tóth gabi
Ebben a tortában tombolnak az ízek, egyszerűen zseniális! Finomabb desszertet karácsonyra el sem tudnánk képzelni: narancsos és olívás, de ízén a csavart valami nagyon extrém hozzávaló adja.
Az igazi ínyencek mindig kipróbálnak valami újat, ez a csokoládétorta épp ilyen bevállalósoknak való. Nem pár perc alatt összedobható desszertről beszélünk, ez egy igazi ünnepi torta. Viszont megéri a fáradozást, mert a végeredmény egy csoda! Eszméletlen ízek egyetlen falatban, megőrülsz a kavalkádtól!
SÓS-NARANCSOS CSOKOLÁDÉTORTA OLÍVÁVAL
8 főre
Előkészület: 1 óra és 25 perc
Elkészítés: 20-25 perc
HOZZÁVALÓK
A piskótához
• 3 narancs, alaposan lemosva
• 25 dkg blansírozott mandula
• 6 tojás
• 40 dkg porcukor
• 6 evőkanál szűz olívaolaj
• 25 dkg sima liszt
• 1 evőkanál sütőpor
• 1½ teáskanál szódabikarbóna
• csipet só
A töltelékhez és bevonáshoz
• 150 dkg keserű csokoládé, apróra törve
• 15 dkg vaj, kockákra vágva
• 15 dkg muscovado cukor
• 2 dl tejszín
• csipetnyi nagy szemű tengeri só
ÍGY KÉSZÜL
1. Kapcsoljuk be a sütőt 180°C-ra, és olajozzunk be 3 db 23 cm átmérőjű tortaformát. Ha csak egy van, az sem baj, így a végén lapjában fel kell majd vágni a piskótát.
2. A három narancsot tegyük egyben egy edénybe és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön forraljuk 1 órán át. Közben finoman pirítsuk meg a mandulát, majd aprító- vagy turmixgépben őröljük morzsalékosra.
3. Ha letelt a főzési idő, emeljük ki a narancsokat a vízből, hagyjuk kihűlni. Ha már lehet velük dolgozni, hámozzuk meg a narancsokat. A héjakat, illetve a gyümölcs húsát tegyük aprítógépbe, a hártyás rekeszfalakat viszont dobjuk ki. Indítsuk el a készüléket, végül egy illatos sima pépet kell kapnunk. A narancspépet dolgozzuk össze a mandulaőrleménnyel.
5. A tojásokat habosítsuk ki a cukorral egy nagyobb tálban, majd kanalanként csorgassuk bele az olívaolajat. Óvatosan adagolva adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, végül pedig a mandulás narancspépet is. A tésztát simítsuk bele az előkészített sütőformákba, majd tegyük a sütőbe. A várható sütési idő 15-20 perc. Ha egy formával dolgozunk, rá kell számolni kb. 8 percet.
6. Míg sül a tészta, készítsük el a tölteléket. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött olvasszuk fel. Egy másik edényben folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a tejszínt a cukorral. Alacsony lángon 5 percig hagyjuk gyöngyözni, majd húzzuk le a tűzről.
7. Keverjük össze a forró tejszínt és a vajas csokoládét, majd hagyjuk a keveréket hűlni, de közben folyamatosan kevergessük. Mire ide jutunk, a tészta is biztosan megsül. A kész lapokat emeljük ki a kapcsos formából és hagyjuk kihűlni.
8. Kb. 10-15 perc múlva a töltelék elkezd megkötni, ideje cselekedni! A krém felét tegyük az egyik tortalapra, a másik felét osszuk el a másik két lapon. Úgy tudjuk szép egyenletesen elsimítani, ha középről kifelé haladva dolgozunk.
Ha kész, óvatosan tegyük egymásra a lapokat, természetesen a dupla csokiadagos piskótának kell felülre kerülnie. A lapok megemelésekor érdemes tortalapáttal vagy más eszközzel alulról segíteni.
Legvégül szórjuk meg a torta tetejét nagy szemű tengeri sóval – ez ad majd neki egy olyan csavart, hogy attól mindenki bezsong majd, aki megkóstolja.