FITTFAZÉK

Lenyomja a koviubit az új nyári savanyú: 2019-ben mindent visz

Új szintre lépett a magyarok kedvenc savanyúsága, mely olyan extrát tud, ami előtt az orvosok is fejet hajtanak. Eszméletlen ropogós, finom és egészséges!

Nagyon régi eljárás a fermentálás, amit még nagyanyáink is előszeretettel végeztek. Mostanában inkább mindenki a kovászos uborkára esküszik, de mi van azokkal, akik gluténérzékenyek vagy épp nem fogyasztanak egyéb okból kenyeret. Mindenképp ajánljuk ennek a régi eljárásnak a kipróbálását, mert lehetetlen elrontani és a nyár végével is bátran lehet használni.

 

Fermentált uborka

Hozzávalók 750 ml-es befőttes üveghez:

  • 8-10 db közepes kovászolni való uborka
  • 1 csomag friss kapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • torma, mustármag, koriandermag - elhagyhatók
  • 2 %-os felöntőlé

 

Így készítsd el:

1. A felöntő levet a következő szerint készítsd el: 1 liter felforralt vizet hűts vissza szobahőmérsékletűre, és adj hozzá 1 csapott evőkanál (kb. 2 dkg) sót.

2. Az uborkát jó alaposan mosd meg, ha kell, keféld át mindegyiket, hogy eltűnjenek felületéről a szúrós részek.

3. Mindegyik uborkát hosszában vágd be úgy, hogy a végeket egyben hagyod.

4. Az üveg aljára kerül egy jó nagy csokor kapor, a megtisztított fokhagymagerezdek és a többi fűszer - ahogy szereted.

5. Helyezd szorosan az üvegbe az uborkákat, igyekezz feltölteni a réseket, amennyire csak lehet!

6. Öntsd fel az üveget a 2%-os lével úgy, hogy a lé az uborkákat teljesen ellepje, és inkább egy ujjnyira felettük legyen!

7. Zárd rá az üvegre a tetőt, majd egy mélyebb tányérba állítva helyezd nem túl meleg (max. 25 °C-os), fénytől védett helyre és hagyd érni 2-3 napig. TILOS tűző napra tenni!

8. Naponta nyisd ki egy kicsit az üveg tetejét, hogy a keletkező gázok távozhassanak! Ellenőrizd a levet: ha a valamelyik uborka kilóg, mindenképpen öntsd fel. Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy a lé kifut az üvegből, illetve erősen buborékozni/habzani kezd. Ettől nem kell megijedni, természetes folyamat. Ha fehér hártya képződik tetején, azt tiszta kanállal szedd le, majd pótold a hiányzó levet!

9. A harmadik nap után kóstolgasd a levét: amikor már ízletesnek találod, kész is van a savanyú. Tedd hűtőbe, ott tárold! Pár nap múlva lesz fogyasztható!

Hűvösebb időben hosszabb ideig tart, amíg elkészül!

Bármilyen zöldségből készíthetsz így savanyúságot!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?