6 manipulatív beszólás, amivel a nárcisztikus férfi meg akarja törni a nőt

A nárcisztikus partner célja világos: ne bízz a saját érzéseidben és gondolataidban, kerülj teljesen az uralma alá. Vajon milyen eszközökkel éri el, hogy a rabszolgája légy?

Az érzelmi bántalmazók egyik jellegzetes taktikája a „gázlángozás”, amely egy híres filmről kapta a nevét. A nárcisztikus partner meg akar törni és el akar bizonytalanítani, annyira, hogy a végén már a saját ép eszedet is megkérdőjelezd. Mindezt manipulatív beszólásokkal éri el, amelyek mind azt az érzést erősítik benned, hogy te vagy a hibás a konfliktusaitokért. Ha ugyanis nem bízol többé a saját megérzéseidben, könnyebben bocsátod meg a bántalmazást, és maradsz a hálójában. Ráadásul, amikor téged vádol valamivel, el tudja terelni a figyelmet a saját viselkedéséről, hiszen addig sem arról beszéltek, hogy ő mit csinált. De hogyan ismerheted fel, hogy nem hibás vagy, hanem áldozat? Ha ezeket a jellegzetes mondatokat hallod, kezdj gyanakodni – de ne magaddal kapcsolatban!

Igyekszik éreztetni veled, hogy bármi történik, veled van a baj
Fotó: Pixabay.com

A nárcisztikus partner kedvenc mondata: „Az nem is úgy volt!”

Bántalmazás áldozata leszel, fellépsz ellene, de a másik letagadja, hogy az történt volna, amit állítasz? Ez a nárcisztikus partner egyik klasszikus eszköze arra, hogy elbizonytalanítson és manipuláljon. A cél, hogy a végén hazugnak érezd magad, ő pedig ártatlannak mutathassa magát, akit igaztalanul vádolnak meg.

„Túlságosan érzékeny vagy”

Rosszul esett a legutóbbi kellemetlenkedő beszólása? Egészen addig jogosnak érzed a felháborodást, amíg ő ki nem jelenti, hogy túlreagálod a dolgot, mert túlságosan érzékeny vagy. Pedig, ha rosszul esett valami, jogod van az érzékenységhez. Nem kell, hogy páncélt növessz magadra, csak azért, hogy ő szabadon gonoszkodhasson – a tréfásnak szánt, gonosz beszólás ugyanis nem más, mint bántalmazás.

Nem te vagy túlságosan érzékeny, ő az érzéketlen!
Fotó: Pixabay.com

„Már mások is látják, hogy nem vagy normális”

A bántalmazás súlyosabb fázisába lépve a nárcisztikus partner célja már az, hogy megkérdőjelezd a saját józan eszedet, és ő ezt kihasználva teljesen rabszolgává tegyen. Azt akarja elhitetni veled, hogy mentálisan instabil lettél, és ezt terjeszti a családtagok és a barátok körében is. Így kevésbé fogják ugyanis elhinni, ha rá panaszkodsz, és nem sietnek a segítségedre vele szemben.

„Szörnyű a memóriád”

Mindenkivel előfordul, hogy valamire rosszul emlékszik. A nárcisztikus partner viszont tudatosan törekszik rá, hogy elhidd neki: tényleg romlik a memóriád. Minél bizonytalanabb vagy magadban, annál jobb neki, hiszen annál teljesebb a kontrollja feletted. A végén már azt sem hiszed el, amit a saját szemeddel látsz.

Így kér bocsánatot a nárcisztikus partner: „Sajnálom, ha azt hiszed, bántani akartalak”

Ez elsőre úgy hangzik, mint egy bocsánatkérés, de egyáltalán nem az. A bántalmazó nem a saját viselkedését sajnálja, csak azt, hogy te rosszul reagáltál rá. Ezzel is azt akarja mondani, hogy te vagy a hibás, mert túlreagálod a dolgot.

„Tudhattad volna, hogy erre rosszul reagálok”

Megint csak nem ő a hibás a saját viselkedéséért, hanem te, mert tudnod kellett volna, mit ne mondj, mit ne csinálj. Te csak járj lábujjhegyen, légy óvatos, hiszen ő érzékeny. Ő lehet érzékeny, csak te nem.

Hidd el, meg tudod állítani a bántalmazást!
Fotó: Pixabay.com

Mit csinálj, ha a nárcisztikus partner bepróbálkozik

A nárcisztikus kapcsolatból nem könnyű kilépni, nagy erőre van szükség hozzá. Az első lépés, hogy feltétlenül bízz meg a megérzéseidben. Ez nem könnyű feladat, ha épp meg akarnak törni, de hidd el, ha fura feszülést érzel a gyomrod tájékán attól, amit a partnered mond vagy csinál, az őszintébb és igazabb, mint a másik szavai. HA tudod, hogy a fejedre olvassa majd, hogy rossz a memóriád, írd le a beszélgetésetek részleteit, és mentsd el az emaileket, sms-eket. Fordulj segítségért a barátaidhoz, a családodhoz, mondj el nekik mindent őszintén. És ami a legfontosabb: ne próbáld megmenteni a kapcsolatot, mert egy nárcisztikus partner nem változik, akármivel is próbálkozol. Inkább menekülj!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem takargatta a melleit a Szigeten Rácz-Gyuricza Dóra - képek

origo.hu

Mindent elpusztító szökőárra készülnek több európai városban

borsonline.hu

Kivillanó popók, ringó mellek: ilyen a divat a Sziget fesztiválon

hirtv.hu

Politikai hobbista: A baloldali sajtó olyan éktelen visításba kezdett, mintha szentelt vízzel öntötték volna le őket

mindmegette.hu

Íme a franciák legendás krémese: mille-feuille, az ezerlevelű sütemény

vg.hu

Kritikus a helyzet a szlovák autógyárakban

borsonline.hu

Exkluzív részletek Justin Bieber Sziget utáni afterpartijáról!

mindmegette.hu

Meggyes pite - grillen sütve?! Mutatjuk videón, hogy lehetséges!

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Erős fotó: kilógnak Vajna Timi mellei a felsőjéből

ripost.hu

Itt a hétfői horoszkópod, érdekes fordulat vár rád

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

SZEX & MÁS

Így élik át a gyönyört alvás közben a nők

SZEX & MÁS

Hihetetlen videón a teljes testes női orgazmus: te hiszel a szemednek?

SZEX & MÁS

Kevés, ha heti egyszer szexelünk? - a szakértő válaszol

ÉLETMÓDI

A cukkinit nem lehet megunni! Édesen és sósan is finom

ÉLETMÓDI

Durva, de ennyivel melegebb most a Földközi-tenger

ÉLETMÓDI

Elképesztően egyszerű trükk, így készül a tökéletes palacsinta

ÉLETMÓDI

Ezért volt nagyon különös az idei július

ÉLETMÓDI

4 ezoterikus gyógymód, amit ismerned kell