DIÉTA

A biz­tos fo­gyás titka: cuk­ki­ni­ből tészta!

Fogyni nem könnyű. Jön az el­ha­tá­ro­zás, majd hir­te­len megy is. A jojo-effek­tus pedig ál­landó társ. Íme, 5 va­csora, ami segít a bomba alak el­éré­sé­ben!

Sokan küzdenek súlyproblémával. Kipróbáltak már mindenféle fogyókúrát, de egyik sem hozta meg a várt eredményt. Így volt ezzel Ali Maffucci, olasz származású, amerikai blogger is, aki évekig küzdött a jojo-effektussal. Majd kifejlesztette a saját stratégiáját, és készített egy szakácskönyvet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A lényeg, hogy a cukkini mindenre jó és nagyon finom. Például helyettesítheted vele a tésztát.

Nincs is másra szükséged csak egy olyan zöldséghámozóra, amivel spirál alakúra vághatod a zöldséget. De ha nincs ilyened, akkor elkészítheted sima hámozóval is, így hosszú, vékonyra vágott lesz a cukkinid.

Íme, 5 egészséges vacsora a tuti fogyásért.

1. Bazsalikomos csirke és paradicsom cukkini-tésztával

Kétszer, háromszor nyugodtan eheted ezt az összeállítást egy héten. Könnyen elkészíthető és alacsony kalóriatartalmú étel.

Hozzávalók:

Fél csirkemell kicsontozva, kockára vágva

Eközben a címlapon
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1/4 teáskanál fokhagyma por

  • 1 nagy gerezd fokhagyma, reszelt

  • 1/3 csésze kockára vágott fehér hagyma

  • 2 kis fej paradicsom kockára vágva, vagy összezúzva levével együtt

  • 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom

  • 2 közepes cukkini

Elkészítés:

Pirítsd meg a hagymát és a csirkét olíva olajon. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd adj hozzá fokhagymát. Önts rá paradicsomot, ez lehet konzerv is. Kis lángon süsd össze. Szórd meg bazsalikommal, és addig főzd, még a folyadék nagy része elpárolog. Végül add hozzá a spirálra vágott cukkínit és párold három percig.

2. Cukkini-spagetti tükörtojással

Gyors és finom vacsora egyszerűen. Kevesebb, mint 30 perc alatt elkészítheted. Az olasz gyógynövényekből és mandula lisztből készített morzsa miatt, pedig a gluténre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hozzávalók:

A morzsához:

  • 2 evőkanál mandula liszt

  • 1/8 teáskanál szárított oregánó

  • 1/8 teáskanál szárított bazsalikom

  • 1/8 teáskanál szárított petrezselyem

  • 1/8 teáskanál fokhagyma por

  • Só, bors, ízlés szerint

  • 1 teáskanál víz

A tésztához:

  • 2 közepes cukkini, spirál alakúra vágva

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 1 nagy gerezd fokhagyma, reszelt

  • 1 csipet pirospaprika

  • 2 nagy tojás

Elkészítés:

Melegíts fel egy serpenyőben az olajat, közben a morzsa összetevőit tedd egy tálba, add hozzá a vizet és gyúrd össze. Tedd a tésztát a serpenyőbe, majd pirítsd meg. Rakd félre, majd egy másik serpenyőben pirítsd meg a cukkini tésztát a pirospaprikával és fokhagymával. Süsd meg a tükörtojást, majd tedd rá a tésztára és szórd meg a morzsával.

3. Üde zöldséges cukkini-tészta

A tökéletes vacsora, hiszen alig tartalmaz kalóriát és rengeteg energiát ad a szervezetednek.

Hozzávalók:

  • 5-6 db brokkoli rózsa

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 3 teáskanál fokhagyma

  • 1/4 teáskanál pirospaprika

  • 1 marék koktél paradicsom, félbevágva

  • 1/2 kis vöröshagyma, megtisztítva és vékonyra szeletelve

  • 1/2 csésze zöldborsó

  • 1 kaliforniai paprika vékonyra szeletelve

  • Só, bors ízlés szerint

  • 2 evőkanál petrezselyem, frissen vágott

  • 2 közepes cukkini, spirál alakúra vágva

  • 2 közepes sárgarépa, megtisztítva, majd a zöldséghámozóval vékonyra szelve

  • 2 evőkanál citromlé

  • 1/2 csésze reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Enyhén sós vízben főzd meg a brokkolit, majd szűrd le. Egy serpenyőben pirítsd meg olívaolajon a pirospaprikát, a fokhagymát és a hagymát. majd add hozzá a borsót, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát, sózd, borsozd és pár percig süsd őket össze. A végén add hozzá a cukkini-tésztát és a répaforgácsot. Pirítsd össze, és tálalásnál add hozzá a brokkolit, és szórd meg parmezánnal.

4. Csirkés cukkini-tészta leves

A cukkini-tészta tökéletes levesbe is, hiszen nem tartalmaz lisztet, mégis laktató és finom.

Hozzávalók:

  • 1/2 púpozott csésze kockára vágott vöröshagyma

  • 2 zeller gerezd, kockázva

  • 1 nagy sárgarépa, kockára vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, reszelt

  • 1 csipet pirospaprika

  • 1 evőkanál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)

  • 1 evőkanál friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított oregánó)

  • 4 csirkecomb, csontos

  • 2 babérlevél

  • 6 csésze húsleves alap

  • 2 csésze víz

  • 3 közepes cukkini

Elkészítés:

Tedd a pirospaprikát, a zellert, a répát és a hagymát egy lábasba, és kicsit pirítsd meg. Szórd meg kakukkfűvel és oregánóval, majd öntsd fel az egészet a leves alappal és a vízzel. Tedd bele a babérlevelet és a csirke combokat. Főzd 30 percig, majd vedd ki a combokat a levesből, fejtsd le a húst, és a csak a csontokkal főzd tovább a levest. Vágd spirál alakúra a cukkinit, majd vedd ki a csontokat, tedd bele a húst és a cukkini tésztát. Főzd össze!

5. Vegán zöldborsós cukkini-tészta

Hozzávalók:

  • 1/2 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 3 gerezd fokhagyma, darált

  • 2 1/2 evőkanál friss gyömbér, meghámozva és rezselve

  • 1 dl kókusztej

  • 2 teáskanál citromlé

  • Pirospaprika, ízlés szerint

  • Só, bors, ízlés szerint

  • 3 csésze apróra vágott kelkáposzta

  • 1/4 csésze csomagolt friss bazsalikom

  • 1/4 csésze nyers kesudió

  • 6 közepes cukkini, spirál alakú tésztára vágva

  • 3/4 csésze zöldborsó

Elkészítés:

Pirítsd meg a hagymát, a pirospaprikát és a gyömbért egy kis olívaolajon. Add hozzá a kókusztejet és a citromlevet, majd sózd és borsozd. Keverd össze a kelkáposztával, és főzd puhára. Vedd le a tűzről, turmixold össze a kesudióval és a bazsalikommal. Vízben főzd meg a cukkini-tésztát a borsóval, szűrd le és keverd össze a kelkáposzta krémmel.