DIÉTA

3 óri­ási hiba, amit az ala­csony szén­hid­rát­tar­talmú di­é­tá­ban el­kö­vetsz

A szén­hid­rá­tok el­ha­gyá­sá­val tény­leg fogy­hatsz, épp ezért lett rend­kí­vül nép­szerű az ala­csony szén­hid­rát­tar­talmú diéta. Ezek­kel a hi­ba­le­he­tő­sé­gek­kel azon­ban ér­de­mes vi­gyázni, ha lehet, ne kö­vesd el őket!

Teljesen szénhidrátmentesen étkezel

A teljes szénhidrátmentesség nem megoldás! (Fotó: Pinterest)
A teljes szénhidrátmentesség nem megoldás! (Fotó: Pinterest)

A szervezet üzemanyaga a szénhidrát, és ahogy az autó sem megy üzemanyag nélkül, úgy a test sem üzemel szénhidrátok nélkül. Az agy számára fontos a glükóz, amit a szervezet a szénhidrátokból állít elő. Ha nem táplálod, akkor egész nap fáradt leszel, a fejedben mintha köd ülne, le leszel lassulva, és a hangulatod sem lesz a legjobb. Ráadásul egyre jobban fogsz vágyni a hizlaló ételekre, egészen addig, amíg már nem tudod megállni, és egyben lenyelsz egy fél pizzát. A teljesen szénhidrátmentes diéta hosszú távon nem tartható. Napi legalább 120-130 gramm szénhidrátot fogyassz el, ez körülbelül a napi energiabevitel 30-40 százaléka.

Nem a megfelelő szénhidrátokat eszed

A zabpehely kiváló szenhidrátforrás (Fotó: Pinterest)
A zabpehely kiváló szenhidrátforrás (Fotó: Pinterest)

Nem minden szénhidrát egyenlő: a finomított, feldolgozott szénhidrátokat, amilyen a cukor, az üdítő ital, a fehér kenyér és tészta, vagy a süti, valóban kerülni kell. Ehelyett olyan szénhidrátokat fogyassz, amelyeknek magas a rosttartalma, ugyanis a rostok azok, amelyek sokáig eltelítenek. Az ajánlás napi fél-egy csésze teljes kiőrlésű gabona, például zabpehely, és napi egy-két szem gyümölcs. Ez elég kevés szénhidrátot jelent ahhoz, hogy fogyj, és elég sokat ahhoz, hogy elegendő energiád legyen. Ráadásul a bennük található vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszeredet is formában tartják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem figyelsz az adagokra

Az adagokra is érdemes figyelni! (Fotó: Pinterest)
Az adagokra is érdemes figyelni! (Fotó: Pinterest)

A szénhidrátszegény nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott ételből bármennyit megehetsz. Az adagok méretére így is oda kell figyelned, mert a fehérjedús ételektől is elhízhatsz, ha túl sokat eszel belőlük.