MAMAKLUB

Szülők figyelem: erről kell beszélni a gyerekekkel a vakáció előtt

A nyári szünetben a szabadság a legjobb! Ám fontos, hogy ez a szabadság ne vezessen veszélyes helyzetekhez. Épp ezért érdemes leülni a gyerekekkel beszélgetni pár dologról - a rendőrség abban is segít, hogy pontosan miről kell felvilágosítani őket.
  • Szerző: Ripost

A szünetben a gyerekeket az otthoni és közlekedési balesetek, sőt, akár a bűncselekmények áldozatává válás is jobban veszélyezteti, mint iskolaidőben. Épp ezért korosztályuknak megfelelően érdemes elbeszélgetni velük a veszélyes helyzetekről, hogy lehetőleg sikerüljön elkerülni azokat.

A kisgyermekeknek például mindig el kell mondani, hogy ne bízzanak meg idegenekben, és sem útbaigazítás céljából, sem más okból (például elveszett kisállat megkeresése) ne menjenek el vele. Jó, ha a gyerek tudja szülei telefonszámát, és a segélyhívó 112-es számát is. Ha pedig pár percre egyedül marad otthon, feltétlenül hívjuk fel a figyelmét arra, hogy ne engedjen be idegeneket.

A kamaszokról jó, ha mindig tudjuk, milyen társasággal és merre járnak, és körülbelül mikor várhatóak haza. Azt pedig jó, ha ők is tudják, hogyan kell nemet mondani, és kilépni a társaságból, ha valamilyen tiltott szerrel kínálják, ráadásul a poharukat sem érdemes őrizetlenül hagyni, nehogy olyasmi kerüljön bele, amitől eszméletüket vesztik. Hazafelé jobb csapatosan közlekedni, és elkerülni a kihalt, sötét helyeket. Készpénzt és értéket pedig mindig csak annyit szabad maguknál tartani, amennyire feltétlenül szükség van, és ezt is a táska belső zsebeiben elhelyezni. Tömegben, például egy fesztiválon pedig jobb, ha a teste előtt tartja a gyerek a táskát, de általában sem hagyja őrizetlenül. Az értékekkel, pénzzel hivalkodni sem célszerű, ezeket jobb, ha nem látható helyen tartja a gyerek, és idegeneknek sosem adja oda.

Az interneten is érdemes pár szabályt betartani ahhoz, hogy megőrizzék a biztonságukat. Érdemes például tudni, hogy ami, akár szóban, akár képben egyszer felkerül a netre, az teljesen soha nem törölhető, épp ezért érdemes óvatosan bánni a kihívó képekkel, a személyes adatokkal és bármilyen olyan információval, amivel később esetleg zsarolhatják a gyereket.

Az interneten megismert emberekkel is érdemes óvatosnak lenni, hiszen nem lehet tudni, ki rejtőzik valójában a profil mögött. Fontos, hogy a gyerekek megértsék, hogy ha a való életben is találkozni akarnak az illetővel, ezt először feltétlenül szülői jelenlét mellett tegyék meg, és később is jó, ha a szülők tudják, kivel találkozik a gyerekük. Szülőként pedig érdemes biztonsági szűrőt telepíteni a gépre.

Fontos, hogy a gyerekek ismerjék, és be is tartsák a közlekedési szabályokat is, akkor is, ha még velünk, és akkor is, ha önállóan közlekednek. Felnőttként is vigyázzunk rájuk, akár autóval, akár biciklivel közlekedünk, de akkor is lépjünk közbe, ha egy gyereket láthatólag zaklatnak, bántanak a társai vagy idegenek. Az is fontos lenne, hogy jó példát mutassunk számukra, vagyis mi sem menjünk át például a piroson.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?