Létrehozva: 2023.02.10.

Yvonne Dederick édesanyja öngyilkosságáról: Megijesztett a gondolat, hogy talán örököltem a hajlamot

A sikeres üzletasszony édesanyja önkezűleg vetett véget az életének, Yvonne ezért tudatosan odafigyel arra, hogy egyensúlyban tartsa a testi, és a lelki egészségét is.

Yvonne Dederick 8 évvel ezelőtt elvesztette szeretett édesanyját, aki önszántából döntött úgy, hogy maga mögött hagyja ezt a világot. Egy ilyen családi tragédia beárnyékolja a hátramaradtak életét. A Ripost arról kérdezte a sikeres üzletasszonyt, feldolgozható-e egy ilyen trauma.

Yvonne Dederick
Yvonne a Feleségek luxuskivitelben című realityben mesélte el, hogy édesanyja öngyilkos lett
Fotó: Viasat3


Tudatosan a jelenre figyelni

– Beleég az emberbe ennek a nyoma, sokat kell tenni azért, hogy ne maradjon meg olyan markánsan és élesen. Idővel az agy is igyekszik feldolgozni, visszatérő álmok formájában, de a mély traumák nagyon sok tudatos munkát igényelnek, hogy ne maradjanak káros hatások. Teljesen nyomtalanul sajnos nem tűnhet el – kezdte a Ripostnak Yvonne, s azzal folytatta, milyen módszereket választott annak érdekében, hogy tovább léphessen. 
Elkezdett foglalkozni a mindfulness-szel, ami egy stresszoldó módszertan és szemlélet, légzésgyakorlatokat alkalmazva. Emellett volt terapeutánál, családállításon, kineziológusnál, végigjárta a segítő szakmák adta lehetőségeket.


„Hozzájárult a házasságom megromlásához”

– A könyvem, ami remélhetőleg április közepén megjelenik, részben arról szól, hogy milyen módszereket próbáltam ki. Ez a trauma nagyon ráülepedett a családomra is. Az elején nem vettem észre, hogy nem tudtam már úgy hozzáállni dolgokhoz, ahogy korábban. Nagyon oda kell figyelni a kezdeti tünetekre is, nálam ez például nagyban hozzájárult a házasságom megromlásához. Fontos elmenni egy terapeutához, olyan közösséghez tartozni, ahol megbeszélhetjük ezeket a dolgokat. Vannak, akik nem akarnak erről beszélni, mert szégyellik vagy túl fájdalmas, de szerintem egyszerűen muszáj – magyarázta.


„Ilyenkor az kell, hogy s*ggberúgjam magam”

A legtöbbször annak az embernek, aki ilyen módon vesztette el egy szerettét, óhatatlanul is ott motoszkál a fejében a gondolat, hogy vajon örökölhette a depresszióra és öngyilkosságra való hajlamot?

– Próbáltam elképzelni és megérteni, hogy mi vezethetett idáig és mégis hogyan képes ezt valaki megtenni magával, de egyszerűen nem ment. Megijesztett a gondolat, hogy talán örököltem a hajlamot, ezért nagyon figyelem magamon és a gyerekeimen is a jeleket. Hál’Istennek úgy tűnik, hogy optimista emberek, és én is az vagyok, de oda kell figyelni a depresszió tünetére, mert mint a rák, úgy terjed. Először csak a kedvetlenség jön, aztán azt érzem, hogy kicsit másképp látom a dolgokat. Ilyenkor az kell, hogy s*ggberúgjam magam. Szeretek sportolni, nekem ez nagyon sokat segít. Láttam, ahogy az anyám megváltozott az évek során, de akkor még nem voltam tudatában ennek, csak utólag döbbentem rá. Ezért figyelek oda annyira, hogy az első intő jel láttán azonnal átlendítsem magam – magyarázta Yvonne, aki mindenkit arra biztat, ha hasonló előjeleket tapasztal magán, ne hagyja, hogy elhatalmasodjon rajta ez az érzés.


„Én elküldtem őt orvoshoz, pszichológushoz is”

Az itt maradt családtagok sokszor önmagukat okolják. Gyakran felteszik a kérdést, miért nem vették észre, hogy mire készül a szerettük és mit tehettek volna annak érdekében, hogy megelőzzék a tragédiát? Yvonne-nak feltettük a kérdést: Képes volt feloldozni magát a bűntudat alól? A válaszában elmondta, ő sem mentesült az önmarcangoló gondolatoktól, még annak ellenére sem, hogy próbált segíteni az édesanyjának. 

– Nagyon nehéz volt. Most kezdtem eljutni erre a pontra, hullámokban jött. Először harag volt bennem, aztán kialakult egy bűntudat, majd irtóztam ettől a jelenségtől. Jött a megbocsájtás és utána tudtam empátiával viszonyulni ehhez az egészhez, ami pedig magával hozta a bűntudatot. Én elküldtem őt orvoshoz, pszichológushoz és ideggyógyászhoz is kértem neki időpontot, mert elkezdett másképp viselkedni. Volt, hogy elesett és azt hittem, ezek a korai demencia tünetei, ami megváltoztatja a személyiséget is. Pont aznap, amikor időpontja volt a neurológushoz, akkor lett öngyilkos – idézte fel Yvonne a fájdalmas napot, aki azért beszél minderről, mert abban bízik, hogy a történetével felhívhatja az emberek figyelmét arra, mennyire fontos időben észrevenni a depresszió jeleit és tenni a kialakulása ellen.

Yvonne édesanyja sikeres táncművész volt, aki egész életében elismerésnek és nagy szeretetnek örvendett, ám vélhetően főként a II. világháborúban látott borzalmak miatt, mindig is vágyta a halált. 

“Édesanyám egész életében hajlamos volt a depresszióra, már kislány koromban is többször beszélt nekem arról, milyen jó lenne meghalni. Művészlélek volt, táncművészként dolgozott. Ahogy idősödött, egyre zárkózottabb lett, rosszabbodott az állapota.” 

Van segítség! Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja a segélyvonalat: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékes vonalról is hívható, mindegyikről ingyenes.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Somogy vármegye a kakukktojás nyugaton, Szabolcs hozza a megszokottan rossz formáját

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Chris Hemsworth 9 éves fia nem apának szólítja őt – A színész elárulta, hogy miért

SZTÁRDZSÚSZ

Takáts Tamás: az unokámnak én leszek az első koncertélménye

SZTÁRDZSÚSZ

"Honnan vesz ennyi életerőt?" – G.w.M igazi terminátornak látja a terhes Kulcsár Edinát

SZTÁRDZSÚSZ

„Annyi nevetést hoztál” -Elhunyt a népszerű színész, összetört családja