INSIDER

Ennyi pénzt spó­rol­ha­tunk jö­vőre a tejen

Ol­csóbb lehet a tej, és fel­len­dül­het az ala­csony ma­gyar­or­szági tej­fo­gyasz­tás, ha a par­la­ment el­fo­gadja Varga Mi­hály pénz­ügy­mi­nisz­ter tör­vény­ja­vas­la­tát, mely sze­rint az UHT és az ESL tejek után is csak 5% áfát kel­lene fi­zetni. Már­pe­dig a piac 80-85%-át ezek a hosszú le­já­rati idejű tejek te­szik ki. A friss tej áfá­ját egyéb­ként ta­valy csök­ken­tette a kor­mány.
  • Szerző: Ripost

Komoly fordulat állhat be a magyarországi tejfogyasztásban, ha megszavazzák  az UHT és ESL tejek áfacsökkentésére vonatkozó törvénytervezetet. A kormány a friss tejek forgalmi adóját már tavaly 5%-ra csökkentette, de a boltok polcain döntően nem ezek, hanem 80-85%-ban UHT és ESL tejek sorakoznak és kerülnek a kosárba, ma még 18%-os áfával. Márpedig ha egy ilyen, minimum 170 forintba kerülő, hosszú lejárati idejű literes tej áfája 5%-ra csökken, akkor csak körülbelül 150 forintot fizetünk, vagyis legalább 20 forintot spórolhatunk minden egyes liter UHT, illetve ESL tejen!

Havi 1200 forintot spórolhat egy család Ha egy négytagú család a táplálkozásszakértők által ajánlott fejenkénti napi fél liter tejet iszik a legolcsóbb, jelenleg 170 forintos UHT tejből, akkor a várható áfacsökkentéssel havonta: 1200 forintot spórolhat csak a tejen!

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a -nak elmondta, kampánnyal támogatják a tervezett áfacsökkentést.

Tagjaink között nem csak termelők és feldolgozók, de számos kereskedő is található, akik egyöntetűen jelezték, hogy az 5%-os áfával járó árelőnyt teljes egészében továbbítják a vevők felé.

– közölte a szakember.

Leszámolhatnak az áfacsalókkal

Eközben a címlapon

Nem csak a vevők járnak jól, de tisztul az ágazat is! Az 5%-os áfa ugyanis olyan alacsony, hogy nem éri meg trükközniük a nettóval és a bruttóval bűvészkedő áfacsalóknak – magyarázza a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Az elmúlt években vihart kavart, hogy a magyar üzletláncok polcait elözönlötték a külföldi, gyanúsan olcsó tejek – miközben a szakértők szerint ilyen dömpingáron csak akkor lehet kínálni, ha valahol trükköznek… A Tej Terméktanács elnöke hozzátette, a tej árának mozgása a jövőben is nagyban függ majd az európai nyerstej árától, melynek mozgása kihat a magyar tej értékére is.

Fotó: Markovics Gábor

Ne nyeljék le a multik az áfacsökkentést! Ráadásul ott vannak a nagykereskedelmi láncok is, melyek szintén belepiszkálhatnak a polcokra kikerülő tejárba… Mint a megírta, a tavalyi és idei év eleji áfacsökkentések jelentős része nem jutott el a fogyasztókhoz, mert ilyen-olyan ürügyekre hivatkozva a nagy üzletláncok lenyelték az áfacsökkentés egy részét a sertéshúsnál, a tojásnál és a csirkehúsnál. A friss tej tavalyi áfacsökkentése után viszont mintegy 10 százalékkal csökkent a friss tej ára. Vagyis ha tényleg nem nyelik le az áfacsökkentést, akkor minimum 20 forinttal csökkenhet az UHT- és ESL-tejek ára.

Mi az az UHT és ESL? A két technológia abban hasonlít, hogy mindkettővel hosszú távon tartóssá tehető az alapvetően rövid lejárati idejű tej. Ugyanakkor az UHT tej felbontásig hűtést sem igényel, szemben az ESL-lel, melyet viszont hűtőszekrényben kell tartani. A tartósságot az UHT (Ultra High Temperature), azaz ultramagas hőfokon kezelt tej esetében úgy érik el, hogy a tejet rövid ideig legalább 135 fokra hevítik, így elpusztítják a benne található mikroorganizmusokat, illetve spórákat. Majd ezt a tejet 15 napig 30, vagy 7 napig 55 fokon tartják, azt követően pedig speciális dobozokba töltik – utána pedig nem kell hűtőben tárolni. Az ESL (Extend Shelf Life), azaz meghosszabbított eltarthatósági idejű terméknél a tejet 0,1 másodpercig legfeljebb 134 fokon hőkezelik. majd speciális dobozba töltik. Így 6 fok alatt, vagyis hűtőben tárolva 2-3 hétig is friss marad a tej.
Kevés tejet iszunk Míg a táplálkozásszakértők szerint valódi tápanyagforrás a tej, a magyar tej pedig kiváló minőségű, mégis, megdöbbentően keveset fogyasztunk belőle. Az átlagos napi tejfogyasztás fejenként nincs két deci, miközben az ajánlott mennyiség fél liter! Vagyis az ajánlott mennyiség felét sem vesszük magunkhoz a kalciumban, fehérjében, A-, B1-, B2-, B12- és D-vitaminban gazdag tejből, mely foszfort, magnéziumot és cinket is tartalmaz.