FITTFAZÉK

Lenyomja a koviubit az új nyári savanyú: 2019-ben mindent visz

Új szintre lépett a magyarok kedvenc savanyúsága, mely olyan extrát tud, ami előtt az orvosok is fejet hajtanak. Eszméletlen ropogós, finom és egészséges!

Nagyon régi eljárás a fermentálás, amit még nagyanyáink is előszeretettel végeztek. Mostanában inkább mindenki a kovászos uborkára esküszik, de mi van azokkal, akik gluténérzékenyek vagy épp nem fogyasztanak egyéb okból kenyeret. Mindenképp ajánljuk ennek a régi eljárásnak a kipróbálását, mert lehetetlen elrontani és a nyár végével is bátran lehet használni.

 

Fermentált uborka

Hozzávalók 750 ml-es befőttes üveghez:

  • 8-10 db közepes kovászolni való uborka
  • 1 csomag friss kapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • torma, mustármag, koriandermag - elhagyhatók
  • 2 %-os felöntőlé

 

Így készítsd el:

1. A felöntő levet a következő szerint készítsd el: 1 liter felforralt vizet hűts vissza szobahőmérsékletűre, és adj hozzá 1 csapott evőkanál (kb. 2 dkg) sót.

2. Az uborkát jó alaposan mosd meg, ha kell, keféld át mindegyiket, hogy eltűnjenek felületéről a szúrós részek.

3. Mindegyik uborkát hosszában vágd be úgy, hogy a végeket egyben hagyod.

4. Az üveg aljára kerül egy jó nagy csokor kapor, a megtisztított fokhagymagerezdek és a többi fűszer - ahogy szereted.

5. Helyezd szorosan az üvegbe az uborkákat, igyekezz feltölteni a réseket, amennyire csak lehet!

6. Öntsd fel az üveget a 2%-os lével úgy, hogy a lé az uborkákat teljesen ellepje, és inkább egy ujjnyira felettük legyen!

7. Zárd rá az üvegre a tetőt, majd egy mélyebb tányérba állítva helyezd nem túl meleg (max. 25 °C-os), fénytől védett helyre és hagyd érni 2-3 napig. TILOS tűző napra tenni!

8. Naponta nyisd ki egy kicsit az üveg tetejét, hogy a keletkező gázok távozhassanak! Ellenőrizd a levet: ha a valamelyik uborka kilóg, mindenképpen öntsd fel. Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy a lé kifut az üvegből, illetve erősen buborékozni/habzani kezd. Ettől nem kell megijedni, természetes folyamat. Ha fehér hártya képződik tetején, azt tiszta kanállal szedd le, majd pótold a hiányzó levet!

9. A harmadik nap után kóstolgasd a levét: amikor már ízletesnek találod, kész is van a savanyú. Tedd hűtőbe, ott tárold! Pár nap múlva lesz fogyasztható!

Hűvösebb időben hosszabb ideig tart, amíg elkészül!

Bármilyen zöldségből készíthetsz így savanyúságot!