tóth gabi
Az énekesnő egyik kedvenc saját receptjét osztotta meg, ami képes elvarázsolni a férfiakat.
Nem titok, hogy a Sztárban Sztár leszek! első évadának döntőse imádja a szláv kultúrát, így nem csoda, hogy amikor a Ripost arra kérte, ossza meg a kedvenc receptjét, a borscsra esett a választása. Ahogy a mondás tartja, ahány ház, annyi szokás. Ez Sebestyén Katja esetében is igaz, aki megalkotta a leves egyedi verzióját, egy olyan ínycsiklandó fogást, amihez több személyes élménye is fűződik.
Egyik férjem se szerette a céklát egészen addig, amíg nem ettek az én levesemből. Sőt, Peti messziről elkerülte a céklás ételeket. Miután viszont megkóstolták az én verziómat, mindkettejük kedvencévé vált ez a leves!
– mondta büszkén Katja, s részletesen elárulta, hogyan készíti el ezt a nem mindennapi ételt.
Hozzávalók:
- 50 dkg marha- vagy sertés hús
- 20 dkg sárgarépa
- 40 dkg cékla
- 20 dkg krumpli
- 20 dkg savanyú- vagy édes káposzta
- pár darab kisméretű savanyú uborka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész babérlevél
- 4 ek. olaj, vagy 25 dkg zsír
- kevés cukor
- só ízlés szerint
- őrölt feketebors
- tejföl
- 20 dkg fehérrépa
- 10 dkg zeller
- paradicsompüré, de ez elhagyható
Természetesen az elkészítését is elmesélte Katja, hogy biztosan ugyanolyan finom borscs kerüljön mindenki asztalára, mint amilyet ő szokott tálalni a családjának.
„A borscs leves iszonyatosan egészséges. Többféle változat van, de én így készítem:
A marha- vagy sertéshúst felszeletelem 2-3 centi hosszú 1-1.5 centis csíkokra. Felkockázott hagymával együtt disznózsírban sóval, borssal fűszerezve picit megpirítom, majd felöntöm vízzel és puhára főzöm. Eközben egy másik edényben felteszem főni a zöldségeket.
Nagy lyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát, a zellert, a fehérrépát és a céklát. Ezeket a hozzávalókat olajban vagy zsírban megdinsztelem, majd pici ecetet, sót és vizet adok hozzá, ezután félpuhára főzöm.
Az elkészült húshoz hozzáadok pár darab kis kockákra vágott savanyú uborkát és krumplit, savanyú vagy édes káposztát, illetve teszek még hozzá vizet. Ha édes káposztával készítem, akkor mielőtt beleteszem, olajon megdinsztelem, mint a leves zöldséget majd pici ecettel sóval és vízzel elkezdem főzni. Amikor már majdnem puhára főtt a krumpli, beleteszem az előkészített, félig elkészült zöldségeket és a babérlevelet. További 5 percen át főzöm és 2-3 perccel azelőtt, hogy levenném a tűzről, belereszelek 2-3 gerezd fokhagymát.
Amikor elkészült, a tálalásnál tejfölt teszek a tetejére, illetve megszórom egy kevés friss petrezselyemzölddel, de ha nincs, a szárított is megteszi. Ha tehetjük, rozskenyeret eszünk hozzá, mert ez sokkal jobban harmonizál az ízekkel, mint a fehér kenyér” - magyarázta az énekesnő és hozzátette, szeretne virtuálisan is jó étvágyat kívánni azoknak, akik kipróbálják a receptjét.