Létrehozva: 2016.05.14.

Kiderült: a szakértők szerint ez a biztos módja a látványos fogyásnak

Szakértõk szerint ezekkel a tippekkel tudsz leginkább megszabadulni azoktól a kilóktól, melyek most még zavarnak.

Szerző Ripost

A szakértők szerint a főétkezések közti nassolás nagyon is hasznos a súlyvesztésben. Ezzel ugyanis megakadályozod, hogy túlságosan kiéheztesd magad, folyamatosan megtartod a szervezeted energiaszintjét. Nem mindegy viszont, hogy mi az, amit rágcsálsz. Íme a biztos tippek a hatásos eredményhez.

 

Szénhidrát

Szervezetedbe elkerülhetetlenül jut szénhidrát, ezzel nincs is gond, hiszen energiát szolgáltat a testnek. Fontos azonban, hogy a fölösleg bevitelét elkerüld, és hogy NE finomított formájában fogyaszd a szénhidrátokat.

A cukor, a fehér liszt, tészta, a hagyományos fehér kenyér rendszeres fogyasztása elkerülhetetlenül túlsúlyt okoz az évek során.

Ezért fontos, hogy magas rosttartalmú, szénhidrát csökkentett élelmiszerekkel váltsd ki az imént felsorolt fő csoportokat. Legjobb választás a zöldség, a reform gabonákból készült tésztaféle és pékáru, illetve a gyümölcsök. Értelemszerűen, ha csipegetni támad kedved napközben, NE cukros nasikat, hanem inkább sajtot, magvakat ropogós zöldségeket válassz.

Kalória

A kalóriák számlálása gyakorlatilag értelmetlen. A legnevesebb harvardi kutatók bizonyították be nemrégiben, hogy miért nem célravezető erre alapozni a diétastratégiát. Sokkal fontosabb arra odafigyelni, mennyi szénhidrátot viszel a szervezetbe. 

Fehérje

A fehérje különösen fontos ahhoz, hogy kielégítőnek érezd az étkezést. Ráadásul a húsok, a halak, a sajtok, illetve a túró és pl. a tojás abban is segítenek, hogy a szénhidrát megfelelő kiegyenlítettséggel kerüljön a véráramodba, elkerülve ezzel a vércukorszinted túlzott ingadozását.

Zsírok

Az egészséges zsírok, melyeket például az olívaolajból, a magvakból nyerhetsz, elégedettebbé tesznek, étkezéseidet kielégítőbbnek érzed általuk. Körülbelül 6-10 grammra lesz szükséged belőle a tízóraidhoz vagy uzsonnádhoz.

Rost

Nagyon fontos a megfelelő anyagcseréhez és ahhoz is, hogy jóllakottnak érezd magad. Napi szinten 25 grammot kell minimumként meghatároznod. Egyél minél több zöldséget! A reggeli zabpehely szintén jó ötlet, emellett csipegethetsz magvakat is.

Cukor

A zöldségek, gyümölcsök természetesen tartalmaznak cukrot, ezek fogyasztásával folyamatosan jut cukorhoz a szervezeted. DE! A hozzáadott cukor fogyasztását legjobb, ha teljesen kiiktatod, hidd el, meg fogja hálálni a szervezeted! Ha édes ízre vágysz, használj alternatív édesítőket: stevia, nyírfacukor vagy pl. Lowely Sweet. Így nem leszel cukorfüggő és elkerülheted korunk legdurvább népbetegségeit: cukorbaj, magas vérnyomás, elhízás.

Étkezés időzítése

Fontos, hogy megfelelő ritmust tarts, hiszen ha túl sok idő telik el két étkezés között, kiéhezteted a szervezeted és nagyon durván ingadozni kezd a vércukorszinted. Éhségrohamok törhetnek rád és óhatatlanul is szénhidráthoz nyúlsz.  Fontos, hogy a reggelid rost- és fehérjedús legyen - ez ugyanis az egész napod étkezési ritmusát fogja meghatározni.

Étkezés és edzés

Edzés előtt 3:1 legyen az aránya a szénhidrátnak és a fehérjének. Edzés után viszont az arány változzon 2:1-re. Egy banán és néhány szem dió például nagyon jól fog támogatni az edzésben, ha sportolás előtt 1 órával fogyasztod el. Vannak, akik eredményesen tudnak edzeni éhgyomorra, nyugodtan dönthetsz emellett is, viszont sportolás után 30-90 perccel mindenképpen fontos, hogy étkezz.

És hogy milyen egy ideális uzsonna vagy tízórai, mely megfelel a szakértők elvárásainak? Íme néhány példa:

Főtt tojásos pirítós

Fél szelet reform lisztből készült, rostdús kenyeret kenj meg 1 evőkanál avokádóval, tegyél rá szeletelt, főtt tojást, 2 szelet paradicsomot és egy csipetnyi chiamagot.


összes zsír: 8,2 g
telített zsír: 2,2 g
szénhidrát 13,6 g
rost 4,3 g
cukrok: 2,7 g
fehérje: 9,3 g

Görög joghurt almás dióval

Negyed csésze natúr, zsírszegény görög joghurtot szórj meg fél, kockára vágott almával, 4 teáskanál apróra vágott dióval, fél teáskanál mazsolával és egy csipet fahéjjal.


összes zsír: 6,2 g
telített zsír: 0,4 g
szénhidrát: 17,3 g
rost: 3,1 g
cukrok: 12,7 g
fehérje: 8,3 g

Ezeket a tévedéseket és hibákat kerüld el

Nem elég változatos, amit eszel: néhány szelet sajt jó választásnak tűnhet, hogy kibírd vacsoráig, de hamarosan újra éhes leszel, ha csak ezt eszed. Ezt elkerülheted, ha a zsír és fehérje mellett rostokban dús zöldség (pl. zeller, uborka, paradicsom)  is szerepel az uzsonnádban, a megfelelő mennyiségben és arányban.

Kihagyod a kisebb étkezéseket: ezzel ugyan érezheted azt, hogy megspóroltál némi energiabevitelt, de sokkal kiéhezettebben fogsz nekiállni az ebédnek vagy vacsorának, tehát inkább csak becsapod magad.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Nem kétséges, hogy Magyar Péternek több százezres, esetleg milliós tábora van

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

magyarnemzet.hu

Végleg bezárulhat a válogatott kapuja a Puskás Akadémia tehetsége előtt

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TESTFACTOR

„Azt sem tudtam elviselni, ha lefotóznak” – 33 kiló fogyás után talált magára Adrienn

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot