SZTÁRDZSÚSZ

A mostani II. Erzsébet legrosszabb karácsonya

A brit uralkodónak idén nem volt sok oka az örömre, és az év végét sem töltheti úgy, ahogy szerette volna.
  • Szerző: The_M

Ha 2020 nem az emberiség modern történelmének egyik legtragikusabb éve lenne, akkor az elmúlt napokat II. Erzsébet a brit királyi család többi tagjával töltötte volna. Ahogy mindig, most is lett volna közös vadászat, nagy vacsorák, vidám ajándékozás, és sok beszélgetés, amire a sok elfoglaltságuk mellett máskor nincs nagyon idejük a nemes rokonoknak. Közben az uralkodó corgijai rohangáltak volna a lábaik körül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egyedül Harry, Meghan és Archie hiányoztak volna a sokadalomból, hiszen ők a függetlenedésüket követően nem tértek volna vissza Amerikából. Ezen a ponton pedig el is jutottunk azon eseménysorozat kezdetéhez, ami miatt a mostani karácsony a legrosszabb II. Erzsébet életében.

Fotó: Getty Images

A sussexi hercegi pár ugyanis már az év elején közölte, hogy szabadabb életre vágynak, így hátat fordítanak a királyi udvarnak és a brit népnek. A Megxit-ként elhíresült esemény végül április első napján vált hivatalossá, azóta Harryék jóformán csak tiszteletbeli tagjai az uralkodóháznak. Bár lehet, hogy hamarosan végleg kitagadja őket a királynő, hiszen folyamatosan megszegik a viselkedésükkel és az üzleti húzásaikkal a Megxit részeként kötött megállapodást.

De nemcsak a Meghan Markle elindította „függetlenségi háború” tépázta egész évben II. Erzsébet idegeit, hanem kedvenc fia, András szexbotránya is. A yorki herceg neve tavaly merült fel Jeffrey Epstein pedofilhálózatával kapcsolatban, idén pedig egyre több bizonyíték került elő vele kapcsolatban. Így már kijelenthető, hogy András rendszeres résztvevője volt a rejtélyes körülmények között, a börtönben meghalt üzletember szexpartijainak.

A két botrányos eseményfolyam közben a királynő legidősebb unokája, Peter Phillips is bejelentette, hogy tönkrement a házassága. A felesége, Autumn pedig Harryék kilépésén felbátorodva úgy döntött, hogy a két lányukkal együtt hazaköltözik Kanadába. Vagyis az uralkodó életéből nemcsak Archie tűnt el, hanem másik két dédunokája is.

Aztán tavasszal megérkezett a koronavírus Nagy-Britanniába is, és ezzel kezdetét vette egy olyan periódus a királynő életében, amilyenben még nem volt része. A Buckingham-palota illetékesei úgy döntöttek, hogy II. Erzsébetet és férjét, Fülöp herceget hermetikusan elzárják a külvilágtól a windsori kastélyba. Onnan egy-két protokoll eseményt leszámítva, csak Beatrix hercegnő esküvőjére léphetett ki a királyi pár. Így egyedül csak online tarthatják a kapcsolatot a családdal, ami megviseli az uralkodót.

A pandémiai miatt nemcsak a közös sandringhami karácsonyozás maradt el, hanem a királynő tényleges születésnapján sem köszönthette fel személyesen senki, és a hivatalos születésnapi katonai díszfelvonulását is törölték júniusban.

Arról nem is beszélve, hogy a Covid-19 a Brexittel karöltve olyan gazdasági-, belpolitikai-, külpolitikai- és egészségügyi válságot okozott, amire évtizedek óta nem volt példa Nagy-Britanniában.

Év végére még két pofont kapott a sorstól. Előbb egyik utolsó életben lévő jó barátnője, Lady Elizabeth Shakerley hunyt el. Majd pedig a tacskó-corgi keverék kutyája, így már csak egy blökije maradt.

Mindezek után nem csoda, ha 1992 és 1997 után ismét olyan évet zárt, amit legszívesebben elfelejtene. Sőt ellentétben azokkal az évekkel, most még a szeretet sem járja át karácsonykor az otthonát. Egy borzasztó évet egy magányos karácsonnyal zárt.

És ezeket olvastad már?