Létrehozva: 2024.03.15.

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor

Akinek van valamilyen biztosítása, annak nem árt rendszeresen felülvizsgálnia azt, és ha talál kedvezőbbet, akkor váltani. Főleg, hogy most márciusban bárki indok nélkül válthat biztosítót, lakásbiztosítási csomagot.

A meglévő lakásbiztosítást kétszer egy évben cserélhetjük le. A biztosítás évfordulója előtt 30, de legfeljebb 60 nappal és 2024-től minden év márciusában. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha valaki úgy dönt, lakásbiztosítást vált!

nyugdíj, igazolás, papír, szerződés, foglaloztatási igazolás. lakásbiztosítás
Nem árt rendszeresen felülvizsgálnia a lakásbiztosításunkat! Fotó: fizkes

Mindenképp kössünk, ha még nincs lakásbiztosításunk!

Aki még nem rendelkezik otthonbiztosítással, mihamarabb kössön egyet! Mielőtt választ, alaposan gondolja át, hogy az érintett ingatlannak milyen védelemre van szüksége, azaz a biztosítás milyen káreseményekre nyújtson fedezetet. Ennek alapján hasonlítson össze több konstrukciót is! Ehhez igénybe veheti egy biztosítási alkusz segítségét, de az interneten számos weboldal is elérhető, amelyeken egyszerűen összevetheti a különböző ajánlatokat - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az erről szóló tájékoztatóban.

Ha már van lakásbiztosításunk, nézzük át!

Akinek már van otthonbiztosítása, fontos, hogy rendszeres felülvizsgálja azt. Egyrészt, hogy a lakásbiztosítás valódi fedezettel szolgáljon egy káresemény bekövetkezésekor, másrészt, hogy a biztosítási összeg az emelkedő árak mellett is fedezze a károk helyreállítását.
 

A biztosítók évente javasolhatják az emelést

Az infláció, valamint a munkadíjak és az építőanyagok árának emelkedését figyelembe véve minden évben az évforduló előtt javaslatot tesznek a biztosítási összeg emelésére a biztosítók. Ezt hívják indexálásnak. Ezt azonban nem szabad automatikusan elfogadni! Helyette át kell gondolni, milyen változások történtek az otthonunkban (napelemet rakattunk fel, lecseréltük a kazánt, új a TV stb.), és értesíteni róla a biztosítót, hogy ezek fedezetét is kalkulálja bele a biztosítási díjba. Amennyiben sokalljuk az így kapott díjat, hasonlítsuk azt össze más biztosítók ajánlatával és ha találunk kedvezőbbet, váltsunk!

Mit érdemes szem előtt tartani lakásbiztosítás váltáskor?

  • Alaposan nézzük át az aktuális biztosítás következő időszakra szóló tájékoztatóját! Gondoljuk át, hogy a tájékoztatóban szereplő feltételek, a biztosítási fedezet megfelel-e a valós igényeinknek!
  • Mindig vegyük számba az elmúlt időszak otthonunkat érintő változásait (felújítás, nyílászzárócsere, festés-mázolás stb.).
  • Ha megtaláltuk az új, megfelelőnek tűnő lakásbiztosítást, alaposan olvassuk át az ajánlat részleteit, feltételeit!
  • Különös figyelemmel nézzük át, hogy alapesetben milyen káreseményekre terjed ki a fedezet, és mik azok, amikért esetleg külön díjat számít fel a biztosító!
  • Előfordulhat, hogy egy elsőre drágábbnak tűnő biztosítás összességében mégiscsak olcsóbb, mert az alapkonstrukció olyan fedezeteket is tartalmaz, amikért egy olcsóbb biztosítás esetében – kiegészítő biztosításként – külön fizetni kell.
  • Fontos szempont lehet továbbá az ügyintézés, a kapcsolattartás módja: van-e lehetőség például online kapcsolattartásra?
  • A kárbejelentés módjának és a kárrendezés menetének is érdemes utánanézni: lehetőség van-e például online kárbejelentésre és kárfelmérésre, vagy ezeket csak személyesen lehet intézni, illetve nyomon követhető-e a biztosító honlapján a kárrendezés menete?

Mi a teendőnk, ha megvan az új biztosító, biztosítás?

Ha kiválasztottuk az új konstrukciót, az új szerződés megkötése előtt írásban fel kell mondani a meglévő biztosítást! A felmondásnak a most márciusi váltás esetén legkésőbb március 31-ig, évfordulós váltás esetén pedig legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Tehát nem a felmondás elküldésének, postára adásának a dátuma számít, ezért számolni kell a kézbesítési idővel is! A felmondáshoz egy felmondási nyilatkozatra van szükség, aminek kötelező elemei a szerződő neve, lakcíme, a biztosító neve, a biztosítás típusa, a szerződés vagy kötvény száma, továbbá a felmondás oka (pl.: évfordulóra felmondás, érdekmúlás vagy az új kormányrendelet adta lehetőség). Az aláírással ellátott nyilatkozatot eljuttathatjuk a volt biztosítónknak személyesen vagy ímélen vagy ügyfélportálon keresztül is. Arról, hogy a biztosító elfogadta a felmondásunkat, levélben fog értesíteni bennünket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

magyarnemzet.hu

Minden járásban jól kihasználható az otthonfelújítási támogatás

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!