kulcsár edina
Fogyni nem könnyû. Jön az elhatározás, majd hirtelen megy is. A jojo-effektus pedig állandó társ. Íme, 5 vacsora, ami segít a bomba alak elérésében!
Sokan küzdenek súlyproblémával. Kipróbáltak már mindenféle fogyókúrát, de egyik sem hozta meg a várt eredményt. Így volt ezzel Ali Maffucci, olasz származású, amerikai blogger is, aki évekig küzdött a jojo-effektussal. Majd kifejlesztette a saját stratégiáját, és készített egy szakácskönyvet.
A lényeg, hogy a cukkini mindenre jó és nagyon finom. Például helyettesítheted vele a tésztát.
Nincs is másra szükséged csak egy olyan zöldséghámozóra, amivel spirál alakúra vághatod a zöldséget. De ha nincs ilyened, akkor elkészítheted sima hámozóval is, így hosszú, vékonyra vágott lesz a cukkinid.
Íme, 5 egészséges vacsora a tuti fogyásért.
Kétszer, háromszor nyugodtan eheted ezt az összeállítást egy héten. Könnyen elkészíthető és alacsony kalóriatartalmú étel.
Hozzávalók:
Fél csirkemell kicsontozva, kockára vágva
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Só, bors ízlés szerint
1/4 teáskanál fokhagyma por
1 nagy gerezd fokhagyma, reszelt
1/3 csésze kockára vágott fehér hagyma
2 kis fej paradicsom kockára vágva, vagy összezúzva levével együtt
1 evőkanál apróra vágott bazsalikom
2 közepes cukkini
Elkészítés:
Pirítsd meg a hagymát és a csirkét olíva olajon. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd adj hozzá fokhagymát. Önts rá paradicsomot, ez lehet konzerv is. Kis lángon süsd össze. Szórd meg bazsalikommal, és addig főzd, még a folyadék nagy része elpárolog. Végül add hozzá a spirálra vágott cukkínit és párold három percig.
Gyors és finom vacsora egyszerűen. Kevesebb, mint 30 perc alatt elkészítheted. Az olasz gyógynövényekből és mandula lisztből készített morzsa miatt, pedig a gluténre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Hozzávalók:
A morzsához:
2 evőkanál mandula liszt
1/8 teáskanál szárított oregánó
1/8 teáskanál szárított bazsalikom
1/8 teáskanál szárított petrezselyem
1/8 teáskanál fokhagyma por
Só, bors, ízlés szerint
1 teáskanál víz
A tésztához:
2 közepes cukkini, spirál alakúra vágva
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma, reszelt
1 csipet pirospaprika
2 nagy tojás
Elkészítés:
Melegíts fel egy serpenyőben az olajat, közben a morzsa összetevőit tedd egy tálba, add hozzá a vizet és gyúrd össze. Tedd a tésztát a serpenyőbe, majd pirítsd meg. Rakd félre, majd egy másik serpenyőben pirítsd meg a cukkini tésztát a pirospaprikával és fokhagymával. Süsd meg a tükörtojást, majd tedd rá a tésztára és szórd meg a morzsával.
A tökéletes vacsora, hiszen alig tartalmaz kalóriát és rengeteg energiát ad a szervezetednek.
Hozzávalók:
5-6 db brokkoli rózsa
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 teáskanál fokhagyma
1/4 teáskanál pirospaprika
1 marék koktél paradicsom, félbevágva
1/2 kis vöröshagyma, megtisztítva és vékonyra szeletelve
1/2 csésze zöldborsó
1 kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
Só, bors ízlés szerint
2 evőkanál petrezselyem, frissen vágott
2 közepes cukkini, spirál alakúra vágva
2 közepes sárgarépa, megtisztítva, majd a zöldséghámozóval vékonyra szelve
2 evőkanál citromlé
1/2 csésze reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Enyhén sós vízben főzd meg a brokkolit, majd szűrd le. Egy serpenyőben pirítsd meg olívaolajon a pirospaprikát, a fokhagymát és a hagymát. majd add hozzá a borsót, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát, sózd, borsozd és pár percig süsd őket össze. A végén add hozzá a cukkini-tésztát és a répaforgácsot. Pirítsd össze, és tálalásnál add hozzá a brokkolit, és szórd meg parmezánnal.
A cukkini-tészta tökéletes levesbe is, hiszen nem tartalmaz lisztet, mégis laktató és finom.
Hozzávalók:
1/2 púpozott csésze kockára vágott vöröshagyma
2 zeller gerezd, kockázva
1 nagy sárgarépa, kockára vágva
2 gerezd fokhagyma, reszelt
1 csipet pirospaprika
1 evőkanál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)
1 evőkanál friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított oregánó)
4 csirkecomb, csontos
2 babérlevél
6 csésze húsleves alap
2 csésze víz
3 közepes cukkini
Elkészítés:
Tedd a pirospaprikát, a zellert, a répát és a hagymát egy lábasba, és kicsit pirítsd meg. Szórd meg kakukkfűvel és oregánóval, majd öntsd fel az egészet a leves alappal és a vízzel. Tedd bele a babérlevelet és a csirke combokat. Főzd 30 percig, majd vedd ki a combokat a levesből, fejtsd le a húst, és a csak a csontokkal főzd tovább a levest. Vágd spirál alakúra a cukkinit, majd vedd ki a csontokat, tedd bele a húst és a cukkini tésztát. Főzd össze!
Hozzávalók:
1/2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma, darált
2 1/2 evőkanál friss gyömbér, meghámozva és rezselve
1 dl kókusztej
2 teáskanál citromlé
Pirospaprika, ízlés szerint
Só, bors, ízlés szerint
3 csésze apróra vágott kelkáposzta
1/4 csésze csomagolt friss bazsalikom
1/4 csésze nyers kesudió
6 közepes cukkini, spirál alakú tésztára vágva
3/4 csésze zöldborsó
Elkészítés:
Pirítsd meg a hagymát, a pirospaprikát és a gyömbért egy kis olívaolajon. Add hozzá a kókusztejet és a citromlevet, majd sózd és borsozd. Keverd össze a kelkáposztával, és főzd puhára. Vedd le a tűzről, turmixold össze a kesudióval és a bazsalikommal. Vízben főzd meg a cukkini-tésztát a borsóval, szűrd le és keverd össze a kelkáposzta krémmel.