Létrehozva: 2021.12.12.

Így lehet elkerülni klimax után a hasi hízást

Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.

A változókor idején nem könnyű a kívánatos testsúlyt megtartani. Sőt! Hamarabb kerül fel a hasra az úszógumi. Van, aki beletörődik, de nem kötelező együtt élni a hasi zsírral. Nem törvényszerű a hízás a kor előrehaladtával, ezért is érdemes odafigyelni rá. Egészségügyi kockázattal is jár a túlsúly, nem csak esztétikailag nem szép. Mégis hogyan maradj szexi, nőies és csinos 50 év felett is? Mit tehetsz a hasi hízás ellen? A menopauza teljesen megváltoztatja a testet, az anyagcserét. Érdemes ebben a korban vérvizsgálatot is készíttetni. Ha egészséges vagy, akkor is érdemes életmódot váltani a klimax beköszöntével.

Hasi hízás Fotó: Shutterstock

Miért alakul ki a hasi zsír?

Változókorban azt tapasztalhatod, hogy nem a csípőre és a combra rakódnak a plusz kilók, hanem a hasadra. Ennek oka, az alacsonyabb ösztrogénszint. Ez harmincféle hormont takar. Ezek irányítják a női test működését az alak, a külső és a ciklus tekintetében. Ezért nevezik az ösztrogént a nőiesség és a szépség hormonjának. Ez hatással van az energiaszintre, a hangulatra, a koncentrációs készségre, az ízületekre, a libidóra, a bőrre, az agy működésére is, fokozza a magnézium felvételt, védi a szívet. Az ösztrogénszint változó ebben az életszakaszban. Az egyik típusú ösztrogén, az ösztradiol szabályozza az anyagcserét és a testtömeget. Ha az ösztrogénszint csökken, az anyagcsere lelassul. Évről évre kevesebb kalória bevitelre lesz szükség. Ily módon kerül zsír a hasra. Mit tegyél?

1. Figyelj oda az étkezésre

Számold a napi bevitt kalóriákat, és 400-500 kalóriával egyél kevesebbet, mint eddig. Ez nagyjából 1500 kalória naponta, ha mozogsz is mellette.

2. A koplalás az ellenséged!

Ne koplalj! Naponta legalább 5-ször étkezz! Az étkezések kihagyása rontja az emésztést. Szokj hozzá, hogy életmódot válts, ne 1 hónap alatt akarj nagy változást elérni. A cukorháztartásod is felborulhat, még rosszul is lehetsz. Ezt ne csináld magaddal!

3. Fontos, hogy mit eszel és mikor

Hasi hízás
Fotó: pixabay.com

A legjobb, ha elmész egy dietetikushoz, aki ellát személyre szóló tanácsokkal. De fontos a rendszeres étkezés, az ételek minősége, hagyd el a cukrot és a lisztet, de legalábbis csökkentsd a mennyiségüket. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt is, de ha lehet, délelőtt! Sovány húst is egyél, halat, tojást, joghurtot, ha pedig vegetáriánus vagy, szintén figyelj oda a fehérjebevitelre. Figyelj oda a folyadékbevitelre is! Igyál meg napi 3 liter vizet!

4. Ne hagyd ki az étkezésből a természetes zsiradékot!

Fotó: pixabay.com

Egyél magvakat, diót, vagy tökmagot, szotyit, de ne hagyd ki a napi étkezésedből az avokádót vagy az olívaolajat sem. Ezekre is szüksége van a szervezetednek, ha le akarsz adni a hasi hájból. Persze ezeknek a mennyisége is fontos, ne ess túlzásba sem! 2 evőkanál dió, 1/2 avokádó, 1 evőkanál olívaolaj bőven elegendő.

5. Rendszeresen mozogj!

Hasi hízás Fotó: Shutterstock

Elengedhetetlen része az egészséges életmódnak a mozgás. Ezt nyilván tudod. Lassan vezesd be az életedbe, ha eddig nem tetted. A kezdeti 15-30 perc is eredmény hoz, ha minden nap csinálod. Napi 10000 lépés is alapja lehet a mozgásodnak. Heti 3x1 óra aktív mozgás már nagyon sokat segít. Ez lehet úszás, jóga, torna, vagy futás. Természetesen jó, ha kombinálod őket, és mindenképp olyan mozgást válassz, ami örömöt okoz.

6. Tapasztald meg a saját működésed

A fentiek betartásával egészen biztos, hogy karcsú maradsz vagy pedig sikerül leadnod a felesleges kilókat. Nagyon fontos, hogy figyeld meg önmagad, a tested működését, és ne kínozd magad. Legyen örömöd az egész folyamatban. Tapasztalataidról vezethetsz naplót, és figyeld meg a hangulataidat is. A jóga ebben a korban fantasztikusan jó. Lélekben is egyensúlyba hoz. A meditációt is megtanulhatod, vagy légzéstechnikákat is gyakorolhatsz. Annyira egyedi a változás minden embernél, hogy keresd meg a te saját változásod ütemét, és ne feledkezz arról az alapról, hogy szeresd önmagad!

Nagyon lelkes, és jó életmódváltást! Hidd el, megéri a kitartás! Nem csak egészséges, de nagyon csinos lehetsz ebben a korban is!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja