KÜLFÖLD

Po­li­ti­kai föld­ren­gés jöhet az EP-vá­lasz­tá­sok után Né­met­or­szág­ban

Német po­li­ti­kai elem­zők sze­rint szinte biz­tos, hogy a va­sár­napi eu­ró­pai par­la­menti vá­lasz­tá­sok után je­len­tős vál­to­zá­sok lesz­nek a német bel­po­li­ti­ká­ban. Nagy az esé­lye annak is, hogy Ang­ela Mer­kel­nek is men­nie kell.
  • Szerző: WM

A jelenlegi német nagykoalíció soha nem látott alacsony támogatottsággal rendelkezik Németországban. Már régóta nem az a kérdés, hogy kudarc lesz-e Merkeléknek és a szocialistáknak a voksolás eredménye, hanem az, hogy mekkora lesz a veszteség. Az emberek azért büntetik a német kormányt, amiért több nyugat-európai országban is elfordulnak a szavazók a politikai elittől:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Úgy érzik, hogy nem az ő érdekeiket képviseli Brüsszel... 

A Focus nevű jelentős német híroldal politikai elemzői szerint éppen ezért hamarosan drasztikus változások jöhetnek a német belpolitikában. A jelenlegi nagykoalíció haldoklik, de a még nagyobb bukás elkerülésének érdekében a május 26-i választásig minden marad a régiben. A cikk írói szerint azonban a nép elégedetlensége érthető. Az egykori keletnémetek a mai napig nem tudtak úgy felzárkózni, ahogy azt ígérték neki.

Egy statisztika szerint pedig a német családok átlag megtakarítása jelentősen elmarad az olaszokétól vagy a franciákétól.

A Brexit megmutatta, hogy az elégedetlen emberek bármire képesek. Ha a Merkel-kormány nem akarja, hogy tovább romoljon a helyzet, és a szélsőséges erők tovább erősödjenek, akkor cselekedniük kell minél előbb. Így lehet az, hogy akár még a nyár folyamán Angela Merkel átadhatja a kormányzást a CDU elnökének, Annegret Kramp-Karrenbauernek, a szocialisták pedig szintén új pártvezetőt választhatnak.