HARCÉL

A mi­nisz­ter­el­nök ha­lá­lát kí­vánó CEU-st az el­len­zék nem ítéli el

A V4NA nem­zet­közi hír­ügy­nök­ség tette közzé, hogy Ko­vács M. Mária, a Soros-egye­tem tör­té­nész­pro­fesszora a ma­gyar mi­nisz­ter­el­nök wa­shing­toni lá­to­ga­tása kap­csán olyan be­jegy­zést tett közzé a Fa­ce­boo­kon, mely­ben Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök ha­lá­lát kí­vánta.

Kovács M. Máriáról azóta kiderült, hogy „civilben” ellenzéki aktivistaként tevékenykedik, magyarán egy Soros-katonáról van szó.

Ahogy az Origo beszámolt róla, Kovács M. Mária a személyes Facebook-oldalán felidézte a néhai lengyel államfő, a konzervatív Lech KaczyÅ„ski 9 évvel ezelőtti tragédiáját, amikor 95 utastársával egyetemben az oroszországi Szmolenszk közelében légi katasztrófa következtében szörnyethalt, éppen akkor, amikor a katyni vérengzés 70. évfordulójának alkalmából a kommunisták által elkövetett mészárlás helyszínére tartott.

A Soros-egyetem professzornője ezt írta a közösségi oldalon, egyértelműen Orbán Viktorra utalva: Ha Kaczynski olyan ügyesen le tudott zuhanni...

Ismerősei – többek között a balliberális Klubrádió zenei szerkesztője, Göczey Zsuzsa – is csatlakoztak a minősíthetetlen kívánsághoz.

Göczey Zsuzsa konkrétan azon kezdett viccelődni, hogy Orbán Viktorból csak egy van, ellentétben KaczyÅ„skival, akinek politikai örökébe az ikertestvére, JarosÅ‚aw lépett.

Ezt követően az Origo megkereste Kovács M. Máriát, a Soros-egyetemet, illetve a Klubrádió vezetőségét.

Eközben a címlapon

Az érintettektől nem kaptak választ, a Klubrádió vezetősége ugyan reagált a megkeresésre, de nem voltak hajlandóak elhatárolódni Göczey Zsuzsától.

Ezután az Origo e-mailen keresztül megkereste a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártokat, név szerint a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), a Párbeszédet (P), a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót (DK) és a Magyar Liberális Pártot (Liberálisok).

Valamennyi politikai formációnak a következő kérdéseket küldték el:

Mi a véleményük Kovács M. Mária bejegyzéséről? Tudnak Önök azonosulni Kovács M. Mária szavaival? Önök szerint a Közép-európai Egyetemnek el kellene határolódnia az alkalmazottjától és bocsánatot kellene kérni? Az Önök véleménye alapján milyen konkrét következménye kellene legyen az ügynek Kovács M. Máriára nézve?

Örülne Orbán halálának...
Örülne Orbán halálának...

A Magyar Liberális Párttól (Liberálisok) válasz érkezett.

Ők egyedüli ellenzéki erőként elítélik a Soros-egyetem tanárának a közösségi oldalán megjelent gyalázkodó bejegyzését.

A válaszuk szó szerint:

A Magyar Liberális Párt soha, semmilyen körülmények között nem tud sem egyetérteni, sem azonosulni egy olyan kijelentéssel, amelyben bármely embertársunk halálát kívánják. A Liberálisok elítélik a CEU professzornőjének Facebook-posztját, a párt álláspontja szerint Kovács M. Máriának bocsánatot kellene kérnie a bejegyzéséért,azt azonban a továbbiakban a Közép-európai Egyetem belügyének tartjuk, hogy hogyan kezelik, esetlegesen szankcionálják a professzornő kiírását.

Időközben reagált a Jobbik is. Azt írták lényegében, hogy a Jobbik nem ért egyet Kovács M. Mária gyalázkodásával, de ‎szerintük ő nem közszereplő, ezért nem akarták érdemben kommentálni az esetet.

Mindezzel az a probléma, hogy egyszerűen nem igaz.

Kovács M. Mária közszereplő, mivel politikai aktivistaként is tevékenykedik a tanítás mellett.

Egy olyan személy, aki az antiszemitizmus vádjával Izrael miniszterelnöke előtt akarja besározni Magyarországot, az igenis közszereplő, mert politikai tevékenységet folytat.

Továbbá a sorosista tanár az MTA és az ellenzéki előválasztás kérdéseiben is nyíltan állást foglalt, magyarán politizált.

Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Jobbik állításával szemben Kovács M. Mária közszereplőnek minősül.