Létrehozva: 2024.03.09.

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

Elindult az "átkötési" kampány. Sok tényező befolyásolja, mennyit kérnek el a biztosítók. Az összeg többek között attól is függ, mire szeretnénk biztosítást kötni. De mégis, mennyibe kerül most egy átlagos lakásbiztosítás és hol a legolcsóbb?

Márciusban érdemes mindenkinek átnéznie a meglévő lakásbiztosítását - ha pedig nincs, akkor kötnie egyet -, ugyanis évfordulótól függetlenül ingyen és szabadon lehet biztosítót váltani ebben a hónapban. Emiatt a biztosítók is versenyeznek egymással, ami olcsóbb biztosítási díjakat eredményez. Megnéztük, melyik most a legolcsóbb lakásbiztosítás!

lakás, lakásbiztosítást, lakáskulcs, ajtó, zár,
Mennyibe kerül most egy átlagos lakásbiztosítás? Fotó: Pexels

Sokat lehet spórolni egy jól megválasztott lakásbiztosítással

Éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani, ha egy drágább biztosítást olcsóbbra cserélünk, például most márciusban. Mivel a lehetőség csak ideiglenes, nem érdemes halogatni a dolgot - tanácsolják a szakértők. Mire érdemes figyelni egy lakásbiztosítás kiválasztásakor és melyik most a legolcsóbb a piacon? Most kiderül!

A következőket érdemes szem előtt tartania a lakásbiztosítást váltóknak

  • A határozatlan időre kötött lakásbiztosítások esetében minden év márciusában költségmentesen élhetünk egy további felmondási lehetőséggel a biztosítási évfordulón kívül.
  • Idén az ünnepek miatt egészen április 2-ig lesz lehetőségünk váltani.
  • Ha határozott idejű szerződésünk van, akkor ennek idő előtti felmondása plusz költséggel járhat, például a kapott kedvezményeket esetleg vissza kell fizetni.
  • Egy lakáshitellel terhelt ingatlan lakásbiztosítása is lecserélhető évente két alkalommal (március+biztosítási évforduló)
  • Aki lemarad a márciusi kampányról vagy inkább a biztosítás évfordulójakor váltana biztosítót, annak normál esetben legalább 30 nappal ezt megelőzően kell a biztosítónkat értesíteni arról, ha váltani szeretne.

Mennyit lehet megtakarítani egy lakásbiztosítás lecserélésével?

Ez azért is érdekes kérdés, mert a tavalyi magas infláció miatt (17,6%) a biztosítóknak módjukban áll jelentősen megemelni a díjaikat, de az éppen futó kampány miatt ezt várhatóan nem mindegyik teszi majd meg, így jelentős árkülönbség alakulhat ki a biztosítások díja között-hívja fel a Bankmonitor. Éppen ezért mindenképpen érdemes elővenni a szerződésünket, hogy ellenőrizhessük, ugyanazt a szolgáltatást megkaphatnánk-e máshol olcsóbban, vagy ugyanazért az összegért kínálnak-e valahol több káresemény ellen védelmet, esetleg magasabb biztosítási összeget. Az elérhető megtakarítás pontos összege családonként eltérhet, de egy 94 négyzetméteres, budapesti lakás esetében éves szinten akár 40-50.000 forint is megspórolható.

biztosítás, lakásbiztosítás, szerződés, hitel, hitelbírálat, kölcsön
Mire figyeljünk az új lakásbiztosítás kiválasztásakor? Fotó: 89stocker

Mire figyeljünk az új lakásbiztosítás kiválasztásakor?

Az egyes lakásbiztosítások között jelentős különbségek lehetnek azt illetően, hogy milyen káresemények bekövetkeztekor fizetnek. Mindig van egy alaplista a leggyakoribb káreseményekkel (pl. beázás, dugulás, üvegkár, elemi károk, beázás, tűzkár, vízkár), ami igény szerint kiegészíthető más elemekkel, például kisállatbiztosítással, készpénzbiztosítással, vagy akár a napkollektor, a napelem és a hőszivattyú védelmével. Ez utóbbiak minden esetben plusz költséget jelentenek, ezért nagyon okosan kell összeállítani a csomagot, hogy ne fizessünk feleslegesen, de közben minden olyan káresemény ellen védjen a biztosításunk, amitől reálisan tartunk.

Hol lehet most a legolcsóbban lakásbiztosítást kötni?

Ha egy házaspár szeretne egy 40m2, Budapest IX. kerületében (pl. Ferenc körút) található, 40 millió forintot érő, a 80-as években kőből és betonból épült társasházi lakásra és a benne lévő ingóságokra biztosítást kötni, a következő biztosítási díjakra számíthat a Bank360 lakásbiztosítás kalkulátora szerint:

Biztosító

Ingatlan biztosítási értéke

Ingóság értéke

Havidíj

Fedezetek

Genertel

40.000.000 Ft


6.900.000 Ft (alapértelmezett beállítás a kalkulátorban)

2304 Ft

Elemi kár, betörés, lopás, rablás, vandalizmus, üvegtörés, felelősségbiztosítás, elmaradt bérleti díj biztosítás,

Genertel

2449 Ft

Elemi kár, betörés, lopás, rablás, vandalizmus, üvegtörés, felelősségbiztosítás, balesetbiztosítás, dugulás-elhárítás költségtérítés, elmaradt bérleti díj biztosítás, elveszett okmányok pótlása, szolgáltatás-kimaradásból eredő károk térítése, zárcsere és kulcsok pótlása

Generali

2750 Ft

Elemi kár, betörés, lopás, rablás, vandalizmus, üvegtörés, felelősségbiztosítás

Generali

2964 Ft

Elemi kár, betörés, lopás, rablás, vandalizmus, üvegtörés, felelősségbiztosítás, dugulás-elhárítás költségtérítés, elmaradt bérleti díj biztosítás, klímaberendezés biztosítás, szolgáltatás-kimaradásból eredő károk térítése

Alfa (korábbi Aegon)

3402 Ft

Elemi kár, betörés, lopás, rablás, vandalizmus, üvegtörés, felelősségbiztosítás, dugulás-elhárítás költségtérítés, építés-szerelésbiztosítás, épülettartozékok lopása, graffiti, klíma, okos eszközök, szolgáltatás-kimaradásból eredő károk térítése

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorában ugyanezeket a paramétereket megadva, a következő eredményt kapjuk:

Biztosító

Ingatlan biztosítási értéke

Ingóság értéke

Havidíj

Az MFO alapcsomagjának fedezetei

Gránit

13.056.000 Ft

6.900.000 Ft

1791 Ft

Tűz, Füst és koromszennyezés, Robbanás, Villámcsapás, Vihar, Felhőszakadás, Jégverés, Hónyomás, Árvíz, Földrengés, Földcsuszamlás, kő-, szikla- és földomlás, Ismeretlen építmény, ismeretlen üreg beomlása, Idegen jármű ütközése, Idegen tárgy rádőlése, Vízkár, Betöréses lopás, rablás, besurranás, Rongálás, vandalizmus, Üvegtörés, Felelősségbiztosítás

Genertel

21.520.000 Ft

1897 Ft

Generali

17.400.000 Ft

2284 Ft

Colonnade

12.000.000 Ft

2311 Ft

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!