Létrehozva: 2017.05.14.

Húsimádók figyelem! Íme, a tökéletes marhasteak titka

Egy ízletes, szaftos steaknél nem létezik férfiasabb fogás. Az pedig régi tapasztalat, hogy elkészítését nem érdemes nõkre bízni. A steak sütése igazi pasimeló. Kérdés, hogyan lehet otthon összehozni a tökéleteset. Eláruljuk: nem is olyan nehéz!

Egy jó steaknek már a gondolatától is összefut a nyál a szádban, nem igaz? Éppen ezért ideje, hogy mesterévé válj! Néhány részletre tényleg fontos odafigyelni, de ha ezek stimmelnek, akkor semmi akadálya a tökéletes vacsorának. Íme, a betartandó trükkök!

 

1. Legjobb, ha bélszínt választasz, ez a legpompásabb része a marhának, igaz, egyben a legdrágább is. Ha nem tudsz ennyit áldozni rá, akkor jöhet a hátszín vagy a borda! Érdemes előre érlelt húst választanod.

2. Mindig szoba hőmérsékletű hússal dolgozz. Kb. 2,5 cm vastag szeleteket vágj. Klopfolni tilos!

3. Mindig csak utolsó pillanatban sózz és borsozz, hogy ne keményedjenek meg a rostok.

4. Először olaj nélkül forrósítsd fel a serpenyőt, majd ezután mehet bele a kevés olaj. Napraforgó jobb mint az olíva, mert jobban bírja a hőt.  Nagyon forró alapra tedd a húst, de ne piszkáld, ne rázogasd, engedd sülni.

6. A hús mindkét oldalát pirítsd le - kb. 2X4 perc. Hogy mennyire sütöd át, az már persze egyéni ízlés kérdése. Villával viszont ne szurkáld, így nem veszít értékes nedveiből.

 

Steak fokozatai

Blue: A húst kis pirított szalag övezi, belül telesen nyers és még csak átmelegedve sincs. Talán a kannibálok szeretik így elkészítve.

Rare: Határozott lepirult kéreg alatt belül nyers a hús. Hőmérséklete inkább langyos, mint meleg.

Medium rare: A húsimádók kedvence! Belül még nyers, teljesen átforrósodva, maga a hús kívánatosan szaftos.

Medium: A hús belül már nem teljesen nyers, színe azonban még üdítően rozé.

Medium well done: A hús teljesen át van sütve, csak legbelül húzódik halvány rózsaszín csík.

Well done: A teljesen átsült hús közepén sem fedezhető fel rózsaszín sáv. Belseje ugyanakkor még őrzi a szaftokat.

 

ÍGY KELL FELVÁGNI A MARHAHÚST! Fontos, hogy ne a rostok mentén, hanem azokat éppen keresztben elvágva szeleteld a húst. Ez nemcsak esztétikai kérdés vagy puszta hóbort, hanem komoly oka van! A keresztbe vágott steaket ugyanis négyszer könnyebb megrágni, mintha a rostokkal párhuzamosan szeletelnénk, erre tehát érdemes odafigyelni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FITTFAZÉK

Túrókenyér az új őrület, fogyókúrához nincs jobb recept

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot