TESTFACTOR

Döb­be­ne­tes, amit ez a fe­szes testű rúd­tán­cosnő művel, nem hi­szed el

A élet­kor nem aka­dály, mondta az 59 éves Greta Pon­ta­relli és rúd­tán­cos­nak állt. A szü­le­tés­nap­ján el­dön­tötte: ezen­túl min­den ide­jét a moz­gás­nak szen­teli.
  • Szerző: ripost

Gréta már bőven elmúlt 50 éves, amikor talált egy videót a  YouTube-on,  ami épp a rúdtornáról szólt ésannyira megtetszett neki, hogy hamarosan beiratkozott egy mozgásstúdióba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az első napra így emlékszik vissza. „Nagyon nehéz volt. Évek óta nem tornáztam, és ez nem olyan, mint a biciklizés, hogy az ember előveszi, és ott folytatja, ahol abbahagyta. Ráadásul a fiatal lányok, akik fantasztikusan mozogtak, úgy néztek rám, mint a csodabogárra. Azt hiszem, a tanár is azt gondolta, hogy nem megyek vissza és feladom az első óra után. Ám engem rabul ejtett a fiatalok lendülete, a jó hangulat és az a fantasztikus rugalmasság, ahogy az egész testük hajladozott. Tehát visszamentem a következő órára, és az azt következőre, és mindent beleadtam. Felépítettem a testemet.”

Gréta első versenye 62 éves korában volt a Los Angelesben rendezett táncbajnokságon, ahol 18 éves táncosokkal versenyzett. Ezen annyira felbátorodott, hogy benevezett az észak-amerikai táncbajnokságra, ahol rögtön második lett. Azóta 5 világbajnoki címet szerzett és járja a világot. A most 67 éves nő a fiataloknak is példa, de a saját korosztályát szeretné rávenni arra, hogy fussanak, sétáljanak, tornázzanak. "Azt akarom, hogy az emberek felismerjék, hogy az életkor nem akadályozhatja meg az álmaikat" - mondta Gréta.

Tény, hogy aktív edzéssel megelőzhető az ízületi, mozgásszervi betegség vagy a nők rémálma, a csontritkulás. Az időskori csontritkulás esetén a csontok sérülékenysége miatt egy viszonylag kis balesetnek, elcsúszásnak, elbotlásnak is súlyos következményei lehetnek. Az osteoporósis a  becslések szerint  mintegy 200 millió embert érint a világon. Magyarországon  a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban. A betegség számlájára hozzávetőlegesen évi 100 ezer csonttörés írható.