RIPOSTER

Hihetetlen! 104 éve eltűnt magyar festmény került elő

Egy lakáseladás során derült ki, hogy egy idős asszony szobájának falán hosszú évtizedek óta lógott a nagy értékû festmény, melynek 104 éve veszett nyoma...
  • Szerző: Buster

Nem egyedi eset, hogy évtizedes kallódás után bukkan fel egy-egy sok millió forintot érő festmény, de Czóbel Béla alkotását ennél jóval régebben vadászták már a műgyűjtők. A művész Párizsban töltött éveiben festette a Körhinta című művét, melynek létezéséről ugyan voltak információk, de eltűnése után inkább amolyan legendaként élt tovább. Egészen mostanáig, hiszen három hete feltűnt egy aukción, ahol az Ernst Galéria tulajdonosa, Eleni Korani vásárolta meg 44 millió forintért. A kép történetéről, hogy hol találták, mennyiért kelt el, arról ő maga mesélt a napilap keddi számában.

"Hihetetlen ütemben kerülnek elő polgári otthonok faláról hatalmas értékű festmények.

A tulajdonosok legtöbbször nem is tudják, mekkora érték van a kezükben, hiszen csak azt látják, hogy egy-egy kép időtlen idők óta ott van.

Ráadásul a legtöbbször nem is olvasható az aláírás, így utána sem tudnak nézni az alkotónak. 1904 és 1911 között sok magyar festő költözött Párizsba, köztük Czóbel Béla is, aki együtt festett akkoriban Picassóval, és Matisse-szal. Képeibe beleszeretett az akkori kor nagy mecénása, az amerikai származású Gertrude Stein, aki közös kiállítást is szervezett a festőknek. Ekkoriban született a Körhinta című képe…”

– mesélte Eleni, aki úgy látja, hogy mostanában a piac egyre nyitottabbá válik a közép-európai művészek felé.

"A kép születése után nem sokkal Czóbel hazatért, és már nem is térhetett vissza kortársai közé, hiszen jött az első világháború, a tanácsköztársaság, majd második világháború, 56, és a kommunizmus.

Ez a korszak vákuumként zárta be az alkotókat, így a festményeik ára nem tudott együtt menetelni az igazi nagy nevekkel.

Csak ez az oka, hogy például Czóbel képei nem sok százmilliókért cserélnek ma gazdát”

– mondja a galériatulajdonos, aki kemény csatában szerezte meg a ritkaságot. A napilap keddi számából azt is megtudhatja, mit tervez a képpel újdonsült tulajdonosa.