MEDICINA

Soha többé hor­ko­lás, ez az 5 trükk segít

A hor­ko­lást nem kell és nem is sza­bad el­vi­selni. In­kább ke­resd meg a ki­váltó okot. Amíg rá nem jössz, mi áll a hát­tér­ben, gyors meg­ol­dás­ként aján­lunk pár ha­tá­sos el­len­szert.

A horkolás nem csak kellemetlen mindenkinek, de veszélyes betegség tünete is lehet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ne bökdösd, ne piszkáld a szegény horkolót. A másik szobába sem kell kíméletből vagy önvédelemből átköltöznöd.

Inkább üljetek le, és beszéljétek meg, hol kezditek az okok kivizsgálását.

Lehet, hogy csupán néhány rossz szokás áll a szörnyű éjszakai hanghatás mögött. Ez lehet például a késő esti alkoholfogyasztás, a dohányzás, a nehéz, zsíros ételek bekebelezése vacsorára. Talán le kéne dobni pár kilót? Az elhízott emberek gyakrabban horkolnak. Ha betegség vagy felső légúti, anatómiai rendellenesség okozza, akkor azt az orvosi vizsgálat kimutatja, és műtéttel rendbe hozható. Érdemes a horkolás okainak alaposan utánajárni.

Szívműködésbeli zavar is lehet a háttérben, ami stroke-hoz, szívinfarktushoz is vezethet.

 Alkohol

Túlságosan ellazítja a garat izmait, ami horkoláshoz vezet. Lefekvés előtt három órával már ne fogyassz alkoholos italokat.

Dohányzás

A dohányfüst 4000 káros kémiai anyagot tartalmaz, melyek erőteljesen irritálják a nyálkahártyát.A duzzadt garat miatt beszűkül a torokjárat, és ez gátolja a levegő szabad áramlását. Dohányzás helyett inkább végezz légzőgyakorlatokat.

Eközben a címlapon
Ha száraz a levegő, párásíts a szobában.

A menta- vagy eukaliptuszolaj kedvezően hat. 3-5 cseppet tegyél a párásító készülékbe vagy a fűtőtestre elhelyezett tál vízbe.

Bőséges zsiradékban sült ételek

A lefekvéshez közeli időben elfogyasztott nehéz, zsíros ételek is fokozhatják a horkolás kialakulását. Vacsorára inkább könnyű ételeket, esetleg csupán egészséges dzsúszokat fogyassz. A friss sárgarépából, almából nyert lé, citrommal, kis gyömbérrel ízesítve kiváló ital horkolás ellen.

Elhízás, vastag nyak

A súlyfelesleg nem csak horkolással jár, de okozhat alvási apnoét is. Ez alvás közbeni légzészavart takar. A beteg folyamatosan és reménytelenül küzd az oxigénért, és emiatt képtelen kipihenni magát.Ez egy egyre durvuló, életveszélyes folyamat! A súlyos betegség feltűnő tünete a horkolás vagy a légzéskimaradás utáni horkantás. Érdemes lefogyni, és alvásvizsgálaton utánajárni a problémának.

Felső légúti, anatómiai rendellenességek

Olyan fizikai okai is lehetnek a horkolásnak, mint például orrsövényferdülés, strúma, nagy nyelv, rendellenesen fejlődött garatmandulák, illetve az alsó orrkagylók, a lágyszájpad, nyelvgyök vagy a nyelvcsap elváltozásai. Kivizsgálás után végére kell járni a kellemetlen tünetet okozó betegségnek.

Amivel azonnal próbálkozhatsz, hogy végre békés és csendes legyen az éj:

1. Felpolcolt fej

Ha a fejed magasabbra kerül, akkor felszabadulnak a légutak, és a garat izmai sem lazulnak el annyira.Tegyél a fejed alá egy plusz párnát, vagy erre a célra kifejlesztett, speciális nyakpárnát.

2. Nyakmerevítő

Akár a hátadon, akár az oldaladon fekszel, biztosítja a szabad légutakat. A gyógyászati segédeszközök boltjában kapható. A puha, kényelmes fajtát válaszd, ami nem zavar a kényelmes alvásban.

3. Teniszlabda

A horkolás legtöbb esetben a háton fekvő pozícióban jön létre. Ha az oldaladon fekve nem horkolsz, akkor erre kell koncentrálni. Álmodban nehéz kontrollálni, hogy vissza ne fordulj kedvenc alvási pózodba. Ezen segít egy egyszerű teniszlabda. Helyezd oldalt fekve hátul, a derekad mögé. Ha megmozdulsz, máris nyom. A lepedő alá téve a teniszlabda nem gurul tovább. Így biztosan nem fordulsz vissza a hátadra.

4. Toroköblítés

Lefekvés előtt vegyél a szádba egy kortynyi olívaolajat. 30 másodpercig gargalizálj vele. Megszünteti a torokszárazságot, simává teszi a szöveteket. Mivel nincs irritáció, simább lesz a légzés, megszűnik a horkolás. Az öblítés után végezz nyelv- és toroktornát. A gyakorlatokat megtanulhatod bármelyik logopédustól.

5. Káposzta

Elalvás előtt fél órával rágj el pár káposztalevelet, amelyre mézet csöpögtettél. Még egyszerűbb, ha a friss káposztából levet készítesz, és azt hajtod fel kis mézzel. Ezt kúraszerűen folytasd. A kúra 1 hónapos, de már korábban érzed a gyógyító hatását.