KÜLFÖLD

Hi­he­tet­len! Go­lyó­álló si­sa­ko­kat he­lyez­tek el a zsi­na­gó­gá­ban!

Min­den szék alatt egyet. Így pró­bál­ják meg meg­vé­deni az imád­kozó hí­ve­ket egy eset­le­ges isz­lam­ista tá­ma­dás­tól. Ott van is miért ag­gódni.
  • Szerző: SZM

Több tízezer zsidó tért vissza a Szentföldre Franciaországból az elmúlt években, a bevándorlás okozta fokozódó antiszemitizmus miatt. Ugyanez a folyamat játszódott le a dél-svédországi Malmőben is. De még ennél is nehezebb helyzetben vannak azok a zsidók, akik például Isztambulban laknak.

"Az isztambuli zsinagógák erődített katonai bázisoknak tűnnek" - mondta az egyik imádkozó az Ynetnewsnak annak kapcsán, hogy

két halálos terrortámadás után a helyi Beth Israel zsinagógában golyóálló sisakokat helyeztek el a székek alatt, hogy egy hasonló esetben valamelyest meg tudják védeni az itt imádkozókat.
Sisakok a székek alján
Sisakok a székek alján

Mindkét terrorakció még évekkel ezelőtt történt. Az egyik a Neve Shalom, a másik éppen a Beth Israel zsinagóga volt. Akkor 23-an meghaltak és 303 ember megsebesült, közöttük 100 zsidó. Azóta a városban élő zsidók már nem hordanak kipát.

Még az Izraelből érkezett ultra-ortodox zsidók egy csoportját is csak csak szigorú biztonsági ellenőrzés után engedték be a most már golyóálló sisakokkal ellátott zsinagógába, amelyhez hasonló nincs máshol a világon.