FITTFAZÉK

Ezért ültess most a kertedbe cukkinit

Már alig várjuk, hogy a kertből bőven szüreteljük a friss, gyenge cukkiniket. A vetéssel még egy kicsit várni kell, de kedvcsinálónak máris mutatunk néhány elképesztően finom receptet. Abban megegyeznek, hogy könnyen és gyorsan elkészíthetőek, és nagyon egészségesek

Mindenki szereti a cukkinit, te sem bírsz betelni vele. A magját majd akkor vesd el, amikor elmúlt a fagyveszély, és a talaj hőmérséklete tartósan 21-27 fok körül lesz. Ha korábban szeretnéd szüretelni, akkor vesd fólia alá. Napos helyet válassz neki. A szerves anyagokkal dús, jó vízelvezetésű földet szereti.

A munkához kedvcsinálónak 5 csodás receptet mutatunk, melyet cukkiniből, az ínyenc olaszok kedvenc zöldségéből készíthetsz el.

CUKKINIS PALACSINTA

Hozzávalók:

  • 45dkg cukkini, reszelve
  • 1tk só
  • 1csésze szemes kukorica (mirelit vagy konzerv)
  • 4 nagy tojás, felverve
  • ½ tk szárított bazsalikom
  • ½ tk szárított oregánó
  • ¼ tk fokhagymapor
  • kóser só és frissen őrölt feketebors az ízesítéshez
  • ½ csésze reszelt cheddar sajt
  • ¾ csésze fehérliszt
  • 2ek olívaolaj

Elkészítés:

  1. Halmozd a reszelt cukkinit egy tésztaszűrőbe, és állítsd a mosogató tálcára. Finoman keverd össze a sóval, és hagyd állni 10 percig, hogy jól átjárja. Nyomd ki belőle a nedvességet. Egy tiszta konyharuha vagy egy sajtszűrő muszlin segítségével jól szárítsd ki.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a cukkinit, kukoricát, tojásokat, bazsalikomot, oregánót, fokhagymaport. Ízesítsd kóser sóval és őrölt fekete borssal. Végül keverd bele a sajtot.
  3. Egy nagy serpenyőben hevíts közepes-erős fokozaton olívaolajat. A tésztából evőkanállal merj adagokat a forró olajba, és egy spatulával lapítsd le. Süsd aranybarnára az egyik oldalát (kb.2 perc), majd megfordítva süsd meg a másikat is (1-2 perc).
  4. Frissen fogyasztva a legfinomabb.

CUKKINI ROPOGÓS

Ezek a tepsiben sütött cukkini rudacskák ropogósak, ízesek, nagyon egészségesek és ellenállhatatlanul finomak. Amikor a gorgonzolás joghurtba mártogatva szádba veszed, egészen rabja leszel ennek a könnyen elkészíthető kis rágcsának.

Előkészítés: 15 perc, sütés: 15 perc.

Hozzávalók 4 adaghoz:

Cukkini ropogós:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 csésze (50g) zsemlemorzsa
  • ¼ csésze reszelt parmezán sajt
  • ½ tk só
  • ½ tk füstölt pirospaprika
  • ¼ tk őrölt fekete bors
  • 2 nagy tojás, felverve
  • ½ csésze (60g) finomliszt

Szósz:

  • ½ csésze (120g) görög joghurt
  •  ¼ csésze (50g) gorgonzola sajt
  • ¼ csésze (60g) majonéz light
  • 2ej metélőhagyma, elmetélve

Elkészítés:

  1. Melegítsd be a sütőt 220 fokra. Hosszában vágd ketté a cukkinit, majd vagdosd kb.13 mm széles és 10 cm hosszú rudacskákra. Nem kell meghámozni, csak kóstold meg a héját, nehogy keserű legyen.
  2. Egy közepes tálban keverd össze a zsemlemorzsát, parmezánt, sót, paprikát, borsot. Egy másikba kerüljenek a tojások, a harmadikba pedig a liszt.
  3. Panírozd be kis adagokban a cukkinit először a lisztbe, utána a tojásba, majd az ízesített zsemlemorzsába mártva. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, fektesd bele a bundázott cukkinikat, és told a sütőbe 15-20 percre. Süsd aranybarnára és ropogósra.
  4. Egy konyhai robotban keverd simára a joghurtot, gorgonzolát, majonézt, metélőhagymát. Ízesítsd őrölt borssal.
  5. A sütőből kivéve, még melegen mártogasd az isteni szószba.

CUKKINIS SUSHI

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 12dkg sajtkrém, szobahőmérsékletű
  • 1tk Sriracha (csípős chili) szósz
  • 1tk citromlé
  • 1 csésze rákhús, hosszú szeletekre vágva
  • ½ répa, gyufaszálakra vágva
  • ½ avokádó, kockára vágva
  • ½ uborka, gyufaszálakra vágva
  • 1tk pirított szezámmag

Elkészítés:

  1. Egy zöldséghámozó segítségével mindkét cukkinit vágd vékony, hosszú szeletekre. Fektesd őket egy konyhai papírtörlővel bélelt tálcára.
  2. Egy közepes tálban keverd össze a sajtkrémet, sriracha szószt, citromlevet.  
  3. Egy cukkiniszeletet fektess- feléd vízszintesen - egy vágódeszkára. Kend meg vékonyan a sajtkrémmel, majd halmozz a bal oldalra egy csipetnyit a rákból, répából, avokádóból, uborkából.
  4. A bal oldalról kiindulva tekerd össze a sushit, majd folytasd a műveletet a többi cukkiniszelettel. Tálaláshoz hintsd meg szezámmaggal.

GLUTÉNMENTES TÖLTÖTT CUKKINI

Gyorsan és könnyen elkészíthető fogás vacsorára. Előkészítés: 15 perc, sütési idő: 30 perc.

Hozzávalók:

  • 4 nagy cukkini, hosszában kettévágva, belseje kivájva, félretéve
  • 35dkg sovány, darált marhahús
  • ½ csésze paprika darabolva (piros, zöld, sárga, tetszés szerinti összeállításban)
  • ½ csésze vöröshagyma, kockára vágva
  • 1/3 csésze víz
  • 1ek taco fűszerkeverék
  • ½ csésze cheddar sajt, reszelve
  • ½ csésze mascarpone vagy sajtkrém
  • ¼ csésze vágott petrezselyemzöld
  • ½ csésze mozzarella sajt, reszelve
  • 1 zöldhagyma, vékonyra vágva

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg a marhahúst, paprikát, vöröshagymát. Később, amikor már kivájtad a cukkini közepét, azt is add hozzá.
  2. Ízesítsd a taco fűszerkeverékkel, öntsd hozzá a vizet. Keverd össze, és kis lángon párold még pár percig, míg az ízek össze nem érnek.
  3. Egy nagy tálban jól keverd össze a párolt marhahúst, cheddart, mascarpone-t, petrezselymet.
  4. A tölteléket kanállal adagold a kivájt cukkinikra.
  5. Told a 205 Celsius fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Kóstold meg. Ha a cukkini még nem sült át, adj neki még 10 percet.
  6. Vedd ki, szórd meg mozzarellával, és told vissza a sütőbe. Zárd el a hőt. 3-5 perc alatt megolvad rajta a sajt. Tálaláskor szórd meg a vágott zöldhagymával.

CUKKINI BROWNI

Omlósan puha, házi készítésű és titokban nagyon egészséges recept.

Vegán, gluténmentes, gabonamentes, tehát liszt nélküli, paleo, keto, azaz beleillik az összes ma divatos irányzatba. Elkészítés: 20 perc.

Hozzávalók 20-24 kockához:

  • ½ csésze (100g) reszelt cukkini
  • 1/3 csésze (80g) almaszósz vagy növényi joghurt (pl. kókuszjoghurt)
  • 1 csésze + 2ek víz (270g)
  • 2tk vanília kivonat
  • 3ek (18g) lenmag
  • ½ csésze + 2ek (115g) növényi vagy kókuszolaj
  • ¾ csésze (65g) kakaópor
  • 1 csésze (135g) kókuszliszt
  • ½ tk só
  • ½ tk sütőpor
  • ¾ csésze cukor (vagy 150g xylitol, azaz nyírfacukor a cukormentes változathoz)
  • 1/16 tk stevia vagy 2ek extra cukor
  • ½ csésze apró csokoládé chips (opcionális)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy 22x33cm-es tepsit. Egy nagy tálban keverd össze a 6 első hozzávalót, és hagyd állni 5 percig.
  2. Egy másik tálban alaposan keverd össze a maradék hozzávalót. Most öntsd a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, elegyítsd tökéletesen, majd öntsd az előkészített tepsibe.
  3. Egy másik, tepsi méretű sütőpapír segítségével jól nyomd le, és simítsd el szépen a tésztát.  
  4. Told a sütőbe 19-20 percre, majd egy spatulával vagy egy másik sütőpapírral erőteljesen nyomtasd le.
  5. Nem baj, ha még ne sült meg teljesen, tedd éjszakára a hűtőbe, ott majd megszilárdul.
  6. A szeletelésével várj további 15 percet, a fogyasztásával pedig még 1 teljes napot! Megéri, mert kétszer olyan finom lesz!

Tipp

Ha műanyag késsel vágod, kevésbé morzsálódik.