INSIDER

A be­ván­dor­lás­ról szól a Fi­desz nép­párti tag­sá­gá­ról in­dí­tott vita

A Fi­desz eu­ró­pai nép­párti tag­sá­gá­ról in­dí­tott vita va­ló­já­ban a be­ván­dor­lás­ról szól: a mig­rá­ci­ó­hoz való vi­szony ha­tá­rozza meg azt, ki ho­gyan vi­szo­nyul az EPP-n belül a Fi­desz tag­sá­gá­hoz - je­len­tette ki a Mi­nisz­ter­el­nök­sé­get ve­zető mi­nisz­ter ked­den Bu­da­pes­ten.
  • Szerző: RIPOST

Gulyás Gergely arra reagált, hogy Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltje a nap folyamán megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását a Néppártból az elmúlt hetekben, amelyekkel eddig is sok területen voltak vitái a nagyobbik kormánypártnak. Ezek a tömörülések szinte kivétel nélkül megszavazták a kötelező kvóta szerinti elosztást, és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, amit a magyar kormány helyesnek gondol - hangoztatta a miniszter.

Hozzátette: Manfred Weber és Orbán Viktor szándéka egyaránt az, hogy a Fidesz az EPP-ben maradjon; mindkét félnek érdeke a megegyezés.

Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte, hogy mindenkinek vannak olyan határai, amelyeket nehéz átlépni: a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy

a külső határok védelmének, a migráció elutasításának és a keresztény kultúra védelmének ügyében Magyarország nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.

A miniszter közölte, hogy nemcsak aktuális ügyek kerültek szóba, hanem Európa jövőjéről, az európai intézmények feladatairól és különböző javaslatokról is tárgyaltak.

A kormány örül, hogy Manfred Weber személyesen tájékoztatta Orbán Viktort, és annak is, hogy elképzeléseiben komoly szerepet játszik a külső határok védelme, a migráció megállítása. Ezek a magyar kabinetnek is kulcsfontosságúak, ezért tudják támogatni, hogy a német politikus legyen az EB elnöke. A keddi megbeszélés is arra adott ugyanis garanciát, hogy ha ő lenne a bizottság elnöke, határozottan lépne fel a migrációval szemben, és fontos célnak tartaná a külső határok megóvását. Ez közös alap - mondta a tárcavezető.

Eközben a címlapon

Die Welt-szavazás: 82% Fidesz mellett

A voksolásra bocsátott kérdés így szól: Ki kell-e zárni Orbán Viktor pártját, a Fideszt, az EPP-ből? Az online felmérés szerint az 1379 szavazó 82 százaléka értett egyet a lapnak azzal a megfogalmazásával, hogy a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt konzervatív értékeit képviseli, ezért nem kell kizárni az EPP-ből.