RETRO RÁDIÓ

Azonnal rabul ejt ez a mámorító csokitorta: Készítsd el és lábaid elé borul a család

Azonnal rabul ejt ez a mámorító csokitorta: Készítsd el és lábaid elé borul a család
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2020. 11. 26. 08:00

Ebben a tortában tombolnak az ízek, egyszerűen zseniális! Finomabb desszertet karácsonyra el sem tudnánk képzelni: narancsos és olívás, de ízén a csavart valami nagyon extrém hozzávaló adja.

 

Az igazi ínyencek mindig kipróbálnak valami újat, ez a csokoládétorta épp ilyen bevállalósoknak való. Nem pár perc alatt összedobható desszertről beszélünk, ez egy igazi ünnepi torta. Viszont megéri a fáradozást, mert a végeredmény egy csoda! Eszméletlen ízek egyetlen falatban, megőrülsz a kavalkádtól!

SÓS-NARANCSOS CSOKOLÁDÉTORTA OLÍVÁVAL

8 főre

Előkészület: 1 óra és 25 perc

Elkészítés: 20-25 perc

HOZZÁVALÓK

A piskótához

• 3 narancs, alaposan lemosva

• 25 dkg blansírozott mandula

• 6 tojás

• 40 dkg porcukor

• 6 evőkanál szűz olívaolaj

• 25 dkg sima liszt

• 1 evőkanál sütőpor

• 1½ teáskanál szódabikarbóna

• csipet só

A töltelékhez és bevonáshoz

• 150 dkg keserű csokoládé, apróra törve

• 15 dkg vaj, kockákra vágva

• 15 dkg muscovado cukor

• 2 dl tejszín

• csipetnyi nagy szemű tengeri só

ÍGY KÉSZÜL

1. Kapcsoljuk be a sütőt 180°C-ra, és olajozzunk be 3 db 23 cm átmérőjű tortaformát. Ha csak egy van, az sem baj, így a végén lapjában fel kell majd vágni a piskótát.

2. A három narancsot tegyük egyben egy edénybe és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön forraljuk 1 órán át. Közben finoman pirítsuk meg a mandulát, majd aprító- vagy turmixgépben őröljük morzsalékosra.

Gyengéden, gyöngyözve főzd a narancsot. (Fotó: Ripost)

3. Ha letelt a főzési idő, emeljük ki a narancsokat a vízből, hagyjuk kihűlni. Ha már lehet velük dolgozni, hámozzuk meg a narancsokat. A héjakat, illetve a gyümölcs húsát tegyük aprítógépbe, a hártyás rekeszfalakat viszont dobjuk ki. Indítsuk el a készüléket, végül egy illatos sima pépet kell kapnunk. A narancspépet dolgozzuk össze a mandulaőrleménnyel.

 

Ahogy kinéz, eléggé bizarr, de az illata mennyei! (Fotó: Ripost)

5. A tojásokat habosítsuk ki a cukorral egy nagyobb tálban, majd kanalanként csorgassuk bele az olívaolajat. Óvatosan adagolva adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, végül pedig a mandulás narancspépet is. A tésztát simítsuk bele az előkészített sütőformákba, majd tegyük a sütőbe. A várható sütési idő 15-20 perc. Ha egy formával dolgozunk, rá kell számolni kb. 8 percet.

6. Míg sül a tészta, készítsük el a tölteléket. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött olvasszuk fel. Egy másik edényben folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a tejszínt a cukorral. Alacsony lángon 5 percig hagyjuk gyöngyözni, majd húzzuk le a tűzről.

7. Keverjük össze a forró tejszínt és a vajas csokoládét, majd hagyjuk a keveréket hűlni, de közben folyamatosan kevergessük. Mire ide jutunk, a tészta is biztosan megsül. A kész lapokat emeljük ki a kapcsos formából és hagyjuk kihűlni.

8. Kb. 10-15 perc múlva a töltelék elkezd megkötni, ideje cselekedni! A krém felét tegyük az egyik tortalapra, a másik felét osszuk el a másik két lapon. Úgy tudjuk szép egyenletesen elsimítani, ha középről kifelé haladva dolgozunk.

Ha kész, óvatosan tegyük egymásra a lapokat, természetesen a dupla csokiadagos piskótának kell felülre kerülnie. A lapok megemelésekor érdemes tortalapáttal vagy más eszközzel alulról segíteni.

A csokikrém sűrű, de azért folyik. Csak óvatosan! (Fotó: Ripost)

Legvégül szórjuk meg a torta tetejét nagy szemű tengeri sóval – ez ad majd neki egy olyan csavart, hogy attól mindenki bezsong majd, aki megkóstolja.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.