FITTFAZÉK

Húsimádók figyelem! Íme, a tökéletes marhasteak titka

Egy ízletes, szaftos steaknél nem létezik férfiasabb fogás. Az pedig régi tapasztalat, hogy elkészítését nem érdemes nőkre bízni. A steak sütése igazi pasimeló. Kérdés, hogyan lehet otthon összehozni a tökéleteset. Eláruljuk: nem is olyan nehéz!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy jó steaknek már a gondolatától is összefut a nyál a szádban, nem igaz? Éppen ezért ideje, hogy mesterévé válj! Néhány részletre tényleg fontos odafigyelni, de ha ezek stimmelnek, akkor semmi akadálya a tökéletes vacsorának. Íme, a betartandó trükkök!

 

1. Legjobb, ha bélszínt választasz, ez a legpompásabb része a marhának, igaz, egyben a legdrágább is. Ha nem tudsz ennyit áldozni rá, akkor jöhet a hátszín vagy a borda! Érdemes előre érlelt húst választanod.

2. Mindig szoba hőmérsékletű hússal dolgozz. Kb. 2,5 cm vastag szeleteket vágj. Klopfolni tilos!

3. Mindig csak utolsó pillanatban sózz és borsozz, hogy ne keményedjenek meg a rostok.

4. Először olaj nélkül forrósítsd fel a serpenyőt, majd ezután mehet bele a kevés olaj. Napraforgó jobb mint az olíva, mert jobban bírja a hőt.  Nagyon forró alapra tedd a húst, de ne piszkáld, ne rázogasd, engedd sülni.

6. A hús mindkét oldalát pirítsd le - kb. 2X4 perc. Hogy mennyire sütöd át, az már persze egyéni ízlés kérdése. Villával viszont ne szurkáld, így nem veszít értékes nedveiből.

 

Steak fokozatai

Blue: A húst kis pirított szalag övezi, belül telesen nyers és még csak átmelegedve sincs. Talán a kannibálok szeretik így elkészítve.

Rare: Határozott lepirult kéreg alatt belül nyers a hús. Hőmérséklete inkább langyos, mint meleg.

Medium rare: A húsimádók kedvence! Belül még nyers, teljesen átforrósodva, maga a hús kívánatosan szaftos.

Medium: A hús belül már nem teljesen nyers, színe azonban még üdítően rozé.

Medium well done: A hús teljesen át van sütve, csak legbelül húzódik halvány rózsaszín csík.

Well done: A teljesen átsült hús közepén sem fedezhető fel rózsaszín sáv. Belseje ugyanakkor még őrzi a szaftokat.

 

ÍGY KELL FELVÁGNI A MARHAHÚST! Fontos, hogy ne a rostok mentén, hanem azokat éppen keresztben elvágva szeleteld a húst. Ez nemcsak esztétikai kérdés vagy puszta hóbort, hanem komoly oka van! A keresztbe vágott steaket ugyanis négyszer könnyebb megrágni, mintha a rostokkal párhuzamosan szeletelnénk, erre tehát érdemes odafigyelni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?