YESSS

Ezért kellene mindig citromlevet tenned a rántottába

Citrom a tojáshoz? Tudjuk, furcsán hangzik. Mégis ettől lesz a rántotta olyan finom, hogy az egész család a csodájára jár majd. Mutatjuk a trükköt.

A rántotta elkészítése nem túl bonyolult feladat. Mégis mindenkinek megvan hozzá a saját trükkje, hogy tökéletes legyen. Van, aki zöldségeket kever bele, van, aki hagymával, szalonnával, kolbásszal vagy éppen sonkával eszi. Na de citromlével? Igen, ez is egy jó megoldás lehet, nem véletlen, hogy az ötcsillagos szállodák mesterszakácsai gyakran alkalmazzák.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rántotta 01

A citromlétől extrán könnyű. szinte habos lesz a rántotta
Fotó: Pixabay.com

Tudjuk, hogy kicsit furcsán hangzik a citromlé a rántotta hozzávalójaként. A mesterszakácsok többsége viszont állítja, hogy ez a trükk a csodásan könnyű, szinte habos rántotta titka. Máris mutatjuk, miért.

Így lesz habkönnyű a rántotta

A citromlé, amellett, hogy egy kicsit megbolondítja és kiemeli a tojás ízét, savassága folytán kémiai reakcióba lép a tojásban levő fehérjékkel. Ha egy pár csepp (legfeljebb egy kávéskanálnyi) citromlével vered fel a tojást, mielőtt rántotta lesz belőle, a tojás fehérjeszerkezete (amelynek 60 százaléka a tojásfehérjében és 40 százaléka a tojássárgájában található) megváltozik, és könnyebb, levegősebb struktúrát hoz létre. Lényegében ugyanaz történik, mint amikor a tojásfehérjét egy csepp citromlével vered keményre a süteményhez. Ez a levegősebb struktúra megtartja a levegőbuborékokat, így sütés közben sem változik rágóssá a rántotta. A dolog titka: csak a tojás felverésének vége felé add hozzá a citromlevet, épp, mielőtt a felvert tojás a serpenyőbe kerülne, nehogy a savas citromlé összerántsa a tojást.

Ráőntotta 02

A citrom nem teszi tönkre a tojás ízét, inkább finoman kiemeli azt
Fotó: Pixabay.com

Ezért lesz még puhább a végeredmény

A másik ok, amiért a rántottád puha és könnyű lesz, a citromlé víztartalma. Ez a kevés nedvesség kissé felhígítja a tojásban levő fehérjéket, így azok egy könnyebb, levegősebb állagú elegyet hoznak létre felverés közben. Kicsit ugyan lassabban sül meg így a rántotta, hiszen a nedvességnek el kell párolognia, viszont eközben gőz jön létre, ami még könnyebbé teszi az étel textúráját.

Ami az ízt illeti, ne aggódj, nem lesz limonádéízű a rántotta. A citromlé finoman kiemeli a tojás ízét, és zamatosabbá teszi az egész keveréket, ugyanúgy, ahogy a só. Egyedül a citromlé mennyiségével kell vigyáznod, túl sok sav ugyanis összerántja a tojást, a túl sok nedvesség pedig szétáztatja a rántottádat, így a végeredmény sajnos nem olyan lesz, mint vártad. A kevesebb itt is több, így semmiképp ne tegyél egy kávéskanálnyinál több citromlevet a keverékbe – de akár pár csepp is elég lehet. Kísérletezz, hogy neked mennyire van szükséged ahhoz, hogy elérd az optimális állagot.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?