FITTFAZÉK

Ellenállhatatlan húsvéti finomság a répamuffin

A húsvéti asztalra való, tündéri marcipánrépával díszített desszert. Ellenállhatatlan! Az íze a híres macaronra emlékeztet.

Egyszemélyes kis húsvéti répatortácskák, sajtkrém kalappal, pekándióval. A marcipánrépák a tetején mindenkit levesznek a lábukról.

Előkészítés: 30 perc. Sütés idő: 20 perc.

HOZZÁVALÓK 12 muffinhoz:

Muffin:

  • 1 ¼ csésze (178g) finomliszt
  • ½ tk. étkezési szódabikarbóna
  • ½ tk. sütőpor
  • ¼ tk. só
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/8 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 ½ csésze (195 g) finomra reszelt sárgarépa (kb. 4 közepes répából)
  • 2/3 csésze (140 g) kristálycukor
  • 1/3 csésze (78 g) világosbarna cukor
  • 2 nagy tojás
  • ¼ csésze (64 g) édesítés nélküli almaszósz
  • 1 tk. vanília kivonat
  • ½ csésze (120 ml) olívaolaj (vagy más, növényi olaj)
  • ¾ csésze (82 g) vágott pekándió

A sajtkrém kalap:

  • ½ csésze (112 g) sózatlan vaj, felpuhítva
  • 226 g krémsajt, felpuhítva
  • 3 ½ csésze (417 g) porcukor
  • ½ tk. vanília kivonat

Marcipánrépa:

  • 50 g marcipán (kb.1/4 csésze)
  • narancs zselé ételfesték
  •  kakaópor
  • 12 pici petrezselyem darab (vagy kaporszálacska)

ELKÉSZÍTÉS:

Muffin:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy keverőtálban kavard 30 másodpercig a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót. Tedd félre. Reszeld finomra a sárgarépát. Tedd félre.

2. Szórd a kristálycukrot és a barnacukrot egy másik, nagy keverőtálba, és keverd el. Add hozzá a tojásokat. Elektromos kézi mixerrel, lassú fordulaton verd fel 30 mp-ig, míg halványsárga színt nem kap. Keverd bele az almaszószt és a vaníliakivonatot is. Lassú, gépi keverés közben, óvatosan töltsd hozzá a növényi olajat. Amikor már szép sima, verd további 20 mp-ig.

3. A száraz összetevők felét keverd bele. Szórd hozzá a reszelt sárgarépát is. Keverd el, majd add hozzá a maradék száraz hozzávalókat is. Elegyítsd először egy fakanállal, majd a gépi tésztakeverő segítségével készíts eldolgozott, egységes tésztát.

4. Adagold a tésztakeveréket a sütőpapírral kibélelt muffinsütő formákba. Csak körülbelül háromnegyed részükig töltsd meg. Süsd 19-21 percig. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán húzod ki. Sütés után pár percig hagyd hűlni a formában. Ezután a muffinokat emeld ki a sütőmélyedésekből, és tedd rácsra a teljes kihűlésig.

Sajtkrém:

1. Elektromos kézimixerrel, közepes-magas fordulaton keverd simára, könnyűre a vajat a krémsajttal. Keverd bele a vaníliakivonatot.

2. Most kapcsolj lassú fordulatra, és a porcukrot fokozatosan hozzáadagolva, verd simára.

3. Ha a sajtkrém túl folyós, tedd pár percre a hűtőbe. A mélyhűtőből kivéve keverd át megint. Addig ismételd, míg az állaga formázhatóan kemény nem lesz. Adagolj belőle kalapkákat minden muffin tetejére. A sajtkrém kalap szélét szórd meg a vágott pekándióval.

Marcipán répa:

1. Színezd be a marcipánt a narancs színű ételfestékkel, és gyúrd egyenletesre.

2. Oszd el 12 egyenlő részre, és formázd répa alakúra.

3. Márts egy fogpiszkálót a kakaóporba. Picit rázd le róla a fölösleget, majd a poros fogpiszkálót a tésztába nyomva, rajzolj„földnyomokat” a répába. A fogpiszkálót közben forgasd meg, így természetes hatású, egyenetlen rajzolatot kapsz.

4. A kis pálcikával fúrj lyukat minden répa tetejébe, és illeszd bele a petrezselyem szálacskákat.

5. Nyomd a répákat óvatosan a sajtkrém tetejébe, majd légmentes dobozba zárva tedd hűtőbe.

Fogyasztás előtt, szobahőmérsékleten hagyd kicsit felengedni.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?