LELKIZŐ

Nem jelent meg a díjátadón, már állni sem tud a Nemzet Színésze

A 81 éves művész visszavonultan él és többet már nem is szeretne dolgozni, idejét a pihenésnek szenteli.
  • Szerző: Ripost

Rangos elismerést kapott péntek este Tordy Géza. A Kossuth-díjas színésznek a harmadik Szinkronium díjátadó gálán életműdíjat ítéltek meg évtizedekig tartó, kimagasló szinkronszínészi munkásságáért. A közönség ha­talmas ovációval fogadta a bejelentést, ám a színpadon hiába várták a 81 éves Tordyt, a díjátadón Rajkai Zoltán jelentette be, hogy a nemzet színésze egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni. A Bors felkereste a művészt azt tudakolva, milyen betegséggel küzd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Egy csúnya megfázásom húzódik el, ezért nem tudtam átvenni személyesen ezt a rangos elismerést. A szinkronizálás évtizedekig kísérte az életemet. Rengeteg cseh és szovjet filmet szinkronizáltam, imádtam Gérard Philipe-nek adni a hangom, de egy-egy amerikai film is igazi szórakozás volt” – mesélte Tordy, aki Arnold Schwarzeneggernek, Anthony Hopkinsnak és Jack Nicholsonnak is adta már a hangját.

A színész az utóbbi években visszavonult a rivaldafénytől, többször röppent fel a hír, hogy komoly egészségi problémái vannak, de a pletykákat sosem erősítette meg. Ám rajongói még mindig arra kíváncsiak, vajon láthatják-e még színpadon vagy hallhatják-e még új filmben a hangját.

„Egyáltalán nem járok sehova, nem nagyon tudok már állni, nincs kedvem. Tizennyolc éves korom óta csinálom a színházat, úgy érzem, mostanra elég volt a színészet. Nagyon megváltozott a szakma és a színjátszás is” – vélekedett a nemzet színésze, majd visszavonult pihenni.

És ezeket olvastad már?