RIPOSTER

Hi­he­tet­len! 104 éve el­tűnt ma­gyar fest­mény ke­rült elő

Egy la­kás­el­adás során de­rült ki, hogy egy idős asszony szo­bá­já­nak falán hosszú év­ti­ze­dek óta ló­gott a nagy ér­tékű fest­mény, mely­nek 104 éve ve­szett nyoma...
  • Szerző: Buster

Nem egyedi eset, hogy évtizedes kallódás után bukkan fel egy-egy sok millió forintot érő festmény, de Czóbel Béla alkotását ennél jóval régebben vadászták már a műgyűjtők. A művész Párizsban töltött éveiben festette a Körhinta című művét, melynek létezéséről ugyan voltak információk, de eltűnése után inkább amolyan legendaként élt tovább. Egészen mostanáig, hiszen három hete feltűnt egy aukción, ahol az Ernst Galéria tulajdonosa, Eleni Korani vásárolta meg 44 millió forintért. A kép történetéről, hogy hol találták, mennyiért kelt el, arról ő maga mesélt a Ripost napilap keddi számában.

Eleni Korani mutatta meg a Ripostnak a 104 évre eltűnt festményt
Eleni Korani mutatta meg a Ripostnak a 104 évre eltűnt festményt
Fotó: Szabolcs László

"Hihetetlen ütemben kerülnek elő polgári otthonok faláról hatalmas értékű festmények.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A tulajdonosok legtöbbször nem is tudják, mekkora érték van a kezükben, hiszen csak azt látják, hogy egy-egy kép időtlen idők óta ott van.

Ráadásul a legtöbbször nem is olvasható az aláírás, így utána sem tudnak nézni az alkotónak. 1904 és 1911 között sok magyar festő költözött Párizsba, köztük Czóbel Béla is, aki együtt festett akkoriban Picassóval, és Matisse-szal. Képeibe beleszeretett az akkori kor nagy mecénása, az amerikai származású Gertrude Stein, aki közös kiállítást is szervezett a festőknek. Ekkoriban született a Körhinta című képe…”

– mesélte Eleni, aki úgy látja, hogy mostanában a piac egyre nyitottabbá válik a közép-európai művészek felé.

Csoda, hogy a Körhinta című alkotás előkerült
Csoda, hogy a Körhinta című alkotás előkerült
Fotó: Szabolcs László

"A kép születése után nem sokkal Czóbel hazatért, és már nem is térhetett vissza kortársai közé, hiszen jött az első világháború, a tanácsköztársaság, majd második világháború, 56, és a kommunizmus.

Ez a korszak vákuumként zárta be az alkotókat, így a festményeik ára nem tudott együtt menetelni az igazi nagy nevekkel.

Csak ez az oka, hogy például Czóbel képei nem sok százmilliókért cserélnek ma gazdát”

Eközben a címlapon

– mondja a galériatulajdonos, aki kemény csatában szerezte meg a ritkaságot. A Ripost napilap keddi számából azt is megtudhatja, mit tervez a képpel újdonsült tulajdonosa.