Létrehozva: 2024.02.21.

Itt egy remek lehetőség a spórolásra, ha neked is van ilyen biztosításod

Az elmúlt időszakban nőtt a verseny a biztosítók között, aminek köszönhetően jelentős összeget spórolhatnak a családok. Mi áll ennek a hátterében és főleg kinek ajánlott átnézni a lakásbiztosítását?

Egy 2023-as kormányzati döntésnek köszönhetően a biztosítók idén februárban elkezdték fejleszteni a termékeiket, amik ráadásul egyre kedvezőbb díjakon érhetők el. A Nemzetgazdasági Minisztérium éppen ezért arra buzdítja a családokat, hogy vizsgálják át a lakásbiztosítási szerződéseiket és éljenek azzal a most márciustól esedékes extra lehetőséggel, aminek köszönhetően még olcsóbban és eredményesebben védhetik meg az otthonaikat. Mutatjuk kik spórolhatnak ezzel a legtöbben és, hogy mi is lesz pontosan márciusban!

biztosítás, lakásbiztosítás, szerződés, hitel, hitelbírálat, kölcsön
Főleg kinek ajánlott átnézni a lakásbiztosítását? Fotó: 89stocker

Már most érdemes körülnézni a lakásbiztosítások között!

A kormány a családok védelme és a biztosításpiaci verseny fokozása érdekében tavaly arról döntött, hogy 2024 márciusától kezdődően egy extra, a váltás költségeit tekintve ingyenes időszakot hoz létre. Így a meglévő biztosítás évfordulójától függetlenül márciusban is lehetőség nyílik a lakásbiztosítások felmondására és újrakötésére. Részben emiatt jelentősen élénkült a lakásbiztosítások terén a verseny, ennek köszönhetően a családok jelentős kedvezményeket érhetnek el egy biztosítás cserével-olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Itt egy másik ok, amiért érdemes átnézni a meglévő biztosításunkat

Egy újonnan megkötött szerződés nem csak olcsóbb lehet a mostaninál (főleg, hogy márciusban ingyen lehet biztosítót váltani), de a lakásbiztosítási szolgáltatások is bővülhetnek és korszerűbbé válhatnak, így ár-érték arányuk is lényeges mértékben javulhat. Mindez tovább erősítheti a családok pénzügyi tudatosságát és legfontosabb vagyontárgyuk, lakóingatlanuk védelmét.

A pénzügyi termékek közül a bankszámla után talán a lakásbiztosítás az, amihez a legritkábban nyúlunk és aktualizáljuk azt, pedig sok pénzt lehet rajta spórolni. Legutóbb a bankszámláknál lehetett indokolt a csere-amiről itt írtunk részletesen- most pedig a lakásbiztosításoknál érdemes lépni, mivel az ilyen szerződések jelentős részét évek óta nem vizsgálták felül a szerződést kötők.

Főleg a lakáshitellel rendelkezőknek hozhat sokat a konyhára a március

Akinek van lakáshitele, az tudja, kötelező lakásbiztosítást is kötni mellé. Jó hír, hogy a lakáshitel mellé kötött lakásbiztosítások tulajdonosait az úgynevezett hitelfedezeti záradék a márciusban induló lakásbiztosítási kampányból nem zárja ki, épp ellenkezőleg! Számukra a lehető legfontosabb a korábbi biztosítási szerződésük átnézése. A lakásbiztosítások újrakötésével ugyanis az érintettek tízezreket spórolhatnak- hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

Mi az a hitelfedezeti záradék?

Ez alapján a záradék alapján az ingatlanban bekövetkező kár esetén a biztosító a kártérítési összeget egyből a hitelt nyújtó banknak fizeti ki. Természetesen ingóságot (pl. távé, hűtő, mosógép) ért kár esetén, valamint kisebb károk bekövetkeztekor a bank az ügyfél számára fizet. Fontos tudni, hogy a hitelfedezeti biztosítékkal ellátott lakásbiztosítások is felmondhatóak a márciusi kampány időszaka alatt!

Mért pont a lakáshiteleseknek érdemes átnézni a lakásbiztosításukat?

Ennek egyik oka az, hogy a lakáshitel felvételekor sok ügyfél kötelező kellékként gondolt a lakásbiztosításra, azt sok esetben a bank által ajánlott konstrukcióval igyekezett letudni, nem nézte meg, hogy a piacon olcsóbb ajánlatok is lehetnek. A kormány ezen a téren tavaly viszont rendet tett: már a lakásbiztosítás díja is beleszámít a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (thm), így az ügyfelek számára fontosabb lett, mennyiért is kötnek biztosítást. A másik ok, hogy egy régen kötött lakásbiztosítás maximális kártérítési limitösszege alacsony, vagyis nem fedezi az ingatlanban lévő vagyontárgyak tényleges értékét.

Mennyit lehet spórolni egy lakásbiztosítást váltással?

Egy biztosításközvetítő felmérése szerint, a biztosítási védelem a kampány során úgy is növelhető, hogy közben a biztosítási díj akár 10-20 százalékát, éves szinten 5-30.000 forintot is lehet spórolni egy kedvezőbb lakásbiztosítás kiválasztásával.

 

origo.hu

Kegyetlen mészárlásra készülhetett a budapesti iskola iszlamista diákja

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

borsonline.hu

Kulcsár Edina és G.w.M mind a hat gyereke saját rezidenciát kap

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin durva elszólása a szakadékba lökheti Magyar Péter baloldali vándorcirkuszát

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

hirtv.hu

Szorító fojtással tette ártalmatlanná áldozatait egy bevándorló Spanyolországban + videó

ripost.hu

"Én nem a BKV-n akarom megtalálni a Nagy Ő-t"– elkerüli a szerelem a dúsgazdag magyar realitysztárt

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 27-június 2.: A problémák hétvégére szertefoszlanak

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter rendezvényei egyre agresszívabbak - itt a bizonyíték!

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Ez nem a mi háborúnk, nem nekünk kell odamenni harcolni" - így vélekednek a magyarok a háborúról

INSIDER

Magyar Péter a kötelező sorkatonaságot támogató Weberrel akar szövetségre lépni

INSIDER

Kígyózó sorok, a Primark megnyitotta első magyarországi üzletét

INSIDER

Verőcei hajótragédia: Kiderül, ki vezette a halálba a motorcsónakot

INSIDER

Rohantak a mentők: súlyos támadásra került sor Szekszárd központjában

INSIDER

Az ország legjobb fiatal sofőrjeit keresi a Magyar Autóklub