TESTFACTOR

Ezt edd és tuti dagadni kezd a férfiizom

Aki izomtömeget akar növelni, pusztán sportolással nem jut messzire. Mutatjuk, mire figyelj!
  • Szerző: A

Az izmok növeléséhez a sport mellett a helyes táplálkozás ugyanolyan fontos. Csak így kapják meg az izmok a szükséges építőanyagokat. Ha a fontos makro- és mikrotápanyagok hiányoznak a szervezetből, akkor valójában az izomnövekedés fontos elemei hiányoznak.

1. Az izmoknak fehérjére és szénhidrátra van szükségük

Az izmoknak két makrotápanyagra van szüksége: proteinre, tehát fehérjére és szénhidrátra, amit sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni. A protein az izmok építőeleme, a szénhidrát szállítja a fontos energiát a növekedéshez.

2. Ne hiányozzon a szénhidrát!

Ha a testnek hiányzik a szükséges szénhidrátmennyiség, akkor az óhajtott növekedés elmarad.

Sok hobbisportoló túl sok fehérjét visz be a szervezetébe és csodálkozik azon, hogy miért nem nőnek az izmai. Mivel hiányzik a szénhidrát, így a test a szükséges energiát a raktározott zsírból vagy az izmokból veszi el.

3. Az izomnövekedéshez naponta több mint 300 kalória szükséges

Csak ha az izmoknak megfelelő mennyiségű fehérje és szénhidrát áll rendelkezésükre, akkor növekszik az erő és a térfogat. Egy kiló izomtömeg építéséhez négy-hatezer kalória szükséges. Azoknak a sportolóknak, akik izmot szeretnének építeni, naponta 300 kalóriával többet kell enniük, mint amennyire a testüknek szüksége van. Így az izmok megfelelően működnek és növekednek  anélkül, hogy a plusz kalória zsírként raktározódna el.

A napi fehérjeszükséglet testsúly-kilogrammonként egy gramm. Intenzív edzés után 2 gramm. A napi szénhidrátbevitel kilogrammonként 5 gramm kell, hogy legyen.

4. Az izmokat sport után etetni kell

Az izmok növekedéséhez edzés után fél órával gondoskodni kell a szénhidrát- és fehérjebevitelről. A szénhidrát növeli az inzulinszintet. Az inzulin izomfejlesztőként hat, tehát építő és támogatja a felvett protein felhasználását.

Edzés után 30-40 gr szénhidrát és 15-20 gr protein fogyasztása célszerű.

5. A fehérjét nem szabad túlzásba vinni

Az ajánlott mennyiségnél több protein fogyasztása  hosszútávon nem ajánlott. Nemcsak azért, mert a túl sok fehérje zsírrá alakul. A nagy proteinmennyiség a test túlsavasodásához vezet és fontos ásványi anyagokat veszíthet, ami vezethet csontritkuláshoz, de károsítja a vérereket és a vesét is.

6. Kombináld a különböző fehérjéket!

Fogyassz állati és növényi eredetű fehérjéket is. A húsokból, a halból, a tojásból, a túróból, a sajtból származóakat keverd a növényi fehérjeforrásokkal - hüvelyesekkel, zabbal, mandulával,mogyoróval, dióval, tofuval.

7. Hobbisportolóknak a normális táplálkozásból kell megszerezni a tápanyagokat

Fehérje-shake és proteinpor csak akkor szükséges, ha intenzíven edzel - profi sportolóként vagy testépítőként, ahol emelkedik a fehérjeszükségleted.

8. Ne feledkezz meg a négy legfontosabb mikrotápanyagról

A magnézium, kalcium, kálium és nátrium meggátolja a savas anyagok szállítását és elősegíti fontos hormonok képzését.

9. Fontos az edzés utáni regenerálódás

A heti 2-3 edzés után az izmoknak elegendő időt kell hagyni a regenerálódáshoz és növekedéshez. Ez 48-72 óráig is eltarthat. Ezt az időt meg kell adni izmaidnak, ha látni szeretnéd az eredményt.   

És ezeket olvastad már?