Létrehozva: 2019.07.25.

Lenyomja a koviubit az új nyári savanyú: 2019-ben mindent visz

Új szintre lépett a magyarok kedvenc savanyúsága, mely olyan extrát tud, ami elõtt az orvosok is fejet hajtanak. Eszméletlen ropogós, finom és egészséges!

Nagyon régi eljárás a fermentálás, amit még nagyanyáink is előszeretettel végeztek. Mostanában inkább mindenki a kovászos uborkára esküszik, de mi van azokkal, akik gluténérzékenyek vagy épp nem fogyasztanak egyéb okból kenyeret. Mindenképp ajánljuk ennek a régi eljárásnak a kipróbálását, mert lehetetlen elrontani és a nyár végével is bátran lehet használni.

 

Fermentált uborka

Hozzávalók 750 ml-es befőttes üveghez:

  • 8-10 db közepes kovászolni való uborka
  • 1 csomag friss kapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • torma, mustármag, koriandermag - elhagyhatók
  • 2 %-os felöntőlé
  •  

    Így készítsd el:

    1. A felöntő levet a következő szerint készítsd el: 1 liter felforralt vizet hűts vissza szobahőmérsékletűre, és adj hozzá 1 csapott evőkanál (kb. 2 dkg) sót.

    2. Az uborkát jó alaposan mosd meg, ha kell, keféld át mindegyiket, hogy eltűnjenek felületéről a szúrós részek.

    3. Mindegyik uborkát hosszában vágd be úgy, hogy a végeket egyben hagyod.

    4. Az üveg aljára kerül egy jó nagy csokor kapor, a megtisztított fokhagymagerezdek és a többi fűszer - ahogy szereted.

    5. Helyezd szorosan az üvegbe az uborkákat, igyekezz feltölteni a réseket, amennyire csak lehet!

    6. Öntsd fel az üveget a 2%-os lével úgy, hogy a lé az uborkákat teljesen ellepje, és inkább egy ujjnyira felettük legyen!

    7. Zárd rá az üvegre a tetőt, majd egy mélyebb tányérba állítva helyezd nem túl meleg (max. 25 °C-os), fénytől védett helyre és hagyd érni 2-3 napig. TILOS tűző napra tenni!

    8. Naponta nyisd ki egy kicsit az üveg tetejét, hogy a keletkező gázok távozhassanak! Ellenőrizd a levet: ha a valamelyik uborka kilóg, mindenképpen öntsd fel. Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy a lé kifut az üvegből, illetve erősen buborékozni/habzani kezd. Ettől nem kell megijedni, természetes folyamat. Ha fehér hártya képződik tetején, azt tiszta kanállal szedd le, majd pótold a hiányzó levet!

    9. A harmadik nap után kóstolgasd a levét: amikor már ízletesnek találod, kész is van a savanyú. Tedd hűtőbe, ott tárold! Pár nap múlva lesz fogyasztható!

    Hűvösebb időben hosszabb ideig tart, amíg elkészül!

    Bármilyen zöldségből készíthetsz így savanyúságot!

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    borsonline.hu

    „Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

    vg.hu

    Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    mandiner.hu

    Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    mindmegette.hu

    Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FITTFAZÉK

    Túrókenyér az új őrület, fogyókúrához nincs jobb recept

    YESSS

    Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

    YESSS

    Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

    YESSS

    Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

    YESSS

    Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

    YESSS

    Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

    YESSS

    Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

    YESSS

    Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot