LEGFRISSEBB

Ke­ve­sen kap­nak ma már mi­ni­mál­bért

Az év első hó­nap­já­ban hi­va­ta­lo­san 303 ezer ember dol­go­zik mi­ni­mál­bé­rért, a bruttó 138 ezer fo­rintra emel­ke­dett leg­ala­cso­nyabb fi­ze­té­sért.
  • Szerző: Ripost

A szakmához kötött garantált bérminimumot a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 876 ezer munka­vállalónak kell kifizetni – tudta meg a Magyar Idők.

Nemzetközi összehasonlításban ugyanakkor nálunk valamelyest magasabb a minimálbéres dolgozók létszáma, így az állami beavatkozás, tehát a hatéves bérmegállapodás szerepe rendkívül fontos, mivel így már az ő keresetük is eléri a létminimum szintjét.

A lépéssel ez a 303 ezer dolgozó már a szegénységi küszöb fölött élhet. Az ágazatokat vizsgálva az állami szférában nem jellemző a minimálbér.

A legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az építő­ipar betanított munkásai kapják, de a turizmus és a vendéglátás területén is jellemző a minimálbér.

A szakszervezetek örülnek, hogy a korábbinál jóval kevesebben vannak, akik a legalacsonyabb adható kereseteket kapják, de árnyalja a képet a szürke-foglalkoztatás, és széles körben vannak olyan dolgozók, akik csak néhány ezer forinttal kapnak többet a bérminimumnál. Ez elsősorban a pályakezdőkre jellemző.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a foglalkoztatottak száma novemberre elérte a 4,45 millió főt.

Eközben a címlapon