KÜLFÖLD

Bru­tá­lis tá­ma­dásra ké­szül az Isz­lám Állam

Sötét jö­vőre ké­szül­het­nek a ter­ro­ris­ták­kal küzdő ka­to­nák - de akár Eu­rópa is, ha az Isz­lám Állam be­veti pusz­tító fegy­ve­reit.
  • Szerző: KF

Egyre jobban szorongatják a terrorszervezet csapatait a szövetségesek, ezért az Iszlám Állam védett területre helyezi át apparátusát. Az átcsoportosítás komoly veszélyeket rejt magában: a terroristák most először terelik egy „sejtbe” az összes vegyészt és fegyverszakértőt, aki őket szolgálja – és akik képesek vegyi fegyverarzenált előállítani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szíriai Rakka, az Iszlám Állam önkényesen kikiáltott fővárosa felé egyre közelít a szír, a kurd és a koalíciós hadsereg, ezért a harcosokon kívül a terroristák mindent átszállítottak az iraki határ közelébe, az Eufrátesz völgyébe. Itt állomásozik most a vegyi fegyver specialisták brigádja is, akik még sosem dolgoztak együtt, hiszen a terrorszervezet végig a területén szétszórva foglalkoztatta őket. Összehívásuk pedig nem sok jót ígér, főleg, hogy az Iszlám Állam már rég megszerezte a fegyverek előállításához szükséges eszközöket.

A terroristák április óta eddig legalább 15 alkalommal vetettek be Moszulban vegyi fegyvert, és nem kérdés: bármikor újra megtennék. Ez viszont súlyosbíthatja a háborús válságot.

Egy amerikai ezredes szerint viszont azt senki sem szeretné látni…