Létrehozva: 2024.03.02.

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

A legtöbb ingatlan saját tulajdonban van Magyarországon. Ha ezekben kár keletkezik, azt vagy saját zsebből kell fizetni, vagy köthetünk az ilyen esetekre lakásbiztosítást. Ezeket most nemcsak az évfordulón, hanem márciusban soron kívül is lecserélhetjük!

A Nemzetgazdasági Minisztérium márciusra meghirdetett egy egyhónapos felmondási lehetőséget a lakásbiztosításokra. A meghirdetett felmondási program keretei között az ügyfeleknek lehetőségük nyílik arra, hogy meglévő lakásbiztosításukat felmondják akkor is, ha nincs évfordulója. Eddig ugyanis csak évfordulón lehetett lakásbiztosítást váltani. Miért és kinek éri meg a váltás és mire érdemes közben figyelni? Most kiderülnek a részletek!

biztosítás, lakásbiztosítás, szerződés, hitel, hitelbírálat, kölcsön
Kinek lehet és érdemes márciusban lakásbiztosítást cserélni? Fotó: 89stocker

Így fest most a magyar lakásbiztosítási piac

  • Magyarországon a lakások 90%-ában a saját tulajdonosuk lakik. Az ilyen nagy arányú saját tulajdon biztosítását szolgálja az egyik legelterjedtebb biztosítási forma, a lakásbiztosítás.
  • A legfrissebb felmérések szerint a magyar háztartások háromnegyede rendelkezik érvényes és hatályos lakásbiztosítással.
  • A statisztikák szerint tavaly a honfitársaink több mint 190 milliárd forint biztosítási díjat fizettek be a biztosítóknak.
  • Rengeteg típusú és tartalmú biztosítással találkozhatunk a piacon, amik közül számos lakásbiztosítás elavultnak mondható. Vagyis kár esetén kevesebbet fizet, vagy bizonyos károkat nem térít meg.
  • A lakástulajdonosok sokszor az ingatlanukat alul- vagy felülbiztosítják, ebből számos probléma következhet.

Hogy lehetett eddig felmondani egy lakásbiztosítást?

Normál körülmények között a biztosítással rendelkezők évente egy alkalommal, az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal, de legfeljebb 60 nappal felmondhatták a szerződésüket.

A lakásbiztosításokról általában

A lakásbiztosítás egy olyan vagyonbiztosítás, ami váratlan események ellen nyújt anyagi védelmet. A biztosító, amellyel szerződünk, a lakóépületben és a benne lévő vagyontárgyakban keletkezett kár esetén pénzt fizet a tulajdonosnak, illetve annak, aki megkötötte a szerződést.

Most itt egy új felmondási lehetőség

Egy kormányrendelet lehetőséget ad egy újabb felmondási lehetőségre. A jogalkotó az eddig is rendelkezésre álló felmondási lehetőségek mellett egy új, időszakos jellegű felmondási alkalmat biztosít az embereknek. A program keretében 2024-től minden év március 1. és március 31. közötti időszakban egy extra felmondási időt lehet igénybe venni – írja a D.A.S. jogvédelmi biztosító. Sőt 2024-ben nem március 31-ig, hanem a húsvét miatt április 2-ig mondhatjuk fel a meglévő szerződésünket. Ez azt jelenti, hogy mintegy 3,3 millió, lakásbiztosítással rendelkező ügyfél jogosulttá válik ebben az időszakban arra, hogy lecserélje az elavult lakásbiztosítását.

Mire van szükség most a lakásbiztosítás felmondásához?

Egy felmondási nyilatkozatra, aminek kötelező elemei: a szerződő neve, lakcíme, a biztosító neve, a biztosítás típusa, a szerződés vagy kötvény száma, továbbá a felmondás oka (pl.: évfordulóra felmondás, érdekmúlás vagy az új kormányrendelet adta lehetőség). Az aláírással ellátott nyilatkozatot ezt követően a biztosítónak címezve el kell juttatni a postacímre, vagy amennyiben a biztosító lehetőséget biztosít az elektronikus kapcsolattartásra (pl.: e-mail, ügyfélportál), akkor úgy kell benyújtani. Természetesen személyesen is leadható a nyilatkozat a biztosító ügyfélszolgálatán vagy értékesítési pontján is! Arról, hogy a biztosító elfogadta a felmondásunkat, levélben értesít.

Miért és kinek éri meg váltani?

  • Főleg azoknak, akik évekkel ezelőtt kötöttek lakásbiztosítást.
  • A biztosítók akciókkal készülnek erre az időszakra, így olcsóbban köthetünk jobb biztosítást.
  • Egy újonnan megkötött szerződés nem csak olcsóbb lehet a mostaninál, de a lakásbiztosítási szolgáltatások is bővülhetnek és korszerűbbé válhatnak, így ár-érték arányuk is lényeges mértékben javulhat.
  • A lakáshitelesek számára a lehető legfontosabb a korábbi biztosítási szerződésük átnézése. A lakásbiztosítások újrakötésével ugyanis az érintettek tízezreket spórolhatnak.
  • Jó hír, hogy a már előre befizetett biztosítási díjnak a felmondás utáni időszakra eső részét visszafizetik a biztosítók.
  • Azt viszont nem árt tudni, hogy ha a régi szerződéshez kedvezmény is járt, elképzelhető, hogy nem lesz költségmentes a biztosításváltás! Erről érdemes előre tájékozódni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meg sem mozdulhat Karácsony Gergely a Gyurcsány-házaspár nélkül, nyilvánosan elismerte - videó

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!