tóth gabi
Unod már a tojásrántottát és a tükörtojást? Salátákhoz és fõzelékekhez feltétként is fogyaszthatod a posírozott vagy buggyantott tojást. De pirítóssal is ízletes reggelit varázsolhatsz percek alatt az asztalra.
A posírozott tojás fehérje kemény, a sárgája lágy. Egyszerű, de nagyon finom étel reggelire. A legjobb benne, hogy 5 perc alatt elkészítheted, sós vagy ecetes vízben kell csak megfőznöd.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. Melegíts vizet forráspontig, majd vedd le a hőfokot, hogy a víz ne lobogjon, csak gyöngyözzön.
2. Törd meg a tojásokat és külön-külön rakd őket tálkákba.
3. Óvatosan csúsztasd bele a tojásokat a vízbe. Jól teszed, ha a vízhez egészen közelről próbálod beleejteni őket! Ha egymás mellé tudsz tenni a serpenyőben több tojást is, akkor főzhetsz egyszerre többet, de vigyázz, hogy a tojások ne érjenek össze a főzés során.
4. Főzd 3 percig, amíg a fehérje meg nem szilárdul. Ne vedd ki túl korán, de ne is várj addig, amíg a sárgája is megkeményedik.
5. Szűrőkanállal vedd ki a tojásokat a vízből.
Ha még egyszerűbb módot keresel a buggyantott tojás elkészítéséhez, akkor a finoman öntés helyett tállal együtt helyezd a vízbe a tojásokat. A főzési idő így kicsit hosszabb lesz, de a lényeg, hogy a fehérjerész megkeményedjen, a sárgája pedig lágy maradjon.