Létrehozva: 2020.05.20.

Óriási hiba, amit sokan elkövetnek a mikróval

Sokan szeretik a mikróban felolvasztani a mélyhűtőben tárolt, fagyott húst. Vajon jó ötlet ez? Utánanéztünk.

Szerző Horváth Gabi

Ha rosszul olvasztod fel a húst, akár különféle betegségeknek, például az ételmérgezésnek is teret adhatsz. Így érdemes odafigyelni arra, hogyan olvasztod fel a mélyhűtött húsokat. Ha ügyesen csinálod, nemcsak beteg nem leszel az ételtől, hanem az élelmiszerhulladékod is kevesebb lesz.

De miért érdemes lefagyasztani a húst? A fagyasztás a húsofélék tartósításának gyors és kényelmes módja. Mivel a hús sok vizet tartalmaz, a megfelelő fagyasztási és kiolvasztási technikával ez a víz mindig olyan állagot vesz fel, ami a legjobb az ételnek. Ahhoz viszont, hogy tényleg optimális legyen az eredmény, már a fagyasztásnál is oda kell figyelni.

Fotó: Pixabay.com

A legjobb, ha a húst viszonylag gyorsan, a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten fagyasztod le, valamilyen mélyhűthető csomagolásban, például alumínium vagy műanyag fóliában, fagyasztótasakban, esetleg légmentesen záródó műanyag dobozban. A bolti csomagolás nem mindig jó, mivel ha nem légmentes, akkor a hirtelen fagyasztás tönkre is teheti a húst.

Fotó: Pixabay.com

Kiolvasztani viszont lassan érdemes, úgy, hogy a hőmérséklete legfeljebb 4 Celsius-fokos maradjon. Efölötti hőmérsékleten ugyanis gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Ha pedig egyszer már kiolvadt, soha ne fagyaszd vissza. Ez ugyanis nemcsak a minőségét és az ízét rontja, hanem az esetleges baktériumokat is fertőzőképesen tartja – ezekkel pedig valószínűleg nem szeretnél találkozni a következő felolvasztásnál.

Ha szakszerűen akarod felengedni a húst, ebből a 4 eljárásból válassz.

A hűtőben

A húst soha ne szobahőmérsékleten engedd fel, mert a küldő részében már szaporodásnak indulhatnak a baktériumok, amikor a belseje még fagyos. Az egyenletes, hűvös hőmérséklethez viszont tökéletesen megfelel a hűtőgép „normál” tere. A húst az alsó polcra tedd, hogy ne csepegjen belőle semmi az alatta levő élelmiszerekre. Így viszont kétségtelenül több időbe kerül a hús biztonságos felengedése, mintha csak kitennéd a konyhapultra. Fél kiló darált hús felolvasztása akár egy napig is eltarthat, a nagyobb darab húsoké pedig akár két-három napig.

Fotó: Pixabay.com

Áztasd hideg vízbe

A hideg – soha nem meleg vagy forró! – víz segíthet gyorsabban felengedni a húst. Tedd a húst olyan edénybe, amelyik nem szivárog, és öntsd fel hideg vízzel. A vizet félóránként cseréld, de az is megoldás, ha folyó víz alatt hagyod. Fél kiló darált húst így egy óra alatt olvaszthatsz fel, másfél-két kiló húst pedig két-három óra alatt.

Használd a mikró felengedő funkcióját

A mikrosütő kiolvasztó funkciója biztonságos és gyors módja a hús felengedésének. Nézd meg a használati útmutatóban, van-e ilyen funkciója a készülékednek. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a mikróban nem olyan egyenletesen olvad fel a hús, mint a hűtőben vagy hideg vízbe áztatva. Egyes esetekben a hús bizonyos részei kiszáradnak, míg a többiek nem olvadnak fel teljesen. Mielőtt betennéd a mikróba, bontsd ki a húst a csomagolásból, és tedd egy mikróban is használható edénybe. Rendszeresen forgasd meg, hogy minden oldala átmelegedjen.

Ha a mikróban olvasztod fel a húst, felengedés után azonnal főzd vagy süsd meg, mivel az egyenetlen felengedés és a nedvesség vonzza a baktériumokat.

Fotó: Pixabay.com

Tedd fagyottan a tepsibe

A legpuhább végeredményt akkor kapod, ha a húst fagyottan teszed bele a serpenyőbe, és így kezded sütni, főzni. Arra azonban számíts, hogy a sütési, főzési idők a másfélszeresére nőnek ahhoz képest, mint ha friss vagy felengedett húst használnál.

A fagyott hús esetében egyes ételkészítési módszerek jobbak: a sütőben sült hús vagy szárnyas nyugodtan elkészülhet ezzel a módszerrel. Először a hús külső rétege melegszik át, de a sütési idő gondoskodik róla, hogy a belseje is elérje a kívánt hőmérsékletet. Bő olajban sütésnél, főzésnél és grillezésnél azonban jobb, ha inkább kiolvasztott húst használsz, ha azt szeretnéd, hogy belül is megfelelően átsüljön. Ahhoz, hogy a hús biztonságosan fogyasztható legyen, a belső hőmérsékletének is huzamosabb ideig 80 Celsius-fok fölé kell emelkednie.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja