OTTHONKA

Mit lehet tenni, ha foly­ton éget a szom­széd?

Végre itt a jó idő, lehet se­rény­kedni a kert­ben... Egé­szen addig, míg va­la­me­lyik szom­széd rá nem kezd a kerti hul­la­dék ége­té­sére, hogy az egész csa­lád a ház­ban töltse a hét­vé­gét a foj­to­gató füst miatt. Pedig a kerti hul­la­dék ége­tése évek óta tilos az egész or­szág te­rü­le­tén...

Nem csupán bosszantó a zöld hulladék elégetésével keletkező, sokszor az egész utcát beterítő füst, hanem rendkívül egészségtelen is.Ráadásul 2010 óta az egész ország területén rendelet tiltja, hogy a kerttulajdonosok elégessék a levágott ágakat, az avart. Csakhogy nem mindig, és nem mindenhol tilos az égetés; ugyanis a rendelet szerint a helyi önkormányzatok kijelölhetnek napokat, amikor égethető az avar.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A füstölés mindenkinek tilos!

Azt azonban kevesen tudják, hogy hiába engedi a helyi önkormányzat az égetést, és hiába a kijelölt időben végzik a tulajdonosok, a legtöbb rendelet szerint a füstölés akkor is tilos. Vagyis általában a helyi önkormányzatok rendeletében meg van határozva, hogy kizárólag száraz ágakat és avart lehet elégetni a kertben. Tehát akár az égetésre kijelölt időszakban is éri reklamálni a mindent beterítő, bűzös füst ellen.

Nem muszáj nyelni

Érdemes először megpróbálni beszélni a szomszéddal, hogy oltsa el a tüzet, hiszen nem csak a hétvégénket ronthatja el, de veszélyezteti a saját, és a mi egészségünket is. Ha ez kudarcba fullad, akkor a hatósághoz is fordulhatunk segítségért. A bejelentést az illetékes járási- vagy fővárosi kerületi hivatal felé lehet megtenni. Azonban ezek az esetek tipikusan hétvégén történnek, amikor a hivatal nem tud azonnal helyszíni ellenőrzést tenni. Ilyenkor a közterület-felügyelethez, vagy a rendőrséghez fordulhatunk, akik hivatalos jegyzőkönyvet vesznek fel az esetről, és a járási hivatal ez alapján folytatja le majd az eljárást. A bírság ilyenkor akár százezer forint is lehet.

De mit lehet tenni égetés helyett?

Eközben a címlapon

A legtöbb avarégetőnek az a kifogása, hogy nem tudja hova tenni a zöld hulladékot, pedig rengeteg opció van az égetésen kívül. Az egyik, hogy minden településen elviszi a szemétszállításért felelős szolgáltató. A zöld hulladékot általában havonta egy alkalommal, az erre kijelölt, lebomló zsákokban kell kihelyezni a kuka mellé. Ezen kívül a komposztálás jelenti a legjobb megoldást. A komposztáló ládába helyezett zöld hulladékból nagyon jó humusz képződik, amit felhasználhatunk a konyhakert talajába forgatva; de akkor is jól jön, ha csak szebb pázsitot vagy virágokat szeretnénk.