LELKIZŐ

Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország Karel Gottól

Az énekes 80 éves korában hunyt el.
  • Szerző: RIPOST

Karel Gott halála miatt szombaton Csehországban országszerte félárbócra engedték a nemzeti lobogókat, és a kitűzték a fekete lobogót a hivatalokra, középületekre - írja az MTI. Az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházában rendezték meg. A gyászmisét, amelyen csak a család által meghívottak vehettek részt, Dominik Duka prágai érsek, bíboros, a cseh katolikus egyház feje mutatta be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Gott fehér rózsákkal borított koporsója szombaton a Szent Vitus-székesegyház főhajójában az oltár előtt volt felravatalozva. A koporsónál az énekes nagyméretű fényképe volt látható, mellette pedig a cseh hadsereg katonái álltak díszőrséget.

Milos Zeman államfő közölte: a legmagasabb cseh kitüntetést, a Fehér Oroszlán érdemrendet adományozza Karel Gottnak. Ezt jövő év október 28-én, Csehország nemzeti ünnepén fogják átadni az énekes özvegyének, Ivana Gottovának. A prágai polgármesteri hivatal pedig bejelentette, hogy utcát, teret vagy metróállomást kíván elnevezni Gottról. A beérkező javaslatokat a hivatal három hónapon belül ígéri kiértékelni, s az önkormányzati képviselő-testület elé terjeszteni döntéshozatalra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?