KÜLFÖLD

Ne­künk annyi, mondja a német al­kan­cel­lár

Sötét jö­vő­ké­pet fes­tett fel a német al­kan­cel­lár, Sig­mar Gab­riel: sze­rinte az EU da­rab­ja­ira hul­lik, ha "Eu­rópa el­len­sé­gei" ke­rül­nek ha­ta­lomra.
  • Szerző: KF

A szociáldemokrata politikus Marine Le Pent és Geert Wilderst tartja a közösség potenciális gyilkosának. A két euroszkeptikus politikus ugyanis elég jó esélyekkel indul a francia, illetve a holland választásokon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Martijin Beekman - AFP
Fotó: Europress / Martijin Beekman - AFP
„A tavaszi francia választás Európa egyik legkeserűbb, legreménytelenebb választása”

– mondta Gabriel, aki szerint a Brexit-referendum után ekkor újra „Európa ellenségei” győzedelmeskedhetnek.

Az alkancellár szerint a brit kilépés után ez a két lehetséges győzelem végleg betenné a kaput a 20. század egyik legnagyobb civil vívmányának, az Európai Uniónak, amely ekkora pofonok után könnyen szétesne.

Gabriel szerint az „EU után Németország teljesen elszigetelődne egy drámaian nehéz helyzetbe süllyedt kontinensen”. Az erős országokat nacionalisták vezetnék, a gyengék pedig belefulladnának a gazdasági válságba, míg Németország tehetetlenül szemléli a változásokat. A baljós nyilatkozata ellenére azt kérte az eurooptimistáktól, hogy maradjanak higgadtak, és ne féljenek semmitől.

Wilders és Le Pen is rövid idő alatt tett szert komoly népszerűségre – ezt főképp pártjaik migránsellenes politikájának köszönhetik.

Eközben a címlapon