INSIDER

Tej­mér­ge­zési bot­rány: még egy do­bozt sem vizs­gál­tak meg

Egye­lőre csak a vevők el­mon­dá­sa­ira ala­poz­zák, hogy nincs szennye­ző­dés a tej­ben, ugyanis a zsa­roló által em­lí­tett do­bo­zo­kat ki­von­ták a for­ga­lom­ból, és a rend­őr­ség le­fog­lalta. Mint a Ri­post meg­írta, zsa­ro­ló­le­ve­let ka­pott több áru­ház­lánc és a Nem­zeti Élel­mi­szer­lánc-biz­ton­ság Hi­va­tal (Nébih) is egy is­me­ret­len­től, aki azt ál­lítja, hogy szennyező anya­got jut­ta­tott kü­lön­böző már­kájú te­jekbe.
címkék:

10 millió forintos kárt okozott a zsaroló, és ha elkapják, ezt behajthatják rajta! Tehát nemcsak a zsarolás és a közveszéllyel riogatás miatt vonhatják felelősségre, hanem az anyagi kárt is meg kell majd térítenie. Az üzletek polcairól lefoglalt 40 ezer liter UHT-tejet raktárokba helyezték, de a megtudta, hogy még nem vizsgálták át őket.

Fotó: Markovics Gábor
EZT OLVASTAD MÁR?

- A rendőrség dönt majd arról, mi legyen a lefoglalt termékekkel. De, mivel hatalmas mennyiségről beszélünk, ezért a tétel nagysága és a vizsgálat költségei miatt mérlegelnie kell az élelmiszer tulajdonosának a vizsgálat lehetőségét. Egyelőre szennyezett tejet nem találtunk, ami azt jelenti, hogy egy vásárló se hozott vissza sérült tejet, és emberi megbetegedésről sem tájékoztattak bennünket – nyilatkozta dr. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője a -nak. 

- Az már biztos, hogy az üzletek polcain nem lehet szennyezett tej, mivel azokat az üzemeltetők leszedették, és a helyükre az új szállítmányból tettek. De továbbra is fenyegetésként kezeljük az ügyet – tette hozzá.

A információi szerint öt áruházlánc érintett, közülük az Auchan és a Spar már jelezte a vásárlók felé a szennyezés lehetőségét. Dr. Helik Ferenc elmondta, hogy minden vállalkozás saját, egyedi módszere szerint hajtotta végre a vásárlók tájékoztatását.

- Tudomásom szerint már a többi áruházlánc is kifüggesztette a tejespolcaihoz a figyelmeztetést. Az Auchan például még SMS-ben is értesítette a hűségkártyás vevőit a problémáról.
Fotó: Markovics Gábor

A legfontosabb, hogy a vevők nehogy azt higgyék, hogy nem szabad a magyar termékeket megvenni! A magyar termékek továbbra is kiválóak, a mi esetünkben sem állt le a szállítás – mondta el a kérdésére Mélykúti Tibor, az egyik legnagyobb magyar gyártó, az Alföldi Tej Kft. igazgatója.  A zsaroló, ha szennyezett is, már az üzletekben tehette – azokat pedig már levették a polcról. Az igazgató szerint lehet, hogy a régóta zajló „tejháborúnak” is köze lehet a mostani botrányhoz.

Mint ahogy megírtuk, rég óta zajlik a „harc” a hazai termelők és az importőrök között a külföldről behozott, irreálisan olcsó UHT-tejek miatt. Tavaly szeptemberben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács bejelentést tett az adóhatóságnál és a Nébihnél, mert szerintük csak áfacsalással vagy hígítással tudják ennyire olcsón adni a tejet.

Eközben a címlapon
címkék: