója 2019-ben is változatlanul az állandó és egyedi elemek tematizált bemutatását helyezi fókuszba. Utóbbiak sorát egy 1912-es évjáratú Simplex modellel kezdte a szervező, melynek megjelenésével kapcsolatban még folyamatban vannak az egyeztetések, de az alább felsorolt húzómodellek, mint a kiállításfő attrakciói azonban már biztos résztvevői az eseménynek.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

A bevezetőben is említett Lamborghini Espada több szempontból is ritkaságnak számít. Az 1968-78 között gyártott 4 személyes Grand Touring Coupé-ból három sorozatban, mindössze 1217 darab készült, 3,9 literes V12-es erőforrása 325 lóerőt produkál.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

„A magyarországi modell nemrég befejezett restaurálása után első alkalommal lesz látható a nagyközönség számára, ezért Bella Italia névvel egy olasz udvart építünk köré. A talján standon olyan modellek kapnak még helyet, mint például egy Alfa Romeo Zagato Junior, Ferrari, Iso Rivolta és a torinói autógyár egyéb különlegességei”

– tette hozzá a szakember.

A folytatásból kiderült, hogy a fent említett Mercedes-Benz 300SL-t is egy rendhagyó környezetben állítják ki a rendezvényen.

Eközben a címlapon
Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

„Idén egy nagyszerű Mercedes sort vonultat fel az egyesület, a háború előtti modellekkel kezdődő sort a 80-as évek közepén megjelent bálna kupéval zárjuk,

az itt megjelenő autók olyan értéket képviselnek, melyhez elengedhetetlen a biztonsági személyzet.

Mivel 2019-ben ünnepli 100 éves jubileumát a Citroen, a hazai importőrrel és a Citroen klubbal közreműködésével egy 7-9 autóból álló különleges standdal tisztelgünk a francia márka előtt. Ebben a tematikában olyan ínyencségek szerepelnek majd, mint például egy B14 Torpedo, a Maigret felügyelő című filmsorozatból ismert Traxion Avant, és a Maserati motoros Citroen SM”.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

A Mini 60. születésnapjának tiszteletére is készülnek meglepetéssel a szervezők, a kultikus autók mellett azonban egy angol roadsterekből álló kiállítás is része az elgondolásnak. Itt a 40-50-es évekből származó MG TA és TF modellek mellett más érdekességek is helyet kapnak.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

A teljesség igénye nélküli felsorolásból nem maradhatnak ki a Veterán Zsiguli Egyesület látványos különlegességei, az amcsi verdák, valamint a Tabányi Sándor harmonika művész zenéjével színesített Oldtimer Motor Car Club szekciója sem.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

A márkák és országok alapján csoportosított standok mellett természetesen a kétkerekűek szerelmesei is nosztalgiázhatnak, ezen felül pedig Hystoric versenyautó-kiállítást is kínál a Hungexpo F-pavilonja. Itt az oldtimer rallye Porsche 911-es és a veterán versenyek ikonjaként ismert 356-os mellett Lancia Fulvia, Mercedes-Benz W107, egy youngtimer Suzuki Swift Sport és a Janis Brundza-féle Lada VAZ 2105 VFTS modell is látható lesz többek között.

Forrás: Autószektor
Forrás: Autószektor

Az autózás minden szegmensét lefedő, március 22-én induló kiállítás további részleteiről további információk itt olvashatók.