SZTÁRDZSÚSZ

„Bárcsak helyette lélegezhetnék” – 10 éves kislánya betegségéről vallott Laky Zsuzsi

Laky Zsuzsi nagyobbik lánya, Luca hosszú évek óta küzd asztmával, ami olykor annyira eluralkodik rajta, hogy azonnali ellátásra szorul.
  • Szerző: ripost

Laky Zsuzsi tízéves lánya, Luca betegségéről beszélt. A sztáranyuka ma már pontosan tudja, mit kell tennie, ha a lánya fullad. Ijedtségét azonban muszáj lepleznie, mert Luca megérzi, ha édesanyja pánikol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az asztmával meg lehet tanulni együtt élni, viszont azonnal kell reagálni, ha jön a roham” – kezdte a Storynak Laky Zsuzsi, aki elmesélte, hogy Luca két és fél éves volt, amikor először jelentkezett nála a betegség, és az édesanya a legrosszabb rémálmaként élte meg. „Luca fuldokolni kezdett, majd elkékült, azonnal szaladtunk vele az ügyeletre, ahol oxigénre kötötték.”

Laky Zsuzsi kislánya, Luca betegség

Laky Zsuzsi kislánya, Luca súlyos asztmával küzd. (Fotó: Ripost)

Hörgőtágító gyógyszert szed

Az elmúlt években többször is kénytelenek voltak kórházba menni, de összességében gyógyszerekkel és házi praktikákkal át tudják vészelni a rosszabb napokat is.

Mindkét gyereke kruppos

Most ismét rájár a rúd a családra, Luca kruppos, éppúgy, mint a húga, Lujzi. Ráadásul mindketten meg vannak fázva. Így az elmúlt hetek aggódással teltek Zsuzsi számára.

„A betegségek felerősítették Luca asztmáját, ezért rendszeres inhalálásra van szükség, emellett hörgőtágító gyógyszert szed, de speciális olajokat és a sószobát is bevetjük, hogy elkerüljük a fulladást.”

Zsuzsi büszke Lucára

A tízéves kislány roppant éretten kezeli, hogy egy ilyen betegséggel kell megküzdenie. „Sokszor még nálam is bölcsebb. (..) Tudja, hogy a rohamnál nem szabad sírnia, mert akkor rossabb lesz, illetve le kell ülnie, és a légzésre koncentrálnia. (…) Ha tehetném, átvenném a fájdalmát. Bárcsak helyette lélegezhetnék. De megteszek mindent, ami csak tőlem telik, hogy enyhítsem a gyötrelmét.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?