MANI

Célba ért az első projekt a 471-esen

A je­len­tős for­gal­mat le­bo­nyo­lító főút 16 ki­lo­mé­te­res sza­ka­sza a Hódút, a Ke-Víz és a Zemp­lénkő ki­vi­te­le­zé­sé­ben újult meg.

Átadták a 471-es főút Hajdúsámson és a Nyíradony térségében fekvő megyehatár (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) közötti szakaszának burkolaterősítési projektjét, melyet a Hódút Kft., a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. konzorciuma kivitelezett.

Fotó: Ke-Víz
Fotó: Ke-Víz

A péntek délutáni átadón kiderült, a fejlesztés során a korábbinál jóval nagyobb teherbírású burkolatot kapott a jelentős forgalmat lebonyolító főút 16,44 kilométeres szakasza. A kétszer egy sávos út teherbírása ezzel az uniós előírásoknak megfelelő 11,5 tonnára nőtt, a szükséges pontokon ívkorrekció is készült. A közlekedők biztonsága érdekében útburkolat és padkaszélesítés is történt.

A nettó értékén 5,5 milliárd forintos beruházásban két vasúti átjárót is átépítettek, Nyíradony belterületén pedig egy körforgalmat és egy forgalom-csillapító szigetet alakítottak ki.

Fotó: Ke-Víz
Fotó: Ke-Víz

A 471-es további szakaszai is célkeresztben

Az átadón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány fontos céljának nevezte, hogy Debrecen az ország második fővárosa, a trianoni döntéssel elszakított területek, a Kárpát-medence keleti térségének fővárosa legyen, amihez hozzájárul a Debrecent és Mátészalkát összekötő 471-es út teljes felújítása is. A politikus a kormány nevében ígéretet tett arra, megtalálják a forrását, hogy Debrecen belterületén is korszerűsítsék a 471-es városi szakaszát.  

A beruházás része annak az átfogó fejlesztésnek, ami által a korábban halálútként elhíresült 471-es a hajdú-bihari megyehatártól a 4-es főút debreceni csatlakozásáig összesen 31,8 kilométeren újul meg 44,3 milliárd forint hazai forrásból.

Fotó: Ke-Víz
Fotó: Ke-Víz

A most befejezett beruházáshoz a 471-es főúton csatlakozik

Eközben a címlapon

a Hajdúsámson elkerülését biztosító 8,6 kilométer kiépítése, ami a Ke-Víz és a Zemplénkő kivitelezésében zajlik;

a Hajdúsámson és Debrecen közötti 4,6 kilométer négysávosítása, amire nemrég írták ki a közbeszerzést;

valamint a 471-esnek a Debrecen belterületén történő fejlesztése 2,8 kilométeren.