LEGFRISSEBB

Hét ma­gyar pe­dofil tanár több mint száz ál­do­zata tesz val­lo­mást

Újabb pe­dofil bot­rány pat­tant ki hét­vé­gén: egy hód­me­ző­vá­sár­he­lyi tanár zak­latta kö­zép­is­ko­lás lány­di­ák­jait. Ha­ma­ro­san ismét kez­dő­dik az is­kola, és gyer­me­ke­i­ket a ta­ná­rokra bíz­zák a szü­lők. Ér­de­mes oda­fi­gyelni a gye­re­kekre, arra, amit mon­da­nak, ami miatt szo­ron­ga­nak, és ko­mo­lyan kell venni a jel­zé­se­i­ket, pa­na­sza­i­kat!
  • Szerző: Ripost

Rendőrségi eljárás indult egy hódmezővásárhelyi tanár ellen, miután kiderült, hogy zaklatta a diákjait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Megmutatod a cicid alulról?… Csak egy másodpercig…? …  Nah…

– ilyen üzenettel bombázta egy hódmezővásárhelyi tanár az egyik 16 éves diákját egy közösségi oldalon. Vajon mit gondolhatott, érezhetett a tanuló e sorok láttán? Mindenesetre a legjobb döntést hozta: megmutatta az üzenetet a szüleinek, akik értesítették az iskola igazgatóját. Mint kiderült, a diákok körében rendkívül népszerű, természettudományokat oktató, egyébként családos tanár fürdőruhás szépségversenyt is hirdetett a diáklányok körében. A tanár május végén elhagyta az iskolát, ám viselkedéséért várhatóan a bíróság előtt is felelnie kell, miután a hatóság nyomozást indított az ügyben.

Idén egyik pedofilbotrány a másikat éri. A számításai szerint legalább hét tanár ellen folyik eljárás, az áldozatok száma pedig jócskán meghaladja a százat. Ezeknek a gyerekeknek ráadásul a nyomozás során, majd a bíróság előtt is újra meg újra fel kell idézniük mindazt, ami történt, az egykori tanáruk jelenlétében, ami óriási lelki tehertétel. A büntetőeljárások elhúzódnak, ráadásul Magyarországon nem túl szigorú a büntetési tétel, még a 12 éven aluli gyermek elleni szexuális bűncselekményért is legfeljebb 15 évet szabnak ki.

Nézzük a legmegdöbbentőbb eseteket, amikben bírósági vagy hatósági eljárás van folyamatban!

- Letartóztatták a csepeli Burattino Alapítványi Iskola egyik tanárát 2014 februárjában. 36 gyermek megerőszakolásával vádolják. B. Tamás pere már két éve tart a Fővárosi Törvényszéken. A sértettek többsége kiskorú, akiknek a tárgyalóteremben közönség előtt kell az átélt borzalmakról beszélnie.

- 2016 év elején robbant ki a soroksári Qualitas Középiskolában a botránya és indult el a nyomozás a földrajztanár ellen. A soroksári iskola tanárával szemben 22 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntett miatt emeltek vádat. A sértettek többsége nemrég azt kérte: ne kelljen a bíróságon tanúvallomást tenniük. Az ebben az ügyben érintett tanár egyébként az alapítványi intézmény igazgatójának a fia.

Eközben a címlapon
Újra meg újra fáj az áldozatnak A pedofil bűncselekmények nagy részére nem derül fény, és gyakori, hogy csak évekkel később lepleződik le a tettes. Ennek az az oka Makai Gábor szakpszichológus szerint, mert a gyerekek nem is tudják, hogy ami velük történik, az bántalmazás, bűncselekmény, másrészt a felnőttek nem mindig hisznek nekik. De még ha ki is derül a molesztálás, a szülő félti a gyerekét attól, hogy a büntetőeljárás során újra meg újra át kelljen élnie mindazt, ami történt vele. Egy rendőrségi vagy bírósági tanúvallomás során ugyanis az áldozatoknak éppen arról kell beszélniük, amit legszívesebben elfelejtenének. - Nem meglepő, ha egy gyermek, de akár egy felnőtt is, távol akarja magát tartani a szexuális bűncselekmény miatt zajló eljárástól, és nem szeretne sem nyilatkozni, sem tanúskodni, így próbálja védeni magát – vélekedik a szakember. – Egy gyermekre különösen jellemző, hogy a megélt traumát megpróbálja ösztönösen elfojtani és a tudatalattijába zárni, így védekezik a pszichéje. Ez azonban elhárító mechanizmusokat indít el, a környezet számára viszont nem tűnik fel, hogy trauma érte a gyermeket. A pszichológus szerint össze is roppanhat az a gyermek, amelyik nem kap megfelelő támogatást. -  Fontos ilyenkor a család támogatása, de pszichoterápiára is szükségük van a tanúskodó gyermekeknek, hogy feldolgozzák az őket ért traumákat. Így nem temetné el mélyen magában a történteket, hanem a múltba való visszatéréssel feldolgozza, és így elfogadja, ami feltétele a továbblépésnek, annak, hogy az életét ne az átélt trauma határozza majd meg tudat alatt – tette hozzá Makai.

- 2017 januárjában tartóztatták le a zuglói Egressy Gábor Középiskola tanárát, aki az alapos gyanú szerint öt kiskorút molesztált, szexuális kapcsolatot kezdeményezett a fiúkkal.

* 2017 áprilisában tartóztatták le azt az isaszegi tanárt, aki 13 éves tanítványával létesített szexuális kapcsolatot. Arra hivatkozott, hogy kölcsönös volt a szerelem. A kislányt várhatóan szembesítik egykori tanárával, akinek a szemébe kell majd mondania, mi történt közöttük.

* 2017 júniusában a KLIK jelentette fel a XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola tanárát, aki a gyanú szerint hosszú évek óta molesztálta az iskola diáklányait. Mivel ebben az ügyben még tart a nyomozás, nem tudni, pontosan hány diák érintett, de az elmúlt tíz év során több tucat gyermek is áldozattá válhatott. Kérdés, mennyien tesznek majd tanúvallomást.

Legfeljebb 15 év börtön? A magyar büntető törvénykönyv szerint a szexuális erőszak alapesetben 2-8 év szabadságvesztéssel büntetendő. - Amennyiben a bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el, vagy az elkövető a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése, illetve egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt álló személy sérelmére követi el, akkor minősített esetről beszélünk, és a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre módosul – mondta el a Ripostnak dr. Kamarás Péter. Amennyiben a szexuális erőszak áldozata nem töltötte be a tizenkettedik életévét sem, a tettes 15 év börtönnel is sújtható. A magyar szabályozás nem túl szigorú, főleg, ha azt vesszük, hogy van, ahol örök életére bezárják vagy kasztrálják a pedofilt.

* 2017 augusztus 24-én jelentette be az ügyészség: pedofíliagyanú miatt vádat emeltek a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon egykori vezetőjével szemben. V. János 2016 októbere óta előzetes letartóztatásban van.  A vádirat szerint V. János tizenkét éven át molesztálta a nevelése, gondozása, felügyelete alatt álló gyerekeket, az alá-fölérendeltségi helyzetet kihasználva szexuális cselekményre bírta rá őket. A vád szerint tíz gyermek és kamasz sérelmére követte el a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket, veszélyeztette a kiskorúakat. V. Jánost tavaly október elején vádolta meg azzal két korábbi lakó, hogy éveken át molesztálta őket. Később újabb fiatalok jelentkeztek hasonló vádakkal, de az ügyészség nem minden esetet látott bizonyítottnak. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonnal felfüggesztette állásából a férfit, akit a bíróság le is tartóztatott. Az ügyészség nem csak börtönbüntetésre tett javaslatot, hanem kérte, hogy tiltsák el a volt igazgatót a foglalkozásától is – vagyis többé ne lehessen pedagógus!

Vádat emeltek a gyermekotthon egyik nevelője ellen is.

Másutt szigorúbban büntetik Egy török bíróság tíz diákja szexuális bántalmazásáért 508 év börtönbüntetéssel sújtott egy tanárt. A bíróság minden egyes áldozatért külön börtönbüntetést szabott ki. Egy 42 éves ausztrál tánctanárt, Grant Daviest 18 évre ítéltek el, amiért egy évtizeden át zaklatta tanítványait: nyolc kislányt és egy kisfiút. A Hanover Megyei Iskola korábbi karriertanárát húsz év börtönbüntetésre ítélték, miután hat gyermeket molesztált. Miután a pedofília olyan szexuális vágy, ami a büntetés hatására nem múlik el, és nehéz kordában tartani, a végső megoldást csak az jelentheti, ha ezt a nemi vágyat kiirtják a tettesből. Németországban és Csehországban felajánlják a kémiai kasztrálást a bűnelkövetőknek, akik így kedvezménnyel szabadlábra kerülhetnek. 2009-ben Lengyelország, 2011-ben Dél-Korea, 2012-ben pedig Oroszország fogadta el a kémiai kasztrációt, mint büntetési tételt a pedofilok esetében.