MEDICINA

Ezért egész­ség­te­len, ha mell­tar­tót vi­selsz alvás köz­ben

Félsz, hogy meg­eresz­ke­dik a mel­led, ezért még éj­szaka is mell­tar­tóba kény­sze­rí­ted? Vagy csu­pán az ágy­ban is csini sze­ret­nél lenni, és nincs szebb ru­ha­da­rab egy gyö­nyörű mell­tar­tó­nál? Van né­hány mel­lék­ha­tása a mell­tartó éj­sza­kai vi­se­lé­sé­nek, amire nem gon­dol­tál.

Egyáltalán, ki visel melltartót éjszaka? Halle Berry, a gyönyörű alakú színésznő például nemrégiben bevallotta, hogy ő bizony így tölti az éjszakát. De rajta kívül még sok más, nagy mellű nő is. Szerintük ugyanis az alvás közben is viselt melltartónem engedi megereszkedni a kebleket. És az is tagadhatatlan, hogy egy szép melltartóban a női mell vonzó látvány. Márpedig melyik nő ne szeretne az ágyban csinos lenni, akár még álmában is?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ám vannak olyan szempontok is, amelyek ellene szólnak.

1. Keringési problémák

Elsősorban a keringést akadályozza az éjszaka viselt melltartó. Különösen igaz ez a merevítős darabokra. Ha a merevítő alvás közben összenyomja az izmokat, keringési zavarokat okozhat a karodban.

Ráadásul, ha szoros szerkezetű a melltartód, mint amilyenek például a sportmelltartók, akkor ez árt a szövetnek is. Igen súlyos, akár több hétig tartó fájdalmat is okozhat az ilyen sérülés. A nyirokerek elszorítása is okozhat különböző betegségeket.

2. Bőrirritáció

Az egész nap, tehát éjjel is viselt melltartón apántok, kapcsok belemélyedhetnek a bőrbe, ezzel különféle bőrelváltozásokat,súlyosabb esetben cisztátis okozhatnak. Álmodban esetleg nem érzed a fájdalmat, amit a szoros melltartó okoz, így nem jut el agyadhoz a figyelmeztetés: azonnal szabadulj meg a szoros ruhadarabtól!

3. Nyugtalanság

Ez is egy kellemetlen mellékhatás, amit az alvás közben viselt melltartó okozhat. A szorítása, dörzsölése megakadályozhat abban, hogy alvás közben átcsusszanj a mélyalvás szakaszba.

Eközben a címlapon

4. Hiperpigmentáció

A szoros kapcsoktól, horgoktól, pántoktól, melyek folyamatosan érintkeznek a bőrrel, sötét foltok alakulhatnak ki a bőrön. Ezt hiperpigmentációnak hívják, és nem vonzó látvány.

5. Mellgomba

 A mell alatti meleg, párás környezet ideális a gomba szaporodásához. A nők nagy része visel rosszul illeszkedő melltartót élete legnagyobb részében, ezért sajnos lehetséges a gombás megbetegedés kialakulása. Ennek esélyét csökkentheted azzal, ha lefekvés előtt leveszed, és hagyod, hogy a bőröd szabadon lélegezzen. Különösen fontos ez a nagyobb mellű nők esetében. A nyári melegben tovább nő a fertőzés esélye.

Összegzés:

Ha szeretnéd elkerülni a felsorolt bajokat,akkor ne viselj melltartót alvás közben. Merevítős vagy sportmelltartót főként ne.

Ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor csak természetes, puha anyagból készültet válassz. (Ilyen például az organikus vagy bio pamut). Fontos az is, hogy megfelelő méretű legyen.