YESSS

Nagyon durva, mit művel a kávé a másnaposokkal

Sokan azt vallják, hogy a kávé a másnaposság legjobb ellenszere. Sőt, akkor is megisznak egy adaggal, ha úgy érzik, kezd sok lenni az ital. Vajon tényleg kijózanít a koffein?

Úgy érzed, becsíptél, de a kávé hatására kijózanodsz legalább egy kicsit? El ne hidd, ez csak illúzió! A másnaposság tüneteitől sem véd meg a forró kávé, sőt, akár ronthat is a helyzeten. Autóba ülni pedig végképp eszedbe se jusson szeszes ital után, akármennyi kávét is küldtél utána!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávé másnaposság 01

A kávétól nem józanodsz ki, csak kicsit éberebb leszel!
Fotó: Pixabay.com

A kávé csak elhiteti veled, hogy éber vagy

Egy egereken végzett amerikai kísérlet most tudományosan is igazolta: a forró ital mindössze annyit tesz, hogy elhiteti a fogyasztóval: visszatértek az érzékei. Pedig csak annyi történik, hogy még nehezebben érzékeli, hogy az alkohol befolyása alatt áll, mert kicsit éberebbnek érzi magát. Ám a reflexei ettől még ugyanolyan rosszak, még akkor is, ha átmenetileg képesnek érzi magát például az autóvezetésre. Vagyis, bár nem érzed olyan rosszul magad, ez akár veszélyes is lehet, ha az alkohol adta bátorságodra hallgatsz. Ha ugyanis kiüt az alkohol, és ettől rosszul vagy, hamarabb elismered, hogy vakmerőség helyett jobb, ha pihensz.

A philadelphiai Temple Egyetem kutatói egereken tesztelték, hogy egy útvesztőben hogyan képesek kikerülni a kellemetlen ingereket, például a vakító fényeket és a hangos zajokat, ha különböző variációkban adagolt alkoholt és koffeint kapnak – a kontrollcsoport állatai pedig egy semleges hatású sóoldat után tették ugyanezt.

Az alkohol megnyugtat, de rontja a reflexeket

Az alkohol és a koffein ugyanúgy hatott az egerekre, ahogy általában az emberekre szokott: az alkohol megnyugtatta az állatokat, a reflexeik azonban romlottak a kellemetlenségek kivédése során. Ha csak koffeint kapott az egér, akkor éberebb és feszültebb lett, a teljesítménye viszont javult. A két anyag együtt pedig megnyugtatta az állatot, és ugyan valamelyest növelte az éberségét, ám a teljesítménye ugyanolyan rossz maradt, mint az alkoholos befolyásoltság alatt. Az egereknek adott koffeinmennyiség akkor volt, mint ha egy átlagos testsúlyú ember 8 csésze kávét ivott volna meg egy kis italozás után.

Vagyis kutatók szerint hiába érezzük magunkat valamivel éberebbnek egy kávé után, ha ittunk, az alkoholnak a reflexeinkre gyakorolt hatását nem módosítja egy csésze kávé. Épp ezért a kávét legfeljebb a kellemetlen tünetek csillapítására érdemes használni, a kijózanodást nem segíti elő.

Kávé másnaposság 02

A kávé ronthat is a másnaposság tünetein!
Fotó: Pixabay.com

A másnaposság megelőzésére sem jó a kávé

A másnaposság megelőzésére sem való a kávé, sőt, mivel az alkoholhoz hasonlóan kiszárítja a szervezetet, még fokozhatja is a kellemetlen tüneteket. Ha szeretnéd megelőzni a másnaposságot, érdemes már azelőtt gondolnod erre, hogy innál. Persze elsősorban úgy, hogy mértékkel iszol, de az is fontos, hogy ne igyál üres gyomorra, hiszen az étel képes elnyújtani az alkohol hatását. A legjobb, ha a kevés szeszes italt már a parti közben sok vízzel kíséred, hogy ne tudja kifejteni a szárító hatását. Másnap is fogyassz a szokottnál is több vizet, hogy hidratáld a szervezetedet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?