SZTÁRDZSÚSZ

Szerző Doris

2 hónapja

Ákos: Működik bennem egy erő, amit nem én kontrollálok

A Kossuth-díjas énekes olvasó családba született, természetes a számára, hogy több művészeti ágban is kipróbálja magát.

Szerző Doris

Ákos exkluzív sajtótájékoztatón mutatta be első filmzenealbumát, amely a Magunk maradunk című kisjátékfilm kapcsán készült. A Kossuth-díjas énekes enyhén szólva sokoldalú, hiszen 19 éves volt, amikor berobbant a köztudatba zenekarával, a Bonanza Banzai-jal, szólókarrierje pedig 30 éve töretlen. Az intenzív dalszerzői munka és a folyamatos, telt házas koncertezés mellett adott már ki verseskötetet, hangoskönyvet, írt alkalmazott zenét, szerepelt színházban, rendezett klipeket, tavaly ősszel még egy novelláskötettel is előrukkolt. Ezúttal forgatókönyvíróként, rendezőként és filmzeneszerzőként mutatkozik be. A Ripost arra volt kíváncsi, honnan fakad ez az állandó alkotói vágy és a folytonos képesség a megújulásra.

Fotó: Ripost

"Ez egyfajta lelki alkat szerintem, amivel nekiindulunk a világnak. Az ember mintakövetéssel, utánzással tanul: gyerekként látjuk-halljuk beszélni a szüleinket, lassanként mi is elkezdjük formálni a szavakat. Mintákat követünk. Olvasó, színházjáró családba születtem, a történelmi forgószél elsodorta a teljes családi vagyont, de a kommunistáknak valamiért nem kellettek a könyvek, így a családi könyvtár velünk maradt. Édesanyámnak fontos volt, hogy a gyerekei mindig a korunknak megfelelő könyveket olvassák. Színházba jártak, így én is követtem őket ezen az úton. Édesapám operarajongó volt, sokszor engem is magával vitt az előadásokra, én meg gyerekként csodáltam, hogy a nénik és a bácsik színpadon a konfliktusok feloldása érdekében mindig énekelni kezdenek. Sok ilyen és hasonló családi  impulzus vezetett a könyvekhez, a zenéhez, a filmhez" - emlékezett vissza a Ripost-nak a Kossuth-díjas énekes, majd elárulta, mi a titka, aminek köszönhetően folyamatosan meg tud újulni művészileg, és mondhatni soha nem fárad bele az alkotásba.

Fotó: Ripost

"Működik bennem egy erő, amit nem én kontrollálok, és nem is az enyém, nem azonos velem. Ez az energia általában kreatív műfajok környékén akar megmutatkozni. Nagy szerzők munkáitól kaptam katarzist, őket szeretném követni a magam lehetőségei és tehetsége szerint. Gabriel García Márquez, Hrabal vagy Updike irodalma nélkül más ember lennék, Krúdy Gyula az egész életemre hatással volt. Huszárik és Makk Károly varázslatos filmjei nélkül az én kisjátékfilmem se született volna meg" - árulta el Ákos, akinek áprilisban mutatták be első kisjátékfilmjét Magunk maradunk címmel. A film a tavaly ősszel megjelent – és már négy utánnyomást megért – Ezt nem lehet megúszni című novelláskötetének két írása alapján készült.

 

Szerző Doris

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!