RIPOSTER

Mu­tat­juk a ma­gyar­or­szági hal­ál­uta­kat, van be­lő­lük bőven

Jó hír az au­tó­zók­nak, hogy szep­tem­be­rig tel­je­sen el­ké­szül az M85-ös út Csorna-Hegy­falu közti sza­ka­sza, így vár­ha­tóan egy "ha­lál­út­tal" ke­ve­seb­bet je­löl­nek majd a tér­ké­pek. De sok még a fo­ko­zot­tan ve­szé­lyes hely...
  • Szerző: F. G.

Már elérhető Magyarország útjainak kockázati térképe, melyen azölddel jelölt utak az ott elszenvedett balesetek alapján alacsony kockázatúak, a halványsárgával jelölt utak alacsony-közepes besorolásúak, és ahogy sötétedik a szín, úgy nő a kockázat is.

A főváros környéki utak besorolása

Budapest környékén a2-es út körülbelül a Vác-Nagyoroszi szakaszon, a 3-as út egész Pest megyei szakasza (Gödöllőtől majdnem Hatvanig) feketével van jelölve, és a 4-es úton Szolnok előtt is érdemes nagyon vigyázni.

A Kecskemét környéki utak besorolása

Az M5-ös egy piros szakaszt leszámítva közepes-alacsony besorolású, de a Kecskemét-Békéscsaba és a Kecskemét-Szeged vonalon  gyakorlatilag csak közepes-magas és magas kockázatú jelölést látunk.

A Nyíregyháza környéki utak besorolása

A 3-as út Miskolc után szinte teljes egészében piros és fekete (ahogy a Pest megyei szakasza volt), sőt az 4-es és a 41-es úton is érdemes vigyázni a határátkelők felé. Az 4-es út végig piros és fekete Záhonyig (elírás a térképen, 5-öst írtak 4-es helyett).

A Debrecen környéki utak besorolása

Debrecennél a 4-42-47 háromszög sem tűnik túl biztatónak, hiszen a három út közül kettő szinte teljesen fekete, a kimaradt 47-es pedig szinte végig piros.

A Szombathely környéki utak besorolása

Nem rózsás a helyzet a Székesfehérvár-Győr-Szombathely háromszögben sem. A 8-as út Fehérvártól a határig a narancssárga, a piros és a fekete színek keveréke, de a 86-oson is van egy viszonylag hosszú fekete rész.

Eközben a címlapon

Itt a balesetveszélyes útszakaszok hossza csökkenni fog, mert várhatóan szeptemberben adják át az M86-os Hegyfalu-Csorna szakaszát.

A Nagykanizsa környéki utak besorolása

Nyugat-Magyarországon a 6-os úton, Pécs után találhatjuk a leghosszabb fekete szakaszt. Pécstől kezdve, egyetlen rövid narancssárga szakaszt kivéve, Barcsig magas kockázatú a 6-os út.

Érdemes vigyázni, ha valaki errefelé utazik Horvátországba.